Roglič versus Pogačar, López versus Porte. Jaký verdikt vynese Planina?

  10:47
Champagnole (Od našeho zpravodaje) - Po více než 3300 kilometrech a 83 hodinách v sedle dospěl peloton Tour na místo velké (a v tomto ročníku) jediné časovkářské bitvy. A přestože se bitva o žlutý dres zdá být rozhodnuta, mnohé další tajenky čekají na své vyřešení.

Loni na Giru vyhrál Primož Roglič hned dvě časovky | foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari / Paolone / Alpozzi

Vítejte v pohoří Vogézy na La Planche des Belles Filles, v překladu Planině krásných dívek. Tady vyvrcholí 36kilometrová časovka z osmitisícového městečka Lure.

Od roku 2012, kdy se peloton Tour na „Planinu“ vydal poprvé, se stala jedním z ikonických stoupání závodu. O čemž svědči i statistika, že během pouhých devíti let sem organizátoři zavedli cyklisty hned pětkrát.

Legenda praví, že místo dostalo název podle tragické události z třicetileté války, kdy sem místní dívky uprchly před švédskými žoldnéři a raději se zabily skokem do nedalekého jezera, než aby se nechaly chytit.

Jeden z vojáků potom svým nožem na prkno vyryl epitaf pro krásné dívky a dnes je tu připomíná i socha od Jacquese Pissena.

Ale zda k této události skutečně došlo, se patrně nikdy nedozvíme.

Někteří jazykovědci a historikové soudí, že jde jen o smyšlený příběh. Název Planiny je podle nich odvozen nikoliv od středověkých dívek, nýbrž od místní flóry. Hora se v 16. století údajně nazývala Lieu Peuplé de Belles Fahys. Tedy „Místo obývané krásnými buky“. 

Belles fahys měli lidé později zkomolit na Belles Filles.

Odkud se vzalo pojmenování místa, jež se stalo drsným indikátorem vrchařských nohou, však cyklisté dnes zaručeně řešit nebudou.

Klíčové pro ně bude, kolik sil jim ještě zůstalo.

„Stoupání, které odhalí pravdu o vaší formě,“ říká o Planině zdejší starousedlík Thibaut Pinot. Je to „jeho“ kopec, nikdo z pelotonu na něj nevyjel tolikrát jako on, vždyť pouhých dvacet kilometrů odtud v obci Mélisey žije. 

Z vítězství se však na Planině nikdy neradoval.

V roce 2012 tu Chris Froome vyhlédl ze stínu svého žlutého lídra Bradleyho Wigginse a poprvé v životě vyhrál etapu na Tour.

V roce 2014 v etapě na Planinu vzdal po pádu Alberto Contador a Vincenzo Nibali ukázal: Letos chci být pánem já.

V roce 2017 zde triumfoval Fabio Aru, zatímco Froome převzal žlutý dres právě od parťáka Thomase.

A loni vyhrál z úniku Dylan Teuns z Bahrainu Merida, zatímco v cíli druhý Giulio Ciccone se dočasně převlékl do žlutého.

Právě na minulé Tour organizátoři koncovku původně šestikilometrového stoupání prodloužili ještě o vražedný bonusový kilometr „Super Planche“ v podobě až 24procentního výšlapu do nového cíle po nevyasfaltované prašné cestě.

Letos sice Super Planche vypustili, přesto bude i 20procentní úsek před cílem nesmírně bolavý.

Tady může Primož Roglič potvrdit, že je králem této Tour.

Co vše je dnes ještě v sázce?

Žlutý dres

Náskok 57 sekund před Tadejem Pogačarem si Roglič do této časovky přiváží. Jeho slovinský vyzyvatel přiznává: „Jen superšpatný Primožův den by mi ještě dal šanci.“

Pogačar má každopádně spoustu časovkářského talentu, letos v červnu na slovinském mistrovství dokonce porazil Rogliče o 9 sekund. Také tehdy se utkali na trati, která se zvedala do kopce. 

