Petr Vakoč, archivní snímek

Petr Vakoč, archivní snímek | foto: Martin Polívka, MAFRA

Další zraněný Čech, Vakoč má zlomený malíček. Brzy se ale vrátím, říká

  • 0
Před dvěma týdny podstoupil kvůli srdeční arytmii zákrok Zdeněk Štybar, nyní k němu na seznam zraněných přibyl i Petr Vakoč. Jezdec týmu Alpecin-Fenix si po pádu na středečním Brabantském šípu zlomil malíček a musel být operován. Nebude tak startovat na nedělní klasice Amstel Gold Race.

„Během středečního Brabantského šípu měl Petr Vakoč nešťastnou nehodu na okruhu v Overijse, když sjel ze silnice a ztratil rovnováhu,“ informovala ve čtvrtek stáj Alpecin-Fenix na Twitteru.

Vakoč měl při neúčasti hvězdného Mathieua van der Poela na belgické klasice, kterou v roce 2016 vyhrál, volnou cestu. V týmové soupisce figuroval s číslem jedna.

Kvůli zmíněnému pádu ale u něj ve výsledcích svítí DNF, nedokončil.

„Rozhodně jsem si takto nepředstavoval, že by pro mě Brabantský šíp skončil,“ uvedl osmadvacetiletý český závodník.

Vakoč byl poté převezen do nemocnice v Bruselu, kde rentgen odhalil zlomeninu v levé ruce. Ještě ve čtvrtek se podrobil operaci, při níž mu lékaři prst srovnali.

„Právě jsem podstoupil malou operaci malíčku. Ale měl bych se rychle uzdravit a brzy se vrátit na kolo,“ sdělil Čech a ukázal ruku v sádře a odřenou tvář.

„Je to jen pár modřin a jizev na horním rtu, které se ale rychle zahojí,“ napsal ke zraněním v obličeji. Podle Alpecinu-Fenix nebude moci závodit několik týdnu.

V roce 2018 Vakoče během tréninku v Jihoafrické republice srazilo nákladní auto. Český cyklista musel na operaci se zlomenými obratli a celou sezonu vynechal.

Jde o druhé zranění českého cyklisty za poslední dva týdny. Kvůli problémům se srdečním rytmem se zákroku podrobil i Zdeněk Štybar ze stáje Deceunick-Quick-Step.

„Dám si minimálně deset dní volno,“ prohlásil tehdy Štybar. „Za dva týdny mám přijít na kontrolu. Užiju si rodiny a o závodech radši moc přemýšlet nebudu.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa