Český cyklista František Raboň v dresu pro vítěze závodu Kolem Murcie | foto: AP

Raboň udržel senzační vedení a vyhrál cyklistický závod Kolem Murcie

  • 22
Poprvé mezi profesionály zakouší pocit vítěze etapového klání. Cyklista František Raboň uhájil v posledním dílu závodu Kolem Murcie více než třicetivteřinový náskok v čele průběžného pořadí, který si vytvořil po skvělém výkonu v sobotní časovce. V úvodu sezony slaví překvapivé prvenství, které získal před mnohými slavnými jmény.

O 38 sekund porazil Rusa Denise Meňšova, vítěze Vuelty a Gira d'Italia. S odstupem 53 sekund skončil třetí Brit Bradley Wiggins. Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong byl sedmý o 1:23 minuty za vítězem.

"Dosáhl jsem na první vítězství mezi profesionály v celkové klasifikaci a to je strašně těžké. Vážím si toho. Nejvíc mě tady ale těší, že jsem porazil Wigginse, který se netajil tím, že přijel vyhrát," upozornil český jezdec na adresu čtvrtého muže loňské Tour de France a majitele zlatých medailí z olympijských her a mistrovství světa v dráhařských disciplínách.

Peloton během závodu Kolem Murcie

Peloton během závodu Kolem Murcie

Raboně jeho tým HTC-Columbia bezpečně provedl závěrečnou etapou o délce 121 kilometrů, která zavedla peloton do Murcie, kde třictý ročník vyvrcholil. Šestadvacetiletý Čech dojel do cíle v hlavním poli ve stejném čase jako vítěz Theo Bos z Nizozemska.

"Asi je to můj největší úspěch, ale určitě je to diskutabilní. Jde o to, jakou mají soupeři (na začátku sezony) formu. Proto já si třeba téměř stejně cením čtvrtého místa v časovce na 42 kilometrů při loňském závodu Dauphiné Libéré, kde byli všichni v top formě," připomněl Raboň závod, ve kterém porazil i Alberta Contadora ze Španělska, dvojnásobného vítěze Tour de France.

Nizozemský cyklista Theo Bos, vítěz poslední etapy závodu Kolem Murcie

Nizozemský cyklista Theo Bos, vítěz poslední etapy závodu Kolem Murcie

Raboň napodobil nedávný úspěch jiného Čecha v profesionálním pelotonu Romana Kreuzigra, který v únoru vyhrál závod Kolem Sardinie. Zároveň potvrdil dobrou formu, kterou ukázal už sedmým místem na Kolem Algarve. Časovku vyhrál Raboň v Murcii i loni, následně se však v kopcích propadl. Teď nabízenou šanci báječně využil.

Cyklistický závod Kolem Murcie

5. etapa (121 km): 1. Bos (Niz.) 2:43:35, 2. Brown (Austr.), 3. Schorn (Rak.), 4. Iglinskij (Kaz.), 5. Bommel (Něm.), 6. Downing (Brit.), ...33. Raboň, 61. Bárta (ČR) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Raboň 16:01:24, 2. Meňšov (Rus.) -38, 3. Wiggins (Brit.) -53, 4. Klöden (Něm.) -57, 5. Jufre (Šp.) -1:21, 6. Clement (Niz.) -1:23, ...33. Bárta -8:17.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa