PĚSTI VE SPURTU. Giovanni Visconti (vpravo) byl odsunut na třetí místo poté, co v dojezdu 17. etapy ohrozil krajana Ulissiho (v růžovém dresu).

PĚSTI VE SPURTU. Giovanni Visconti (vpravo) byl odsunut na třetí místo poté, co v dojezdu 17. etapy ohrozil krajana Ulissiho (v růžovém dresu). | foto: AP

Přetahovaná na Giru skončila diskvalifikací, vyhrál Ital Ulissi

  • 84
Sedmnáctou etapu cyklistického Gira d´Italia ovládl (i díky verdiktu jury) domácí cyklista Diego Ulissi. Roman Kreuziger dojel v hlavním poli na 24. pozici, ale v průběžném hodnocení o jedno místo klesl a je devátý. Vedení udržel Alberto Contador.

O vítězství rozhodoval sbor rozhodčích u videa a nakonec je přiřkl druhému na cílové pásce Ulissimu, který byl podle jejich názoru omezen počínáním italského šampiona Giovanni Viscontiho.

Čtveřice nejlepších uprchlíků se přiřítila do cílové rovinky, Ulissi začal spurtovat, za ním Visconti a Španěl Pablo Lastras. Visconti přeřadil, začal se posunovat vpřed, jenže se tlačil tam, kde žádné místo nebylo - k bariéře.

Uhni, vrazil do Ulissiho pěstí. Pak do něj ještě jednou zatlačil rukou. Jednadvacetiletý Ulissi se ohlédl, zpomalil, Visconti ho předjel a první vjel i do cíle.

Pak divoce gestikuloval a pro stanici RAI si postěžoval: "Několikrát jsem na něj řval, aby mi tam nechal místo a on nic. Ostatně celý den se mi nelíbilo jeho chování." Za to svoje byl nakonec odsunut na třetí místo.

Ulissi se hájil, že nic špatného neudělal. "Byl jsem vpředu a jenom jsem spurtoval. Soustředil jsem se na svou jízdu, když v tom jsem ucítil, jak se mě někdo snaží odstrčit. Ale já jel rovně, nikoho jsem neblokoval," tvrdil.

Divoký finiš  odmítl sportovní ředitel Viscontiho týmu Farnese Vini Luca Scinto, podle kterého si však zasloužili potrestat oba aktéři incidentu. "Měli je diskvalifikovat, vyhrát měl Lastras," mínil.

Peloton se všemi favority dorazil do cílového Tirana s téměř tříminutovou ztrátou. A to stálo českého závodníka jedno místo v hodnocení, díky přítomnosti v celodenním úniku se před něj dostal Konstantin Sivcov. Bělorus si polepšil z dvanáctého místa na páté.

V čele závodu k žádným změnám nedošlo. Dál vede s téměř pětiminutovým náskokem Španěl Alberto Contador, na kterého Kreuziger stále ztrácí téměř deset minut. Český lídr týmu Astana dál drží bílý trikot nejlepšího jezdce do 25 let.

Pokles o jedno místo v celkové klasifikaci ho nijak zvlášť nemrzel. "Jsem v klidu. Myslím si, že lidi, co dnes byli vpředu, to v příštích dnech zaplatí," uvedl český jezdec na svém webu.

"Ta skupina odjela po hodině a čtvrt, nedalo se to uhlídat. Předtím jsem to dvakrát zkoušel já se Španělem Arroyem ve skupince asi patnácti lidí, ale nenechali nás. Sivcov nikoho moc nevzrušoval. Sice se teď zase dostal do desítky, ale já pořád věřím, že rozhodne hlavně sobota a neděle," prohlásil lídr stáje Astana.

VÝSLEDKY

Giro d'Italia, cyklistický závod - 17. etapa Feltre - Tirano (230 km): 1. Ulissi (It.) 5:31:51, 2. Lastras (Šp.), 3. Visconti (It.) oba stejný čas, 4. Bakelants (Belg.) -4, 5. Taborre (It.), 6. Vorganov (Rus.), 7. Dupont (Fr.), 8. Hernández (Šp.), 9. Kiserlovski (Chorv.) všichni -8, 10. Sivcov (Běl.) -10, ...24. Kreuziger (ČR) -2:59.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp.) 68:18:27, 2. Scarponi -4:58, 3. Nibali (oba It.) -5:45, 4. Gadret (Fr.) -7:35, 5. Sivcov -9:12, 6. Rujano (Ven.) -9:18, 7. Nieve (Šp.) -9:22, 8. Meňšov -9:38, 9. Kreuziger -9:47, 10. Rodríguez (Šp.) -10:25.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa