Slovák Peter Sagan během závodu Milán-San Remo.

Slovák Peter Sagan během závodu Milán-San Remo. | foto: AP

Tam, kde zářil jako rocková hvězda. Sagana čekají Flandry. Šanci mám, věří

  • 23
Na tři týdny se kvůli covidu ocitl v karanténě. Závody poté pojal spíše tréninkově, i přesto v Katalánsku oslavil vítězství. Nyní Slováka Petra Sagana čeká velký test v podobě monumentální klasiky Kolem Flander. „Nejsem na tom ještě nejlépe. Ale šanci mám,“ věří.

Loni na svůj první triumf dlouho čekal. Vedly se diskuze, jestli má na to ještě vítězit, a kritici počítali každý den, kdy se jeho smolná série prodlužovala.

Počítadlo se nakonec zastavilo na čísle 461. Tolik dní uplynulo mezi Saganovým triumfem na Tour de France v roce 2019 a tím na italském Giru v roce 2020.

To letos tak dlouho čekat nemusel.

Jen čtrnáct závodních dní musel strávit v sedle, než přišla jeho chvíle. V šesté etapě Kolem Katalánska rozkmital nohy, prostředkem silnice se prodral mezi soupeři… A slavil.

„Jsem šťastný. A zároveň trochu překvapený,“ líčil poté 31letý Slovák. „Nečekal jsem, že po tom, co jsem se vrátil po covidu, vyhraju tak brzy.“

PRVNÍ TRIUMF V SEZONĚ. Peter Sagan po vítězství v 6. etapě závodu Kolem Katalánska.

Triumf mu dodal sebevědomí, ukázal, že se posouvá. Zároveň ale upozorňuje, že na tom ještě není tak dobře, jak by si sám představoval.

„Ačkoliv jsem spokojený, jak se moje forma zlepšuje, ještě jsem nedosáhl na tu úroveň, kterou bych měl v této části sezony mít. Musím stále pracovat,“ napsal jezdec Bory-hansgrohe na své stránky.

Ze všeho byl unavený

Je to logické. Jeho příprava totiž byla všelijaká, jen ne ideální. Mohl za to covid, kterým se nakazil během kempu na Kanárských ostrovech, kde byl s bratrem Jurajem a krajanem Erikem Baškou.

Předlouhé tři týdny trvalo, než Saganovi test konečně ukázal negativní výsledek. Ale ani pak to nebylo dobré. Cítil se slabý, bez energie, ospalý.

Tichý start sezony slovenského šampiona. Ale já se vrátím, hlásí Sagan

„Neměl jsem sice horečku, ale ztratil jsem čich a byl jsem pořád unavený,“ popsal. „Nemohl jsem trénovat, dokonce ani jít na procházku do hor. Všechno, co jsem udělal, vedlo k tomu, že se mi začalo chtít spát.“

Sezonu proto odstartoval pozvolna a spíš na výsledky cílil na budování výkonnosti. Potřeboval hlavně do nohou dostat kilometry, o které vinou dlouhé pauzy přišel.

Nejprve tak zamířil na etapové Tirreno-Adriatiko, poté absolvoval monumentální klasiku Milán-San Remo (na níž byl čtvrtý) a následně další etapové klání Kolem Katalánska.

„Říkal jsem si, že musím jet ty nejtěžší závody. Potřeboval jsem trénovat v náročných podmínkách, se spoustou kopců a dobrým počasím. Proto jsem nejel na belgické klasiky,“ vysvětloval.

Show rockové hvězdy

Po návratu z karantény Sagan prohlašoval, že jeho nejbližším cílem, ke kterému ladí formu, jsou Flandry a Roubaix. „Na ně už chci být připravený,“ říkal.

461 DNÍ. Tak dlouho Peter Sagan čekal na etapový triumf, během 10. etapy Gira se dočkal.

Francouzský monument se sice kvůli koronaviru znovu odkládá, ten belgický ale nikoliv. A slovenský fenomén doufá, že na něm může uspět.

A proč ne rovnou vyhrát? „Šanci mám. Nikdy nevíte, co se stane,“ řekl serveru Cyclingnews.

V loňském roce se na Flandrech nepředstavil. Bylo to proto, že si chtěl poprvé v kariéře zkusit italské Giro, a tak belgickou klasiku, která se kvůli koronaviru jela ve stejném termínu, musel oželet.

Předtím na ní ale devětkrát v řadě nechyběl a má rozhodně na co navazovat. V roce 2012 byl pátý, v roce 2013 druhý, a v roce 2016 dokonce vybojoval vítězství.

Demonstrace síly. Sagan režíroval na Flandrech show rockové hvězdy

Byl to pro něj nezapomenutelný triumf. „Viděli jsme úžasnou show rockové hvězdy,“ prohlásil o něm Oleg Tiňkov, majitel stáje Tinkoff, za kterou Sagan tehdy jezdil.

Při posledním stoupání na Paterberg se Slovák 15 kilometrů před cílem osamostatnil na čele závodu. A začala jeho „časovka“ do cíle v Oudenaarde.

Za ním se hnali Sep Vanmarcke a Fabian Cancellara. „Nešlo to, ani já nejsem superman,“ hlesl poté druhý jmenovaný, usilující ve Flandrech o rekordní čtvrtý triumf.

Nikdo už ho nedohnal.

Sagan sto metrů před páskou vítězoslavně rozpřáhl ruce. Cílem projel s náskokem 25 sekund na Cancellaru a poté zvedl kolo na zadní a mával divákům.

KRÁL FLANDER. Peter Sagan se dočkal. Vítězil na Tour, stal se mistrem světa, ale výhra v klasickém Monumentu mu chyběla. Až letos na Flandrech se jí dočkal.

„Nikdo se mnou nechtěl spolupracovat… Tak bylo lepší, abych všechny odpáral,“ popsal strategii. Byl to jeho první triumf na monumentálních klasikách. Ukončil sérii druhých, čtvrtých a pátých míst.

Neodepisujte ho, říká Boonen

Mezi největší favority letošního 105. ročníku Flander Sagan nepatří. Očekává se, že si to mezi sebou znovu rozdá hvězdná trojice Mathieu van der Poel, Wout van Aert a Julian Alaphilippe.

„Jsou tady tři velcí favorité a poté spousta dalších menších,“ říká Slovák. „Vím, jaké je vyhrát jako favorit. Není to jednoduché, ale tito tři na to určitě mají.“

Zároveň ale věří, že šanci budou mít i ostatní.

„Podívejte se na Milán-San Remo. Tam také nikdo z této trojky nevyhrál,“ připomněl úvodní monument sezony, kde slavil Jasper Stuyven. „To mi dává před nedělí extra motivaci.“

Sagan se do dějiště závodu přesunul v závěru týdne. V pátek ho belgičtí novináři viděli, jak si projíždí nejdůležitější místa 263kilometrové trasy.

„Zkusil si závěr závodu se všemi rozhodujícími stoupáními,“ vysvětlil Jean-Pierre Heynderickx, sportovní ředitel Bory.

Jaké byly první poznatky? Prý slušné.

„Ačkoliv toho nemá najeto tolik jako při minulých ročnících, těší se. Chce se zase projet po kostkách a chce se znovu ukázat. Vidíme ho vysoko,“ líčil Heynderickx.

To samé si myslí i Tom Boonen, trojnásobný vítěz Flander. „Abyste vyhráli, nemusíte dominovat čtyři týdny předtím. Neměli bychom ho odepisovat,“ tvrdí.

Potvrdí to?


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa