Kolik českých cyklistů bude na Tour? Plány Štybara, Kreuzigera a spol.

  11:18
Cyklistická World Tour se opět rozbíhá, stejně tak i nižší seriály. Jak si zatím vedli a kde by měli být v následujících týdnech a měsících k vidění elitní čeští jezdci z první a druhé divize?
Zdeněk Štybar na trati Strade Bianche

Zdeněk Štybar na trati Strade Bianche | foto: Deceuninck - Quick Step

Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick Step)

Šestým místem na sobotním Strade Bianche ukázal, že je na obnovenou sezonu dobře připraven. Po dojetí si přesto nebyl jistý, zda zůstane v sestavě i pro první klasikářský monument Milán - San Remo, který se jede tuto sobotu a kde organizátoři ze společnosti RCS na poslední chvíli snížili počet jezdců v týmech ze sedmi na šest.

V pondělí však už Štybar mohl informovat: „San Remo jedu.“

Jeho doménou jsou sice především kostkové klasiky, ale i na tomto italském podniku už dokázal skončit v elitní desítce, v roce 2014 tu byl sedmý.

V týmu stáje Deceuninck - Quick Step se v Miláně opět sejde s jedním z největších favoritů závodu Julianem Alaphilippem, v porovnání se Strade Bianche mají přibýt do sestavy i další dva cyklisté, kteří jsou v Quick Stepu zvyklí na pozice lídrů: Bob Jungels a Yves Lampaert.

Tomorrow I can finally start the season again! With my new @iamspecialized_road #tarmac #SL7 and this epic race #StradeBianche summer edition #TheWolfpack #excited
Photo: @cyclingimages

31. července 2020 v 18:32, příspěvek archivován: 4. srpna 2020 v 10:58

Další Štybarův program je s otazníkem. Zatím je na 15. srpna uveden v sestavě pro jednorázový závod Dwars door het Hageland (Pro Series). 

Byl to obrovský šok pro tělo. Polil jsem se deseti bidony, říkal Štybar

A figuruje i v širší, čtrnáctičlenné nominaci stáje na Tour. Chtěl by ji jet, ale příliš nevěří, že bude vybrán. Sestava Quick Stepu má být vystavěna kolem Juliana Alaphilippa (který však neplánuje boj o celkové pořadí a chce se zaměřit na etapy) a sprintera Sama Bennetta.

V případě neúčasti na Tour by Zdeněk Štybar s velkou pravděpodobností žádnou třítýdenní Grand Tour letos neabsolvoval. Naopak by se mohl v září představit na etapách Tirreno - Adriatico a Binck Bank Tour a pak už by se soustředil na kostkové klasiky, které se letos uskuteční v termínu Gira a Vuelty.

Roman Kreuziger (NTT)

Na Strade Bianche cílem projel, jenže poté, co v průběhu závodu dal své kolo ambicióznímu týmovému kolegovi Goglovi a sám jel potom pět kilometrů na píchlém, nestihl časový limit.

Ani on si nebyl jistý, zda po zúžení počtu jezdců v sestavách pro Milán - San Remo zůstane ve výběru NTT. Dokonce zvažoval, že si raději naordinuje další intenzivní tréninkový blok. Ale posléze v šestce NTT zůstal, a tak se v sobotu představí na nejdelším klasikářském monumentu, který dosud nejlépe dokončil v roce 2015 na 29. místě.

Roman Kreuziger při kriteriu v Plzni.

Z Itálie se Roman Kreuziger přesune na etapový závod Dauphiné, od 12. srpna tradiční francouzskou generálku na Tour. Tady by se měl sjíždět tým NTT pro nejslavnější ze závodů. 

Ani Kreuziger však zatím nemá nominaci na Tour definitivní. Sportovní ředitelé jej zařadili do širších výběrů pro Tour, Giro i Vueltu a teprve se rozhodne, kde skutečně bude startovat. Na Tour loni v roli lídra NTT (tehdy ještě Dimension Data) obsadil celkově 16. místo.

Letos by tu mohl vytvořit dvojici lídrů s Jihoaričanem Louisem Meintjesem.

Petr Vakoč (Alpecin - Fenix)

V sobotu se na Strade Bianche do cíle nedostal a byl mezi 116 cyklisty, kteří závod vzdali.

Od čtvrtka bude Petr Vakoč největší českou hvězdou na čtyřetapové Czech Tour, zařazené do seriálu Europe Tour. Tedy na závodě, který v roce 2015 ještě v dresu Quick Stepu celkově ovládl. 

Petr Vakoč (vpravo) z týmu Alpecin - Fénix.

Na Czech Tour vyšle své jezdce i šest worldtourových týmů: Mitchelton-Scott, Bora, Jumbo Visma, Sunweb, NTT a Bahrain - McLaren. Na poslední chvíli se stáhl tým Israel Start-Up Nation. Daniel Turek, který letos jezdí za jeho farmu, se představí v dresu českého výběru společně například s Karlem Vackem.

Startuje se ve čtvrtek týmovou časovkou v Uničově, další etapy vrcholí rovněž v Uničově, pak ve Frýdku - Místku a ve Šternberku.

Na závodech Grand Tour letos Petra Vakoče neuvidíme. Jeho druhodiivzní tým Alpecin - Fenix nedostal divokou kartu na Tour, Giro ani Vueltu. Představit by se měl naopak na řadě prestižních klasik, včetně monumentů Kolem Flander a Paříž - Roubaix.

Josef Černý (CCC)

Vstupuje do sezony v těchto dnech na závodě Route d’Occitanie ze seriálu Europe Tour a hned v úvodní etapě se v koncovce v Cazouls-les-Béziers probil do Top 10. Ve výsledkové listině měl tehdy na okolních řádcích velmi luxusní společnost: 6. Egan Bernal, 7. Josef Černý, 8. Romain Bardet.

„V teplotách až 42 stupňů to byl vážně tvrdý start do závodů,“ líčil český cyklista. „V závěru už jsem byl z vedra trochu unavený, ale chtěli jsme barvy CCC ukázat i v koncovce. Sedmé místo není na začátek špatné.“

Josef Černý v barvě stáje CCC

V následující etapě Černý obsadil 18. místo, v pondělní třetí skončil se sedmnáctiminutovým mankem na 71. místě. 

Tentokrát šlo o etapu s horským dojezdem na 1415 metrů vysoký Col de Beyrede a předvedli se i někteří adepti celkového úspěchu na Tour. Vyhrál Egan Bernal z Ineosu, čtvrtý byl se ztrátou 21 sekund Thibaut Pinot z FdJ, následovali Mollema, Barguil, Porte, Bardet.

Naopak Chris Froome zatím netlačil na pilu a cílem projel s pětiminutovou ztrátou na 34. místě.

Po úterní závěrečné etapě v Akvitánii pak Josef Černý od pátku vstoupí do svého druhého etapového klání po koronavirové pauze Tour de’l Ain (opět Europe Tour). Od 16. srpna na něj čekají i etapy Kolem Valonska.

Z podniků Grand Tour zatím figuruje v širší nominaci na Giro a podle příslibu šéfů týmu by měl italskou Grand Tour jel.

Jan Hirt (CCC)

Jako poslední z českých profesionálů působících v první a druhé divizi ještě do znovu odstartované sezony nevstoupil. Debut si má odbýt po boku Černého na etapách Tour de’l Ain.

A pak? Dauphiné a možná Tour. V širším výběru je, před koronavirovou pauzou ji měl přislíbenou, ale jaká bude nakonec realita, nedokáže odhadnout.

Se startem na Tour z týmu CCC předběžně počítají Greg Van Avermaet, Ilnur Zakarin i Matteo Trentin.

Jan Hirt v oranžovém dresu týmu CCC bojuje v popředí pelotonu.

S velkými ambicemi vzhlíží Hirt v září ke kopcovitému mistrovství světa ve Švýcarsku.

Mnohem dříve, 22. srpna, by se měl se Štybarem, Kreuzigerem, Vakočem, Černým a snad i Saganem sejít na mistrovství České a Slovenské republiky v Mladé Boleslavi.

Nikola Nosková (Équipe Paule Ka)

Loni jednoznačně nejúspěšnější česká žena byla celá natěšená na první závody, jenže pak se postavila na start španělského podniku Emakumeen Nafarroako Klasikoa a.... „Všechno bylo špatně. Trpěla jsem už od startu,“ psala na Instagram.

Restart of the season 2020 ‍♀️ Before the start I hoped that everything will be fine but everything was wrong. ‍♀️‍♀️ I was suffering from the start till the finish of the first race. And the next days I didn’t start ••• sickness now I am back home in

27. července 2020 v 19:17, příspěvek archivován: 4. srpna 2020 v 10:51

Kvůli nemoci se pak cyklistka týmu Équipe Paule Ka (což je po změně sponzora nový název pro stáj Bigla - Kaťuša) musela zříci startu na dalším španělském podniku Clasica Femenina Navara i na ženském Strade Bianche a vrátila se do Česka.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Stošek s Vakočem dojeli v nejdelší etapě bikerského Cape Epic šestí

19. března 2024  11:41

Martin Stošek s Petrem Vakočem obsadili šesté místo ve druhé etapě závodu Cape Epic v Jihoafrické...

Harkabus míří za rekordem. Trefil by se i ze záchodu, zírá spoluhráč

19. března 2024  11:01

S trochou nadsázky by se dalo říct, že žádný jiný z jihlavských hokejistů neměl tak pádný důvod...

V zoo jsme každý týden. Fin Salonen našel ve Zlíně druhý domov

19. března 2024  10:49

Do Zlína přišel Aleksi Lauri Salonen až v rozběhnuté sezoně, přesto se velice rychle posunul do...

Když nejlepší ligu rozhodují od stolu. A kluby se zlobí: Jako čekání na VAR

19. března 2024  10:41

Ze dvou těžkých ran během tří dnů se budou fotbalisté anglického Nottinghamu Forest sbírat těžko. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...