Roman Kreuziger starší u stavby své hokejové haly v Plzni

Roman Kreuziger starší u stavby své hokejové haly v Plzni | foto: MF DNES

Roman Kreuziger starší míří ze stavby do Francie

  • 5
Přiběhne z obchodní schůzky, projde kolem bagrů a stavařů a hrdě nám ukazuje svůj zimní stadion, který v Plzni-Lochotíně buduje. "Bude mít dvě ledové plochy, fitness, masérnu, restauraci," líčí Roman Kreuziger starší.

Polovinu z rozpočtu 250 milionů korun pokryje grant Evropské unie. Prvního září otevírají. "A do 30.
června příštího roku už máme prodaný led."

Bývalý cyklista a současný podnikatel také staví 80 bytů, dokončuje hotel v Prášilech. Pendluje mezi Plzní a Šumavou. "Dodělám to tu a hned odjíždím na Kvildu. Na kole," pospíchá. Dnes však přesedne do auta, s manželkou a dcerou vyrazí směr Francie.

Se synem byl zatím denně v kontaktu telefonicky. "Poznám už po hlase, jak se Roman cítí." Nejhůř zněl minulý pátek po etapě do Andorry. "To bylo pro něj zklamání, když mu v kopci odjelo 30 lidí," vypráví otec.

"Ale co, loni přejel Pyreneje se ztrátou osmi minut, letos s mnohem menší. Což je dobré. Dosud se nic zásadního nestalo, Tour se rozhodne od neděle dál. Teď je otázkou, jak se Roman porve s Alpami. Věřím, že bude v pohodě."

Jen ti čeští fanoušci kdyby občas nebyli nesoudní, posteskne si hlava rodiny. "Najednou by Romana chtěli vidět do 5. místa. Jenže oni tam s ním nešlapou."

Loni skončil Kreuziger dvanáctý, dosáhl historického českého úspěchu. Letos myslí rodinný klan výš, to ano. "Obrovským úspěchem však pro mě bude deváté, desáté místo," tvrdí otec. "Vždyť tentokrát se jede Tour v top sestavě. Nechybí čtyři hvězdy z Astany jako loni."

Syn ztratil v pelotonu nálepku zelenáče, jeho dres se stal magnetem přitahujícím pozornost. "Mnohem víc si ho hlídají. Už nemůže ujet s nýmandama, jen s těmi nejlepšími."

Alpské síto nyní přesype pořadí, očekává starší z Kreuzigerů. "Pár favoritů tam bouchne. A pokud nebouchnou, budou i dvě ze čtyř hvězd Astany obětovány ve prospěch ostatních." Jeho syn naopak může těžit ze spolupráce s kolegou Nibalim. "Když se to začne v horách cukat, nebudou na hlídání špice z týmu sami jako Meňšov nebo Evans."

Ubytování si rodina Kreuzigerů ve Francii nezamluvila. "Ono se něco najde. Když ne, máme obytné auto." Na trati horských etap si zato dopředu vytipovali místa, kde budou čekat s vlajkou a křičet.

V pondělí, o volném dnu, pak se synem posedí na hotelu. "Doufám, že jeho hlas bude po neděli pozitivní." Vždyť v neděli čeká na peloton první ostrý alpský test: cílové stoupání do Verbieru, až do nadmořské výšky 1 468 metrů.

Ve Francii zůstane otec Kreuziger do příštího čtvrtka. "Pak musím pryč. V pátek mám kontrolu na stavbě." Odjede o dva dny dříve, než se cyklisté budou trmácet na Mont Ventoux. "Nevadí. Contador stejně tuhle Tour rozhodne mnohem dřív. Už v Alpách to se Sastrem totálně rozsekají."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa