Domenico Pozzovivo je po těžkém pádu v péči lékařů.

Domenico Pozzovivo je po těžkém pádu v péči lékařů. | foto: AP

Jsem OK, vzkázal Pozzovivo. Z drsného pádu na Giru si nic nepamatuje

  • 3
Pád ve sjezdu z Barbagelaty, který ukončil vystoupení Domenica Pozzoviva na letošním Giru, byl snad hlavní událostí 3. etapy cyklistického putování po Itálii. Ještě důležitější je však zpráva, která zpod Apenin přiletěla hodinu po dojezdu etapy - domácí favorit je relativně v pořádku a už vyhlíží návrat.

Doktor závodu Giovanni Tredici označil Pozzovivův stav za vážný, ale ne kritický a jeho závěry potvrdila také vyšetření v janovské nemocnici San Martino. Cyklistovi sice zašívali hlubokou ránu nad obočím, ale tomografie neodhalila poškození mozku a neutrpěl ani žádné zlomeniny.

Pozzovivo zůstal na nemocničním lůžku přes noc a deníku Gazzetta dello Sport poskytl rozhovor na téma svého pádu, který se udál 35 kilometrů od cíle etapy v Sestri Levante.

„Jsem OK, ale byl to velmi tvrdý pád,“ řekl lídr stáje Ag2R, loni na Giru pátý. „Nepamatuju si nic z toho, co se stalo. Vím jen, že sjezd byl těžký a možná mi uklouzlo kolo. Chtěl jsem Giro zakončit s dobrým výsledkem a bolí mě, že musím závod opustit.“

Titulky v italských novinách byly převážně věnovány Pozzovivovi a ne vítězi etapy Matthewsovi, list La Repubblica celou situaci shrnul do pěti slov - Pozzovivo: šok, strach a úleva.

Ráno poté, co spal dvě tři hodiny, mluvil Pozzovivo s novináři znovu a naznačil, že se plánuje vrátit do akce co nejdřív - už příští měsíc v závodě Kolem Švýcarska. „Byla to dlouhá noc a já během ní dělal i plány do budoucna,“ říkal italský drobek. „Byl jsem v v životní formě.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa