Rus Denis Meňšov právě vyhrál Giro d’Italia.

Rus Denis Meňšov právě vyhrál Giro d’Italia. | foto: Reuters

Rus Meňšov je první favorit, který nestíhá

  • 22
Perpignan (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - A pak že se v prvním týdnu nedá ztratit Tour de France! Povídejte to Denisi Meňšovovi. Po pěti etapách má horký favorit na celkový triumf ztrátu 3:52 minuty. Samozřejmě ještě není vše ztraceno, ale problém je to pro lídra stáje Rabobank pořádný. Přitom před týdnem na startu závodu v Monaku tvrdil: "Tour bude těžká, ale vím, že ji mohu vyhrát."

Meňšov si věřil oprávněně, dvakrát ovládl Vueltu a letos v květnu i Giro d’Italia. K "nesmrtelnosti" mu tak zbývá zvítězit jen na Tour. Jenže ve Francii se mu nedaří podle jeho představ.

V roce 2003 tu sice vyhrál bílý dres pro nejlepšího mladíka, jenže pak o tři roky později dojel šestý, další ročník kvůli odstoupení stáje Rabobank nedokončil a loni byl "až" třetí. To je pro 31letého Rusa málo, on chce Tour vyhrát.

Ani letos to však pravděpodobně nebude. Úvodní časovka mu nevyšla, v té týmové nevybral ostrou zatáčku, zastavil se až o bariéru a jeho stáj dojela s více než dvouminutovou ztrátou za Astanou. "Myslím, že pro některé už Tour skončila," řekl Lance Armstrong.

Na mysli měl i Meňšova. Rus včera navíc nezachytil roztržení pelotonu a zůstal vzadu. Naštěstí pro něj se hlavní pole opět spojilo. "Denis se nemůže dostat do správného rytmu," přiznal sportovní ředitel jeho týmu Erik Breukink. "Kombinace Giro a Tour loni vyšla dobře, letos to moc nefunguje."

Je vůbec možné vyhrát Giro a pár týdnu potom být na Tour znovu ve vrcholné formě? "Já myslím, že ano. Pauza na odpočinek a další trénování je docela velká," říká český cyklista Roman Kreuziger, který však kvůli svému mládí tento dvojboj zatím neabsolvuje.

Že to opravdu jde, ukázal i před 11 lety italský vrchař Marco Pantani. A pokud se Meňšov zázračně nezvedne v Pyrenejích, bude Pantani dál poslední.

Přesto může Meňšov na špatné situaci najít i něco pozitivního. "Letos už jsem byl čtyřikrát testován na doping. Ale to je normální, prostě mě počítají mezi favority," poznamenal v úterý.

Brzy možná bude mít klid.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa