Tak trénovali Froome a Wiggins. A ten model funguje i na mě, zjistil König

  7:59
Poprvé oblékl do závodů dres hvězdného týmu Sky a hned v něm byl nepřehlédnutelný. Silně obsazený seriál jednorázových klání na Mallorce je pro cyklisty každoročně odrazovým můstkem do sezony. Leopold König si tu nejprve dojel pro páté a pak dokonce pro třetí místo.

Leopold König | foto: teamsky.comProfimedia.cz

Soudě dle výsledků jste musel být na první vystoupení v dresu vašeho vysněného týmu pořádně nabuzený. Je to tak?
Jo, asi mi ten přestup svědčí. A také jsem měl po dlouhé době bezproblémovou zimu, nebyl jsem ani nemocný, ani zraněný. Jsem víc než spokojený. Na Mallorce jde o můj suverénně nejlepší výsledek v životě.

Já vím, loni jste tu ve vašem úvodním závodě skončil poslední.
Už jsem tady vstupoval do sezony šestkrát a odjel jsem na Mallorce už asi 18 závodů. A nejlepší výsledek z nich bylo doposud 44. místo. Když jsem to říkal lidem ze Sky, smáli se.

Jaké vám tedy dali šéfové týmu před startem pokyny? Nebo to zatím nechali na vašich pocitech?
Pro první, páteční závod jsem dostal volnou ruku. Předtím se mě sportovní ředitel ptal, jak se cítím, a já mu přiznal: Jsem z tréninku docela unavený. Dva dny předtím jsem si dopřál úplné volno. Ale sportovní ředitel mi říkal: Buď v klidu, schovávej se a v závěru zkus přejet ten dlouhý kopec. Nakonec kopec přejelo vepředu 20 lidí a šest nás bylo ze Sky, jako tým jsme byli silní. Cítil jsem se docela dobře, tak mi kluci trochu pomohli. Ale bohužel, jak nejsem výbušný typ, bylo páté místo v koncovce nejspíš mým maximem - i když od třetího mě dělil kousek.

V sobotu už ne, to už jste stál na stupních vítězů.
No, nejdřív jsem po pěti kilometrech sobotního závodu tvrdil, že nechci závodit, protože povrch byl hodně nebezpečný. Celá noc propršela a na Mallorce, když prší, jsou potom silnice úplně šílené.

Podobné můžete zažít po dešti i při Giru na jihu Itálie.
Tady byly ale vážně špatné. Na poradě jsem vybízel, že musíme být všichni vepředu hned od startu, protože to v prvním sjezdu, který přijde po pěti kilometrech, bude zaručeně padat. A v každé serpentině to tam opravdu lehlo. Pak ke mně přijel Bernie Eisel od nás z týmu a povídal: Tak co, jak se cítíš? Odpověděl jsem mu: Já dneska závodit nechci. A on říká: To se ti nedivím, chápu. Už po prvním sjezdu se balík rozdělil a ze 180 lidí zbylo asi jen 70. Profil byl pořád nahoru dolů a my jeli spíš tak, abychom eliminovali riziko pádů, než abychom závodili.

Přesto jste se posléze do boje o pódium pustil.
Odjela nám sedmičlenná skupina, kde byli tři kluci z Movistaru, docela jsme zaspali. Tak jsme potom museli celý den tahat. Kluci ze Sky automaticky začali jet na mně, z čehož jsem moc velkou radost neměl. Tak jsem jim poděkoval, a protože jsem je nechtěl zklamat, snažil jsem se z toho dostat maximum. Před námi šlapal v úniku sám Valverde, takže jsme vlastně bojovali o druhé místo.

A vy jste se vydal za Belgičanem Wellensem z Lotta?
Ten odskočil už na předposledním kopci, zatímco já potom zaútočil ze sjezdu, stejně jako loni na Lombardii. Na pěti kilometrech jsem ostatním ujel asi o 30 vteřin. Ten sjezd znám. A navíc to bylo snad jediných pět kilometrů z celého závodu, kde bylo sucho. Dotáhl jsem se k Wellensovi na nějakých 10 vteřin, načež jsme v takovém odstupu víceméně jeli až do cíle. Sjet se mi ho už nepovedlo.

Leopold König (vpravo) na stupních vítězů.

Ale pochvala od vedení týmu určitě přišla, ne?
No samozřejmě. Cílem bylo pódium, a ten jsme splnili.

Další program Leopolda Königa

17.-22. 2. Kolem Ománu

Etapový závod Asian Tour. König bude spolulídrem Sky s Woutem Poelsem. V sestavách dalších stájí figurují Valverde, Nibali, Costa, Rodríguez, van Garderen, Kreuziger, Majka.

11.-17. 3. Tirreno-Adriatico

Etapový závod World Tour, pro mnohé generálka na Giro. König se poprvé v sestavě Sky sejde s Chrisem Froomem, v týmu budou i Nieve a Kennaugh. O celkové prvenství mají usilovat také Contador, Nibali, Quintana, Mollema, Martin, Rodríguez, Pinot, Pozzovivo či Uran. V pelotonu bude rovněž Zdeněk Štybar.

23.-29. 3. Kolem Katalánska

Další etapový závod World Tour. König se tu představí poprvé v kariéře. Jeho soupeři se mají stát například Contador, Valverde, van Garderen, Majka, Martin, Rodríguez, Aru.

21.-24. 4. Kolem Trentina

Závod seriálu European Tour. Poslední prověrka před Girem - s týmovou časovkou i obtížnými kopci. König se utká také s Aruem a Peraudem.

5.-31. 5. Giro d´Italia

Třetí start Leopolda Königa na podniku Grand Tour. Stane se spolulídrem týmu Sky s Richiem Portem. Další favorité: Contador, Aru, Uran, Pozzovivo, Hesjedal (některé týmy ještě předpokládané lídry nenahlásily).

Byl to pro vás hodně zvláštní pocit, když jste si uvědomil: Maká na mě tým Sky?
Když se nad tím zamyslím, tak je to krásné - a zároveň i velká zodpovědnost. Ale snažím se nepřipouštět si takové myšlenky. Jasně, i v NetAppu jsem měl odpovědnost vůči klukům, co na mě dělali, ale tihle jsou přece jen ještě někde jinde. Když na vás pracují takové hvězdy, chcete jim to také vrátit. A mně se zatím všechno schází výborně.

Takže už jste nejspíš natěšený i na váš první etapový test ve Sky, kterým bude závod Kolem Ománu. Královská etapa tam vrcholí dlouhým, táhlým kopcem, podle vašeho gusta.
Těším se. Závody na Mallorce byly fakt těžké a já vidím, že jsem připravený dobře. Vše směřuje k pro mě relativně brzkému cíli na květnovém Giru. Trochu jsem se obával dopadu nového tréninku s Timem Kerrisonem. Netrénovali jsme totiž úplně tvrdě, nejezdili jsme moc na laktátovém prahu, na kterém se pak odehrávají kopce v největších závodech. Ptal jsem se před prvním závodem Tima: Neděláme málo? A on mi tvrdil: Takhle se připravovali i Froome a Wiggins. Podivil jsem se: Jak je potom možné, že když takhle trénovali, vyhrávali už od začátku sezony? Odpověděl mi: Uvidíš.

A viděl jste.
Jo, teď opravdu chápu, že systém Sky funguje. Není pravda, že bych to v tréninku přeháněl. Nemám ani předčasnou formu. Naopak. My jsme v podstatě ještě ani nezačali natvrdo trénovat. Je to stejné, jako když kdysi Wiggins vyhrál Paříž-Nice a říkali mu: Nemáte formu příliš brzy? Vydrží vám až do Tour? Ale i v jeho případě tehdy model Sky fungoval a zatím funguje i na mě. Kdyby to takhle pokračovalo dál, moc by se mi to líbilo.

Při vyhlášení Sportovce roku jste si nebyl jistý, zda chcete být už v Ománu lídrem. Ale v předběžné startovní listině figurujete s číslem, které má na konci jedničku. Jak to tedy bude?
Teď jsem si to na Mallorce docela zavařil, co? Už jsem se o mé roli v Ománu bavil se sportovním ředitelem, který bude mít Omán na starost. Měl bych být spolulídrem s Woutem Poelsem, který zrovna trénuje s Chrisem Froomem v Africe. Budu tedy mít větší volnost a nebude na mě vyvíjen enormní tlak. Pro Wouta jde o skoro jedinou šanci v první půlce roku, aby se někde ukázal, je proto hodně namotivovaný. Já jsem spíš v klidu. Budu tam v pozadí, což mi vyhovuje.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Hudební nářez. Válečníci z Děčína jdou do play off s nu-metalovou hymnou

16. dubna 2024  5:57

Mottem letošního play off v Národní basketbalové lize mužů je #poprve a děčínští Válečníci do něj s...

Zázračný pan Rudovous, který mívá i plán C. Jak vysoko míří Xabi Alonso?

16. dubna 2024

Premium Dávno bylo hotovo, rozhodnuto. Klidně mohl slavit tak jako celá lavička za ním. Náhradníci, maséři,...

Plíšková s jednou Kuděrmětovovou uspěla, Krejčíková proti druhé narazila

15. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  23:55

Vít Kopřiva se v Mnichově první letošní výhry na tenisovém okruhu ATP nedočkal. Při třetím startu v...

Chelsea rozdrtila v ligové dohrávce Everton, jen Palmer slavil čtyřikrát

15. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  23:21

Fotbalisté Chelsea deklasovali v dohrávce 33. kola Premier League liverpoolský Everton 6:0. Domácí...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...