Přesto je Rogličův dosavadní „zápis“ z této disciplíny mnohem impozantnější a obsahuje rovněž stříbrnou medaili z mistrovství světa 2017. Loni ovládl dvě časovky na Giru a další na Vueltě.

„Cítím se dobře,“ sděloval muž ve žlutém na tiskové konferenci v Champagnole, za cílem páteční 19. etapy. „Těším se na časovku. Znám její trať, byli jsme si ji před Tour projet. V sobotu už bude všechno jen na mně. Tým předtím odvedl v průběhu celé Tour fantastickou práci, já ji teď musím dokončit.“

Velkým tématem, která může částečně ovlivnit výsledky, je možná výměna kola před stoupáním na Planinu, tedy z časovkářského speciálu (vážícího zhruba 8,3 kg) na klasické silniční (6,8 kg).

Výměna připraví jezdce o zhruba pět sekund. O její efektivitě se dohadují.

„Zvažujeme ji, ale rozhodnutí uděláme patrně až těsně před startem,“ říká Roglič. „Uvidíme, jestli to dává smysl.“

Časovku můžeme rozdělit do tří částí. Nejprve 14 kilometrů dlouhá rovinatá pasáž. Pak dalších 16,5 kilometrů v podobě povlovného stoupání z 336 do 611 metrů nadmořské výšky na Col de la Chevastraye a následného sjezdu. A potom závěrečné drsné šestikilometrové stoupání o sklonu 8,5 procenta do 1035 metrů na Planinu.

„Rozhodující bude, jak si kdo rozloží síly do jednotlivých segmentů trati,“ soudí Julien Pinot, trenér Thibauta Pinota.

Souboj o třetí místo

Miguel Ángel López nebo Richie Porte? Kolumbijec v dresu Astany má na Australana ze stáje Trek náskok 1:39 minuty, ale časovka je Lópezovým kryptonitem. Sám říká: „Každý ví, že v ní nejsem moc dobrý. Ale když budu mít dobré nohy, tak věřím, že se v Paříži postavím na stupně vítězů.“

POPRVÉ NA PÓDIU? Richie Porte stále věří.

Zkompletoval by tím sbírku: v roce 2018 byl třetí na Giru i na Vueltě, teď by totéž dokázal také na Tour.

Porte lituje minuty, o kterou mu López ujel ve středu na Col de la Loze, ale sebevědomí mu naopak pozvedla zdařilá stíhací jízda poté, co jej ve čtvrteční etapě postihl defekt na Plateau de Glieres.

Australský veterán v časovce mnohokrát předvedl své kvality, v minulosti v ní byl i mistrem své země před světovým šampionem Dennisem, vyhrál ji na Paříž-Nice i Dauphiné a loni na Tour obsadil v časovce v Pau páté místo. Experti se domnívají, že manko je schopný smazat. 

Ale bude to nejspíš nesmírně těsné!

V 35 letech jede Porte poslední Grand Tour v roli lídra, poslední dvě sezony kariéry má pak strávit v týmu Ineos jako pomocník. Pokud Lópeze v celkovém pořadí předstihne, stal by se prvním Australanem na stupních vítězů Tour od Cadela Evanse, vítěze ročníku 2011.

Ale i kdyby Porte zůstal čtvrtý, půjde o jeho nejlepší umístění kariéry na Grand Tour. Dosavadním maximem velkého smolaře byla pátá příčka na Tour 2016.

Tentokrát (samozřejmě v případě, pokud si nevybere další dávku smůly), by jej pátý Mikel Landa a šestý Enric Mas vzhledem k jejich časovkářským schopnostem neměli v pořadí přeskočit.

Puntíkatý dres

To může být ještě velmi zajímavý souboj. Současné pořadí vrchařské soutěže zní: 1. Carapaz 74 bodů, 2. Pogačar 72, 3. Roglič 67.

V rámci časovky bude hodnocena ještě jedna prémie 1. kategorie, jejíž pořadí vznikne vyhodnocením časů jezdců na posledních 5,9 kilometrech etapy, tedy výhradně při stoupání na Planinu. 

Šest nejlepších z tohoto pořadí si rozdělí 10 - 8 - 6 - 4 - 2 a 1 bod. Každý z tria Carapaz, Pogačar, Roglič tedy ještě může dosáhnout na puntíkatý dres. Zatímco oba Slovinci úvodní rovinatou část časovky vypouštět nemohou, Richard Carapaz si to dovolit může a ušetří tak síly pro maximální vzepětí na závěrečné pasáži.

„Cítím se dobře,“ říká Ekvádorec, který se má na podzim stát spolulídrem Ineosu na španělské Vueltě. „Plánujeme časovku do detailu tak, abych byl schopný získat maximum bodů na vrchařské prémii.“

Etapové vítězství

Tom Dumoulin se zdá být dobrým tipem. Poté, co během Tour pomáhal Rogličovi, může dnes jet tento excelentní časovkář pouze na sebe. 

Xavier Disley, expert na cyklistickou aerodynamiku, pro server Cycling Weekly uvedl: „Etapa by měla svědčit právě solidním vrchařům typu Dumoulina, kteří jsou o něco těžší než ryzí vrchaři. Mohou v prvních dvou pasážích najet solidní náskok a na závěrečném stoupání pak moc neztrácet.“

Zelený dres

O ten dnes nepůjde, o jeho majiteli se definitivně rozhodne až v neděli v Paříži. Ale zdá se velmi nepravděpodobné, že by Peter Sagan na trikot lídra bodovací soutěže letos ještě dosáhl.

Sam Bennett v pátek ukázal, že se dovede bránit, i když mnozí očekávali, že ho úsilí stáje Bora odpáře z pelotonu podobně jako ve 14. etapě. Místo toho se irský jezdec stáje Quick-Step společně se Saganem a dalšími jezdci vydal do úniku, odolal útokům slovenského soupeře a na prémiovém i cílovém spurtu svého největšího soka porazil.

V poslední den Tour bude v sázce 20 bodů na prémiovém spurtu a 50 v cíli.

Bennett nyní vede o 55 bodů a zelený dres má na dosah, vždyť Saganovi by nestačilo, ani kdyby vyhrál závěrečný spurt na Champs-Elysées a irský cyklista by v něm vůbec nebodoval. 

Klasifikace týmů

Přestože Jumbo v průběhu celé Tour prokazovalo, že má nejsilnější sestavu, a jeho jezdci vyjeli nejvíc eur na prize money, ve specifické týmové klasifikaci, která se na Tour vyhlašuje, Jumbu první pozice nepatří. 

Do této soutěže se započítává vždy čas tří nejlepších cyklistů týmu v cíli etapy a z tohoto pohledu je první Movistar. Vzhledem k náskoku 24:36 minuty na průběžně druhé Jumbo je pozice španělské stáje neotřesitelná. 

V 17.14 odstartuje lídr Tour

Ve 13.00 dnes vyrazí na trať časovky Roger Kluge z týmu Lotto Soudal, na 146. místě poslední z jezdců, kteří s letošní Tour dojeli až sem.

V 17.14 odstartuje Primož Roglič, poslední na startu, zato první v průběžném pořadí Tour.

Po necelé hodině by měl projet cílem, kde může jeho žlutý pařížský trůn dostat ještě výraznější obrysy než doposud.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Puškař Přívratský byl na olympijské kvalifikaci v Riu druhý

19. dubna 2024  16:12

Jiří Přívratský skončil druhý ve světové olympijské kvalifikaci v Riu de Janeiro ve střelbě z...

První gól v NHL a bitka. Klapka slyšel chválu, radostí poprskal spoluhráče

19. dubna 2024  15:52

Běžela třináctá minuta duelu mezi Calgary a San Jose (5:1) v posledním kole základní části NHL....

Obavy z akcí teroristů a Rusů. Hry v Paříži ohlídají i stovky tajných agentů

19. dubna 2024  15:40

Zdálo se to jako velmi atraktivní nápad, když s ním organizátoři her v Paříži přišli poprvé:...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...