Michael Boroš na trati republikového šampionátu v cyklokrosu

Michael Boroš na trati republikového šampionátu v cyklokrosu | foto: Michal Sváček, MAFRA

Světový pohár cyklokrosařů odstartuje znovu v USA, pojedou Boroš a Nash

  • 0
Dvěma závody v USA začne Světový pohár cyklokrosařů. V neděli se jede v Iowa City a týden poté ve 140 kilometrů vzdáleném Waterloo. České barvy budou v úvodu seriálu hájit Michael Boroš a Kateřina Nash. Světový pohár, který má devět dílů, pozná svého vítěze nejpozději koncem ledna v Hoogerheide v Nizozemsku, které o týden později uspořádá ve Valkenburgu mistrovství světa.

V zámoří začne SP potřetí za sebou a opět v něm nefiguruje zastávka na českém území. Naposledy se jel závod elitní série před čtyřmi lety v Táboře, kde bude začátkem listopadu evropský šampionát.

Česká jednička Boroš chce zúročit náročnou letní přípravu útokem na první desítku. „Každým závodem se neustále zlepšuje a posouvá výkonnostně dopředu. Pro úspěch dělá maximum. Bude záležet i na aklimatizaci. Ne každý se dokáže srovnat s časovým posunem,“ uvedl pro server cyklokros.cz reprezentační trenér Petr Dlask.

Program Světového poháru 2017/18

17. září - Iowa (USA), 24. září - Waterloo (USA), 22. října - Koksijde (Belg.), 19. listopadu - Bogense (Dán.), 25. listopadu - Zeven (Něm.), 17. prosince - Namur (Belg.) 26. prosince - Heusden-Zolder (Belg.), 21. ledna - Nommay (Fr.), 28. ledna - Hoogerheide (Niz.).

Jediným, komu se z Čechů podařilo dosud vyhrát celý seriál, byl v sezoně 2009/10 Zdeněk Štybar. Jako jeden z pouhého tria závodníků mimo Belgii a Nizozemsko, který to od založení SP (1993) dokázal. Trojnásobný mistr světa elitní kategorie však od roku 2012 přestoupil na silnici.

Prvenství z posledních dvou ročníků obhajuje Belgičan Wout Van Aert, který je zároveň i úřadujícím dvojnásobným mistrem světa. Největším soupeřem by mu měl být Nizozemec Mathieu van der Poel.

Nash v zámoří žije a v „domácím“ prostředí se jí daří - loni skončila v Las Vegas na úvod druhá, následně v Iowě čtvrtá. Předloni v Las Vegas dokonce vyhrála. Pátá žena olympijského závodu horských kol v Riu obhajuje celkovou třetí příčku za druhou Belgičankou Sanne Cantovou a Nizozemkou Sophii de Boerovou.

I od výsledků v zámoří by se mohlo odvíjet její další působení v terénu v následujících měsících. „Pro Katku jsou oba závody v Americe nesmírně důležité. Chystala se na ně prakticky celé léto. Věřím, že opět bude útočit na pódium,“ prohlásil Dlask.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa