Peter Sagan coby blažený vítěz závodu Kolem Kalifornie.

Peter Sagan coby blažený vítěz závodu Kolem Kalifornie. | foto: AP

Sagan si v poslední etapě Kolem Kalifornie vyspurtoval celkový triumf

  • 34
Slovenský cyklista Peter Sagan těsně ovládl etapový závod Kolem Kalifornie. V závěrečné etapě do Pasadeny spurtoval na třetím místě a díky bonusovým vteřinám vyhrál celý závod o tři sekundy před Julianem Alaphilippem.

Francouzský jezdec mu přitom v sobotní královské etapě trikot pro lídra sebral a zdálo se, že Sagan nevyužije šanci, kterou si vyjel v páteční časovce. Ovšem zvládl dojezd 96,5 kilometru dlouhé etapy z Los Angeles do Pasadeny a ve spurtu vybojoval třetí místo, které mu zajistilo potřebné vteřiny. O jeho umístění přitom rozhodla až cílová fotografie.

„Myslel jsem si, že se mi to nepovedlo. Až od svého týmu jsem dostal informaci, že jsem třetí já. Nemůžu uvěřit, že jsem závod vyhrál. Rozhodně jsem sem totiž nejel vyhrát. Musím poděkovat všem týmovým kolegům, protože odvedli skvělou práci,“ řekl Sagan, jezdící za stáj Tinkoff-Saxo.

Závěrečnou etapu vyhrál Brit Mark Cavendish, který tak ovládl čtyři z osmi dílů závodu.

Cyklistický závod Kolem Kalifornie

8. etapa (96,5 km): 1. Cavendish (Brit.) 2:14:55, 2. Wippert (Niz.), 3. Sagan (SR), 4. Farrar (USA), 5. Van Asbroeck (Belg.), 6. Haedo (Arg.) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Sagan 28:13:12, 2. Alaphilippe (Fr.) -3, 3. Henao (Kol.) -37, 4. Dombrowski (USA) -1:14, 5. Gesink (Niz.) -1:15, 6. Zubeldia (Šp.) -1:16.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa