Polští cyklisté marně prahli po triumfu

Vratislav - Závod míru se přehoupl do druhé poloviny, cyklisté se dostali už do Polska. Ve žlutém trikotu vydržel i po páté etapě italský borec Michele Scarponi. Fanoušci se nedočkali triumfu domácího Piotra Zaradnyho. Ve Vratislavi totiž ve spurtu dominoval slovinský cyklista Martin Hvastija. Milan Kadlec skončil čtrnáctý.

Po 193 kilometrech ze Zhořelce do Vratislavi Hvastija odsunul za svá záda polského jezdce Piotra Zaradnyho, třetí skončil Björn Schröder z Německa.

Po 193 kilometrech ze Zhořelce do Vratislavi Hvastija odsunul za svá záda polského jezdce Piotra Zaradnyho, třetí skončil Björn Schröder z Německa.Scarponi mělstejný čas jako vítěz.

Slavnostní start absolvovali závodníci ještě v německé polovině Zhořelce, ostrý pak už na polské straně. Hned od prvních kilometrů se pokoušeli jednotlivci či malé skupiny o únik, ale úspěšný byl až ten patnáctý na 42. kilometru. Čtveřici polských cyklistů doplnili Ital Tomi a Rakušan Christian Pfannberger, jezdící za českou stáj eD'system-ZVVZ.
 
"Věděli jsme, že na domácích silnicích pojedou jako o život Poláci, a tak úkol zněl, aby v každém úniku někdo z nás byl," řekl v cíli kapitán české stáje František Trkal.
 
Skupina si vypracovala náskok přes dvě minuty, ale to již začali na špici pelotonu pracovat hlavně jezdci T-Mobile a Dominy Vacanze, hájící první místo Scarponiho. Hlavně jejich zásluhou se odstup ustálil a bylo jen otázkou času, kdy využijí početní převahy a uprchlíky dostihnou.
 
Šestice vydržela vpředu plných 140 kilometrů, avšak deset kilometrů před cílem ji peloton přece jen pohltil. "Je škoda, že se únik nepodařilo dotáhnout do konce, ale skupina nebyla dost silná. V závěru již docházely síly, takže bylo jasné, že nás ostatní dostihnou," řekl Pfannberger.
 
Ke slovu tedy opět přišel hromadný spurt, po němž byli smutní domácí jezdci i Němec Erik Zabel. Král dojezdů ani dnes nevyhrál a nakonec se musel spokojit až s jedenáctým místem.
"Sjíždění skupiny uprchlíků nás stálo hodně sil a ty pak chyběly v závěru. Na spurt je potřeba kompaktní tým, ale my tam byli ve třech a nakonec Zabel sám. Proto jsme určitě zklamaní, ale bojovali jsme," popsal etapu Tomáš Konečný z T-Mobile.
 
Konečný si myslí, že stáj Domina Vacance je hodně silná a žlutý trikot Scarponiho jen těžko pustí. "Myslím, že první etapa celkem rozhodla. Já se nyní pokusím alespoň vyhrát etapu, když v celkovém pořadí mám šance minimální," dodal před rokem třetí jezdec celého závodu.

Neuspěli ani Poláci, kteří moc toužili po etapovém prvenství. Do elitní desítky se jich sice vtěsnalo pět, ale všichni se museli dívat na záda čtyřiatřicetiletému Hvastijovi. Slovinec překvapivě nastoupil již pět set metrů před cílem a páskou projel bezpečně první s rukama nad hlavou. 

Výsledky 5. etapy Zhořelec - Vratislav (184 km): 1. Hvastija (Slovin./Alessio Bianchi) 4:08:50, 2. Zaradny (Pol.), 3. Schröder (Něm.), 4. Rudnicki, 5. Zarebski (oba Pol.), 6. Tomi (It.), 7. Jezowski, 8. Lewandowski (oba Pol.), 9. Commesso, 10. Bertolini (oba It.), ...14. Kadlec, 18. Přecechtěl, 30. Raboň, 31. Kejval, 34. Faltýnek, 41. Benčík (všichni ČR) všichni stejný čas.
Pořadí po páté etapě: 1. Scarponi (It./Domina Vacanze) 18:46:07, 2. Beuchat (Švýc.) -4, 3. Sl. Kohut (Pol.) -8, 4. Giunti (It.) -24, 5. Werner -27, 6. Knees (oba Něm.) -36, 7. Thijs (Belg.) -53, 8. Kejval -1:20, 9. Stafiej (Pol.) -2:30, 10. Fadrný -2:31, ...14. Kollert -3:31, 20. Benčík, 21. Konečný oba -5:01, 36. Kadlec (všichni ČR) -5:54.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa