Paul Sherwen (vpravo) v práci s Philem Liggettem.

Paul Sherwen (vpravo) v práci s Philem Liggettem. | foto: Profimedia.cz

Zemřel hlas Tour de France, kamarád Armstronga. Kdo byl Paul Sherwen?

  • 6
Pro mnoho fanoušků byl symbolem Tour de France posledních pětatřiceti let. Byl hlasem nejslavnějšího cyklistického závodu světa. V neděli večer v africké Ugandě Paul Sherwen po infarktu ve věku 62 let zemřel. A rozplakal tím celý cyklistický svět.

Paul Sherwen, kluk z Lancashiru, který našel domov v Africe, měl na obličeji neustále jen jeden jediný výraz.

Ať už procházel cílovou rovinkou na Tour de France, aby se posadil vedle dlouholetého komentátorského kolegy Phila Liggetta, nebo o dekády dříve, kdy bojoval proti všem nepříjemnostem jen aby přežil další den na Tour de France, vždy se usmíval.

Vždy a všude.

„Hodiny dokázal mluvit o svém domově v Ugandě, byl to báječný vypravěč. Jedno ráno jsem se ho v Alpách zeptal na Afriku a o hodinu později jsem stále poslouchal to dojemné vyprávění o zemi jeho srdce,“ popisoval Ned Boulting, který loni spolu s Davidem Millarem převzal po Sherwenovi v britské televizi štafetu v komentování Tour de France.

Třiatřicet let byl Sherwen hlasem francouzského závodu.

V neděli utichl.

„Včera večer jsem šel spát s těžkým srdcem. Cítil jsem smutek, jako nikdy předtím. Můj týmový kolega, se kterým jsem strávil 33 let, už se mnou není,“ napsal na Twitter kolega Liggett. „Třičtvrtě hodiny jsem procházel různé tweety o Paulovi. Za tu dobu jich přibylo dalších 600. Byl bys tak hrdý, kdybys věděl, kolik lidí na tebe myslí. Díky všem. Cyklistům, kamarádům, fanouškům, federaci i médiím za tyto projevy lásky.“

Vrchař, který neměl rád hory

Byť se narodil ve Velké Británii, vychováván byl v Ugandě a poté v Keni. Se sportem začínal jako plavec, v Keni patřil ke špičce ve své věkové kategorii. Po návratu do Británie se ale v šestnácti obrátil na cyklistiku.

Pod slavným manchesterským koučem Haroldem Nelsonem rostl. V devatenácti už vítězil všude, kam v Británii přijel. Ostrovy mu začínaly být malé. Upsal se anglické stáji ACBB, ve které rostli třeba i Stephen Roche, Phil Anderson nebo Robert Millar a dojel třetí na amatérském Paříž-Roubaix.

Následovaly kontrakty s Fiatem nebo francouzskou stájí La Redoute, ve které plnil hlavně roli domestika. Mezi profesionály vyhrál jen třikrát.

Kamarádi i fanoušci mu přezdívali „vrchař“. Pochopitelně ironicky, jelikož se v horách šíleně trápil a v každé náročnější etapě bojoval s časovým limitem.

Slavnou Tour de France jel celkem sedmkrát, pětkrát ji dokončil.

A v jakém stylu! Fanoušci milovali jeho nekonečnou touhu dojet až do Paříže. Jeho neuvěřitelnou vlastnost trpět ve vysokých průsmycích.

Památná je hlavně Tour 1985, kde v desáté etapě spadl na prvním kilometru. Zatímco Bernard Hinault v čele drtil tempo, Sherwen měl pramalou šanci dostat se zpět do balíku.

Sólo pak jel šest hodin přes šest náročných stoupání, více než 200 kilometrů přes pohoří Jury. Když se blížil do cíle, karavana Tour už se vracela zpátky a musela uhnout na stranu, aby mohl projet a dokončit etapu.

Cílem projel více než hodinu a půl za časovým limitem.

Jeho odvaha, vytrvalost a statečnost ale byla odměněna. Rozhodčí mu dovolili mu v Tour pokračovat. Dokončil ji na 141. místě. Tehdy naposledy jako aktivní cyklista.

Melodií sladkou jako med

V posledních letech aktivní kariéry už si odskakoval spolukomentovat cyklistické závody s Philem Liggettem pro Channel 4.

Jejich partnerství se nakonec stalo legendárním.

Nejprve své dojmy přinášeli britskému publiku, poté začali komentovat pro několik velkých televizních stanic – australskou SBS, americkou NBC, ESPN.

Před USA Pro Challenge v roce 2015 zpovídal i Romana Kreuzigera.

„Jejich místo mezi legendami Tour je nesporné. Oni jsou institucí. Pro mnohé je harmonie Paula a Phila melodií sladkou jako med, soundtrackem cyklistiky,“ napsal Wall Street Journal.

Jejich přátelské klábosení o zámcích Francie, kterými zaplňovali klidné momenty jinak vzruchem nabité Tour, jsou památné.

Sherwen učil lidi milovat cyklistiku tak, jak ji miloval sám. Byl to jeho hlas, díky kterému Tour znali po celém světě.

V Austrálii pracoval pro největší tamní závod Tour Down Under. Bojoval také za cyklistiku v Africe, podporoval Dimension Data, první africký tým ve World Tour.

Posledních dvacet let žil v ugandské Kampale, kde měl výnosy z těžby zlata.

Jeho africké zájmy ale nebyly jen finanční. Mluvil plynule svahilsky, pomohl dostat jízdní kola do Afriky a obhajoval africkou divočinu.

Právě v Ugandě v neděli v 62 letech po infarktu zemřel.

„Jeho dráždivá energie, láska ke sportu, kousavý smysl pro humor byly stejně tak součástí Tour jako jí jsou slunečnice. Pro ty, kteří ho znali, bude jeho absence nepříjemná. Pro ty, kteří mu naslouchali, Tour už nikdy nebude stejná,“ napsal komentátor Boulting.

A připojovali se i další. Třeba Lance Armstrong, dlouholetý kamarád, se kterým se Sherwen potkal v týmu Motorola na začátku devadesátých let

„Jsem naprosto šokován a zarmoucen z úmrtí Paula Sherwena. Potkali jsme se v roce 1992, kdy dělal mluvčího v Motorole. Byl vždycky třída a skvělý kamarád. Posílám nejhlubší upřímnou soustrast rodině. Odpočívej v pokoji, VRCHAŘI,“ napsal bývalý sedminásobný král Tour.

„Jako u mnoha dalších, i má první zkušenost s Tour de France byla skrz komentář Paula. Je neuvěřitelně smutné slyšet, že jsi odešel,“ připsal čtyřnásobný šampion nejslavnějšího závodu Chris Froome, který připojil i svahilský vzkaz „Pumzaki kwa amani rafiki“, neboli „Odpočívej v pokoji, příteli“.

Paul Sherwen byl v cyklistickém světě známý svou otázkou: „Užíváš si Tour?“

Díky němu si Tour každoročně užívaly miliony lidí. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa