Celý tým Tinkoff-Saxo i s Romanem Kreuzigerem (horní řada, šestý zleva) se...

Celý tým Tinkoff-Saxo i s Romanem Kreuzigerem (horní řada, šestý zleva) se vyfotografoval v tričkách, vyjadřujících podporu Ivanu Bassovi. | foto: Tomáš Macek, MAFRA

Kreuziger o vedru: Regenerace je pomalejší. Pomáhají nám i ledové vesty

  • 47
Gap (Od našeho zpravodaje) - V hotelu Best Western v Gapu, na dohled od alpských vrcholků, trávili na Tour volný den Roman Kreuziger a jeho tým Tinkoff-Saxo. Lídr sestavy Alberto Contador, momentálně v pořadí pátý, stále ještě nesložil zbraně. A čtyři alpské etapy nyní nabídnou jemu i Kreuzigerovi čtyři příležitosti ke zvratu.

Mnozí cyklisté hovoří o tom, že tento ročník Tour ukázal, že vítězný double Giro - Tour je takřka nemožný. Co si o tom myslíte vy, Romane?
To je spíš otázka na Alberta. Já jsem na Giru onemocněl a nevydal jsem se tam ze všech sil. Na Tour zatím panovalo velké teplo, takže nás to stálo spoustu energie a mé tělo tu nereagovalo nejlíp. Ale doufám, že v Alpách se teď ochladí, mají přijít i nějaké bouřky. Snad se nám ještě něco povede. Nadcházející čtyři horské etapy budou být hodně náročné. I když Froome dokázal, že je hodně silný.

Jak mu tažení za titulem ještě můžete zkomplikovat?
Pořád je před námi spousta kopců a podle toho se bude odvíjet i naše taktika. Ale o té rozhodně nemohu mluvit. Bude hodně záležet i na momentálních pocitech, na tom, jaké kdo bude mít nohy.

Znáte většinu stoupání, která vás nyní v Alpách prověří?
Musím se ještě večer kouknout do knížky, abych věděl, co nás vlastně všechno čeká, protože jsem slyšel, že se jeden kopec pojede snad i třikrát. Ještě jsem ty etapy opravdu detailněji nestudoval. Den volna je o tom, abychom si odpočinuli a teprve pak se budeme koncentroval na další etapy.

Co si myslíte o spekulacích, které se v posledních dnech rozproudily kolem výkonů Chrise Frooma?
Já si myslím, že Froome je v naprosto normálních limitech, které měli v posledních letech vítězové Tour. Spíš jde o to, že v tom extrémním horku, které tu bylo, nebyli ostatní schopní držet se na jeho úrovni.

Proč tedy některá média podle vás jeho data neustále probírala?
Tour je prostě taková. Není to problém cyklistiky jako takové, ale toho okolí, které se snaží hledat senzace.

Vaše Tour je to už šestá. Překvapila vás něčím?
Prozatím ne. Ty první dny byly velmi náročné, intenzivní, nervózní. Ale každá Grand Tour už teď taková je. Odpovídá to moderním trendům cyklistiky.

Takhle souvislé vedro jste však asi dávno nezažil. Ani na Vueltě v Andalusii nejspíš ne, že?
Tam bylo to vedro spíš takové suché, to zdejší se snáší hůř. Celá tahle Tour je hodně teplá a regenerace na ní pomalejší, ale pro všechny je to stejné. Jsme v červenci. Léto neovlivníme. Na Giru zase může pro změnu sněžit.

Jaká je po takové horké etapě pro vás ideální regenerace?
Určitě hodně pomůže studená sprcha v autobuse. Následně máme k dispozici i ledové vesty, které teplotu těla dokáží hodně snížit a aspoň na chvíli se tak zklidníme. Mohli bychom si brát ty vesty i před etapou, jenže tam stojíme půl hodiny na startu, něž vyjedeme, to se pak zase rychle rozehřejeme.

Máte ve vedrech i upravenou stravu?
Ani ne. Spíš je v tom vedru náročnější jíst. Ale ve finále do sebe potřebujete dostat stejnou energii bez ohledu na to, jestli je zrovna o deset stupňů míň nebo víc. S tím, že zároveň musíme dobře hydratovat a chladit tělo. Jeden z nás neustále pendluje mezi autem a pelotonem, abychom se měli na trati čím zchladit.

Přitahuje vás už Paříž, když do cíle Tour chybí jen pět dní?
Ty čtyři, které Paříži předcházejí, však budou velmi obtížné. Paříž je relativně blízko, ale zároveň pořád strašně daleko.

Na tričku máte nápis Forza Ivan. To je vzkaz pro Ivana Bassa?
Ivanovi zjistili rakovinu, tak jsme tohle udělali na jeho posilnění, abychom mu dodali sílu. Podle zprávy týmu to s jeho stavem po operaci vypadá velmi nadějně. Ale bude pod dozorem ještě nějaký ten měsíc, aby lékaři věděli, že se rakovina neobjeví znovu.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa