Giro v kraji králů. Jak Nibali pozval svůj stín Rogliče k sobě domů

  10:35
Ceresole Reale (Od našeho zpravodaje) - Nádherná horská scenérie, mohutná přehradní hráz, sněhové bariéry a strhující bitva muže proti muži. První hoŕský dojezd letošního Gira sliboval dramatickou podívanou a rozhodně nezklamal. I když to vše začalo zablokovanou silnicí.
Ilnur Zakarin vítězí ve 13. etapě Gira.

Ilnur Zakarin vítězí ve 13. etapě Gira. | foto: AP

Vzpomínáte na Tour 2013? Jak se autobus týmu Orica na Korsice zasekl o cílovou bránu úvodní etapy? Jak už i Radio Tour informovalo týmy, chystající se k hromadnému spurtu, že cíl možná bude nutné přesunout jinam? A jak se v poslední chvíli povedlo autobus vymanévrovat?

První horskou zkoušku na Giru vyhrál Zakarin. Polanc drží růžový dres

Před cílem páteční 13. etapy Gira se na příjezdové silničce do Ceresole Reale přihodí cosi podobného. Naštěstí o tři hodiny dříve, než sem vjedou samotní cyklisté.

Na počest první návštěvy růžového závodu v historii dostala část silnice i nový asfaltový kabát, ale přece jen, některé ostré a příliš úzké serpentiny se ukážou být nad síly týmových autobusů.

Ten náležící stáji Education First v jedné z nich 18 kilometrů před cílem uvízne, nemůže ani dopředu, ani dozadu. Co teď? Za ním se kupí sáhodlouhá kolona, tvořená dalšími autobusy a automobily organizátorů i novinářů. Půl hodiny čekáme, než se podaří autobus Education First vyprostit.

Organizátoři operativně rozhodují: Dál už ani týmové autobusy nesmí, zaparkují tady, kde to jen podél silnice půjde. Řidiči je otáčejí do protisměru.

To je však jediná komplikace na jinak úchvatné premiéře horského dojezdu Gira nad Ceresole Reale.

Obec v národním parku Gran Paradiso kdysi získala ke svému jménu vladařský přívlastek (reale = královský), když se do místních končin vydával italský král Viktor Emanuel II. lovit kamzíky a kozorožce.

Silnice z ní pokračuje dalších 12 kilometrů do kraje skalisk, sněhu a majestátních vrcholů k impozantní přehradě u jezera Serrú. Sněhové bariéry kolem silnice jsou místy až třímetrové. Tifosi na ně růžovou barvou stříkají „Squalo Nibali“ (Žralok Nibali). A o kus dál: „Si, vince“ (Ano, vyhraje).

24.května 2019 v 16:32, příspěvek archivován: 25.května 2019 v 09:27

Horská krása + Giro. Ceserole Reale, dojezd 13. etapy. https://t.co/muaSFDLzJ6

Až sem, pod přehradní hráz, se musí vyškrábat. Nejen peloton Gira. Na posledních devět kilometrů je i automobilům diváků vstup zapovězen. Dál mohou jen pěšky nebo na kole. Proto je tu skladba fanoušků úplně jiná než v horských etapách Tour. Tady nenarazíte na hlučná společenství Nizozemců, namol opilých ještě před příjezdem cyklistů, jako každoročně na Alpe d’Huez. Ti, co se vydávají nahoru ke zdejší přehradě a obklopí trať, musí mít cyklistická srdce.

A profesionálové, kteří sem vyjíždějí, musí mít velmi silné nohy.

Ano, toto je Giro, jak ho všichni milují. Giro bojovných etap, neustálých změn, útoků a protiútoků.

Ilnur Zakarin skočí hned na prvním vrcholu dne do úniku.

„Nebyl to plánovaný útok,“ bude se Rus po etapě dušovat na tiskové konferenci. „Jen jsem se snažil zůstat co nejvíc vepředu. Uprostřed etapy jsem se necítil příliš dobře, ale pak jsem našel rytmus a řekl si, že bych mohl něco provést se svým umístěním v celkové klasifikaci.“

Až později se v jeho hlavě usadí myšlenka: Vždyť ty bys mohl ujet úplně všem.

A tak to udělá.

Jak hřejivá náplast je jeho etapový triumf na dosavadní sezonu zmaru stáje Kaťuša, která po psychickém k.o. Marcela Kittela a dlouhé řadě nepovedených závodů připomínala mocnou říši nacházející se v rozkladu.

24.května 2019 v 21:24, příspěvek archivován: 25.května 2019 v 10:16

#Giro 102: Behind the wheels Stage 13 https://t.co/l3Y5VwrUxd #Giro 102: Dentro la corsa Tappa 13 https://t.co/l3Y5VwrUxd https://t.co/wN3zFiRH7P

„Ilnur Zakarin, král královského Ceresole,“ halasí hlasatel v cíli.

„Já vyhrál. Wow,“ řekne Zakarin a zakroutí nevěřícně hlavou. „To je pro mě docela překvapení. Vážně jsem myslel hlavně na celkové pořadí.“

Hned vedle pódia, určeného pro dekorování jezdců, naskočí na trenažér, pět minut se z doposud nejtěžší etapy vyjíždí a přijímá gratulace.

V minulosti jen tři Rusové vyhráli na Giru horský dojezd: Jevgenij Berzin, Pavel Tonkov a Denis Meňšov. Každý z nich zároveň ovládl i celé Giro.

Mohl by ho vyhrát také on? Vždyť najednou se Zakarin katapultoval ze 12. až na 3. místo pořadí.

Primož Roglič je pro mě pořád největší favorit,“ prohlásí.

Primož Roglič a Vincenzo Nibali ve 13. etapě Gira.

Slovinec, o němž je řeč, visel během dne svým pohledem opět na Vincenzovi Nibalim. Už o den dříve v Pinerolu dal Ital najevo, že se mu tahle Rogličova defenzivní taktika nelíbí.

„A dneska nechal ujet Landu, Majku i Carapaze a chtěl, abych já tu díru zaceloval,“ vykládá Nibali. „Proto jsem mu řekl: ‚Dost! Už ne!‘ Jestli chceš vyhrát Giro, taky se snaž.“

Za cílem lídr stáje Bahrain Merida ještě razantněji než předchozího dne obviní lídra týmu Jumbo Visma, že je nekooperativní.

„Řekl jsem mu na trati: ‚Poslouchej, jestli mě chceš pořád následovat, klidně přijeď ke mně domů a udělat si tam fotky, ukáži ti svoji kolekci trofejí, kdykoliv chceš. Nemusím nikomu nic dokazovat,‘“ líčí Nibali s jemným sarkasmem v hlase. „Jenže on mi asi rozuměl, že už nebudu nic dělat. Teprve pak začal pracovat.“

24.května 2019 v 19:48, příspěvek archivován: 25.května 2019 v 10:14

#Giro Stage 1️⃣3️⃣ Pinerolo-Ceresole Reale, 196km REPORT https://t.co/dtn1Z60lmD @bettiniphoto | @vincenzonibali https://t.co/Sa3soaxHot

Roglič na tyto poznámky nereaguje. Uvnitř velkého bílého stanu se také on vyjíždí na trenažéru, s médii hovořit nechce.

Nibali naopak jako by mluvil rád. Giro od nepaměti miluje polemiky, jak vám u kávy potvrdí italští fanoušci i novináři. Nibali tudíž v hloučku reportérů jednu takovou rozpřádá: „Jumbo Visma musí mít se mnou nějaký problém kvůli tomu, co se stalo v minulosti. Snad že jsem zaútočil na konci Gira 2016 na jejich Kruijswijka a sebral mu maglia rosa. Jako by tu ze mě měli strach. To je normální, v pořádku. Psychologický a taktický aspekt závodu jsou důležité. Ale tenhle závod bude ještě velmi tvrdý. Musíte bojovat, ne jen se držet.“

Tentokrát zkusil na cílovém stoupání sám akcelerovat, jenže Roglič si ho pokryl. Vzápětí akceleroval Roglič. A znovu nastal pat.

Addy Engels, sportovní ředitel Jumba, poukazuje: „Otestovali si jeden druhého a zjistili, že jsou na tom podobně.“

Načež Engels brání lídra svého týmu před Nibaliho poznámkami: „Je teď na ostatních týmech, aby útočily, a to také dělají. S ohledem na náskok, který v celkovém pořadí máme, odvedl dnes Primož dobrou práci. Giro je i o maximálním šetření energie na další tvrdé dny. Rozhodně se nestaráme jen o Nibaliho. Dnes jsme najeli čas na Lópeze a Yatese, které jsme považovali za nejnebezpečnější. To je dobrá zpráva.“

Byl to den mnohých příběhů, pro některé favority dobrých, pro jiné zlých.

Miguel Angel López si defektem v koncovce cílového stoupání vybral další díl smůly. „Někdy prostě věci nejdou tak, jak byste očekávali,“ posteskne si lídr Astany, když dorazí půldruhé minuty po Nibalim a Rogličovi.

Simon Yates na ně ztratí dokonce tři minuty. Sedí v týmovém autě Mitcheltonu-Scott, hlavu skloněnou.

„Jede se mi fajn,“ oznamoval svému šéfovi Mattu Whitovi ještě 20 kilometrů před cílem. Jenže jakmile se začal škrábat závěrečný kopec, pochopil: Dnešek bude průšvih!

„V krátkém čase se Simon ze situace, kdy se cítil velice dobře, dostal do stavu, kdy se cítil dost špatně. Na posledních kilometrech trpěl,“ říká White. „Na nic se nevymlouváme. Prostě nebyl schopný následovat ty nejlepší. Ještě stále jsme Giro neztratili, ale situace není vůbec ideální.“

Je to den ve znamení cyklistického Brexitu. V podání Yatese z popředí výsledkových listin, v podání zraněného Jamese Knoxe (Quick-Step) a padajícího a s bolavým ramenem vzdávajícího Tao Geoghegan Harta (Ineos) z celého závodu.

Je to ovšem také den ve znamení útoků stáje Movistar.

Mikel Landa má ve tváři vepsané nesmírné vyčerpání. „Konec etapy byl tak tvrdý,“ řekne, když opět dokáže mluvit. „I ta vysoká nadmořská výška sehrála roli. Přijel jsem úplně prázdný.“

24.května 2019 v 17:08, příspěvek archivován: 25.května 2019 v 10:20

#Giro: @MikelLandaMeana ya tiene 1'25" sobre Roglic y Nibali. Pese a una aceleración del esloveno, la diferencia no deja de crecer. Recordemos que @RichardCarapazM marcha intercalado entre ellos. Nieve (MTS) y Zakarin (TKA), los grandes candidatos para la etapa, están a 2 km. https://t.co/IolE9Yasi6

Ale přijel třetí a hned za ním týmový kolega Richard Carapaz!

Jejich sportovní ředitel Max Sciandri září: „Někdo může jet konzerativně, my ne. Zvlášť po ztrátě, kterou jsme nabrali v časovkách.“

Landa, nad jehož formou se vznášely otazníky, konečně naplňuje svůj velký potenciál. „Půl minuty jsem najel ve čtvrtek v Pinerolu, další čas dnes. Vidím, že mí soupeři jsou zranitelní. To mi zvedá morálku. Budu útočit tak dlouho, dokud mi neupadnou nohy,“ slibuje.

Dlouhý den končí. Jan Hirt a mnozí další cyklisté se zateplí a sami sjíždějí dlouhých 20 kilometrů pod kopec k zaparkovaným týmovým autobusům. Jiní, mezi nimi Josef Černý, se nechají svézt dolů automobily.

Černý zažil na Giru nejtěžší etapu kariéry. Dalo se to přežít, říká

Josef Černý, už převlečený a zateplený, za cílem 13. etapy Gira.

Zástupy diváků se vydávají na dvouhodinovou pěší cestu od cíle k záchytnému parkovišti, zčásti po silnici, zčásti zkratkami mezi skalisky. Klobouk dolů také před nimi.

Fotograf Gazzetty dello Sport, který se mnou sjíždí do tiskového střediska, pohlédne na ně i na okolní strhující panoráma a říká: „Giro má stejně nejkrásnější hory a nejhezčí horské etapy ze všech Grand Tour.“

Dramatické a plná zvratů bude určitě i ta sobotní, explozivní horský test do Courmayeru.

Jak že to říká Mikel Landa? „Giro je závod, který se může převrátit vzhůru nohama během jediného dne.“

Že se ho právě on a stáj Movistar znovu pokusí převrátit svým agresivním stylem závodění, je takřka tutovka.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pro svoje lidi vše. Kdo je obžalovaný šéf českých lyžařů Trávníček

19. března 2024  5:58

Coby sportovní manažer a předseda představenstva společnosti Sport Invest Marketing David Trávníček...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...