Aru vládl při prvním horském testu, žlutý dres oblékne obhájce Froome

  17:18aktualizováno  17:57
Kvůli zranění kolene přišel o letošní 100. ročník italského Gira. A tak se Fabio Aru výborně připravil na Tour. Výtečnou formu 27letý Ital potvrdil v prvním horském testu v páté etapě. Při stoupání na La Planche de Belles Filles nastoupil více než dva kilometry před cílem a suverénně si dojel pro premiérové etapové prvenství. Žlutý trikot zůstává stále v moci týmu Sky. Po Geraintu Thomasu ho oblékne Chris Froome.
Fabio Aru slaví premiérové vítězství na Tour.

Fabio Aru slaví premiérové vítězství na Tour. | foto: Reuters

Jezdec Astany měl v letošní sezoně bojovat o celkové prvenství na domácím Giru. Jenže na jaře si při tréninku poranil koleno a 100. ročník musel vynechat.

Aru přehodnotil plány a začal se připravovat na Tour. Zvítězil na italském šampionátu a nyní brilantní formu potvrdil i v prvním horském testu na La Planche de Belles Filles.

V 5,9 kilometru dlouhém stoupání s průměrným sklonem 8,5 procent ustál ostré tempo letky Sky, po celou dobu se schovával za největšími favority a vyčkával.

Zhruba 2,5 kilometru před cílem usměvavý Ital vycítil šanci. Prohnal se kolem Mikela Nieveho a pelášil pro premiérové vítězství na Tour de France.

Fabio Aru míří do cíle páté etapy Tour.

„Jsem velmi šťastný. Etapové prvenství na Tour mi stále chybělo,“ vyprávěl vítěz etap na Vueltě i Giru. „Věděl jsem, že musím zaútočit tři kilometry před cílem, protože ten poslední kilometr už byl lehčí.“

Na „Planině krásných dívek“ naposledy vládl jeho krajan Vincenzo Nibali. V roce 2014 pak ovládl i celou Tour. Naváže na něj letos Aru?

„Vincenzo je můj velký kamarád a jsem velmi rád, že jsem ho tu dokázal napodobit,“ řekl Aru.

V minulosti rovněž platila rovnice - kdo se na La Planche de Belles Filles oblékl do žlutého, setrval v něm až na Champs-Élysées.

ZNOVU VE ŽLUTÉM. Chris Froome, obhájce titulu na Tour, už v páté etapě oblékl...

Maillot jaune poprvé na letošním 104. ročníku Tour mění majitele. Přesto zůstává v jednom týmu. Dosavadní lídr Geraint Thomas přenechá žlutý dres Chrisu Froomovi, jenž do cíle dorazil na třetím místě. V celkovém pořadí má Froome na svého týmového parťáka náskok 12 vteřin.

Brit má na tento kopec ty nejlepší vzpomínky. Vždyť v roce 2012 zde poprvé zvítězil v etapě Tour. Vykročil tedy na La Planche de Belles Filles Froome za čtvrtým titulem ze „staré dámy?“

Z českých jezdců skončil nejlépe na 33. místě debutant Ondřej Cink, jenž na Arua ztratil dvě minuty. Hned za Cinkem dorazil Roman Kreuziger. Zdeněk Štybar nabral manko téměř jedenácti minut.

Jak se vše odehrálo

Na startu chybí pruhovaný dres a Cav. Peter Sagan s odvoláním neuspěl a před startem páté etapy opustil dějiště Tour. Mark Cavendish, jenž si po kolizi právě se Saganem zlomil lopatku, rovněž do 160 kilometrů dlouhé etapy neodstartoval.

Osm jezdců do úniku. Philippe Gilbert (Quick-Step), Jan Bakelants (AG2R), Mickael Delage (FDJ), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Dylan van Baarle (Cannondale), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo), Thomas Voeckler (Direct Energie) a Thomas De Gendt (Lotto Soudal) dostali hned po oficiálním startu od pelotonu zelenou a na čele závodu se osamostatnili.

Peloton pod vládou BMC. Zvučná jména v úniku ovšem posléze donutila peloton tvrdit tempo. O to se v hlavním balíku starala především sestava BMC i s velkým favoritem na celkové vítězstvím Richiem Portem. Náskok se vyšplhal pouze na tři minuty a třicet sekund. Víc švýcarský tým nedopustil. Průměrná rychlost se před prvním výšlapem pohybovala na hodnotě 47 kilometrů v hodině.

Thomas De Gendt ztrácí. Hned v prvním stoupání na Cote d’Esmoulieres, 2,3 kilometru dlouhého kopce s průměrným sklonem osm procent, odpadl z čelní skupiny 30letý Belgičan.

Obrovské vedro. Podobně jako při úterní etapě se cyklisté museli vypořádat s vysokými teplotami, jež se šplhaly až k hranici 30 stupňů. V reakci na to se rozhodčí rozhodli povolit týmovým automobilům dávat bidony jezdcům až na hranici 12,5 kilometru před cílem.

Geraint Thomas (v žlutém) během páté etapy Tour. Za ním Chris Froome a sestava...

Poziční boj začíná. Těsně před stoupání se na čele pelotonu začaly formovat sestavy Sky, Oriky i s Romanem Kreuzigerem, Movistaru i BMC. Do závěrečného stoupání přivedl celý peloton český šampion Zdeněk Štybar.

Unavený Pinot. Francouzský jezdec FDJ a čtvrtý muž letošního stého ročníku italského Gira hned v úvodu závěrečného kopce začal ztrácet kontakt s nejlepšími.

Gilbert a Bakelants polapeni. Čtyři kilometry před cílem se letka týmu Sky prohnala kolem Philippa Gilberta a Jana Bakelantse. Oba Belgičané, kteří vydrželi v úniku nejdéle, se ještě stihli přátelsky poplácat po zádech.

Ztrácejí Kreuziger i Cink. Do cíle zbývalo 3,5 kilometru a Roman Kreuziger, vrchní pomocník lídrů Oriky Simona Yatese a Estebana Chavese, zaostával za hlavní skupinou. Na jejím chvostu šlapal i Ondřej Cink v dresu Bahrain-Merida. Ostrému tempu nestačil ani Bauke Mollema, hlavní domestik Alberta Contadora.

Aru útočí! Italský cyklista, jenž na Tour startuje teprve podruhé, zničehonic zaskočil sestavu Sky, prohnal se kolem Mikela Nieveho, Gerainta Thomase i Chrise Frooma. Snadno si vytvořil 20sekundový náskok. Stíhat se ho vydal Simon Yates, ale marně.

Já to takhle nenechám. Těsně před cílem se ze sedla zvedl také Chris Froome. Za jeho kolo se přilepili Richie Porte, Romain Bardet i Dan Martin. V tu chvíli nestačili Nairo Quitana, Geraint Thomas ani Alberto Contador.

Martin druhý, Froome třetí. Z kvarteta jezdců, kteří stíhali Arua zaútočil ještě Dan Martin, jenž nakonec dojel čtyři sekundy před Froomem na druhém místě. Naopak britskému obhájci titulu stačilo třetí místo, aby se znovu oblékl do oblíbeného žlutého dresu.

Aru se posouvá. Před pátou etapou figuroval Ital na 25. místě celkového pořadí se ztrátou 52 sekund. Po prvním horském dojezdu poskočil na příčku třetí. Za Froomem aktuálně zaostává 14 vteřin.

Cyklistický etapový závod Tour de France

5. etapa

(Vittel - La Planche des Belles Filles, 160,5 km): 1. Aru (It./Astana) 3:44:06, 2. Martin (Ir./Quick-Step) -16, 3. Froome (Brit./Sky), 4. Porte (Austr./BMC) oba -20, 5. Bardet (Fr./AG2R) -24, 6. Yates (Brit./Orica), 7. Urán (Kol./Cannondale), 8. Contador (Šp./Trek-Segafredo) všichni -26, 9. Quintana (Kol./Movistar) -34, 10. Thomas (Brit./Sky) -40, ...33. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) -1:59, 34. Kreuziger (ČR/Orica) -2:13, 106. Štybar (ČR/Quick-Step) -10:56.

Průběžné pořadí: 1. Froome 18:38:59, 2. Thomas -12, 3. Aru -14, 4. Martin -25, 5. Porte -39, 6. Yates -43, 7. Bardet -47, 8. Contador -52, 9. Quintana -54, 10. Majka (Pol./Bora) -1:01, ...28. Kreuziger -2:41, 39. Cink -4:31, 77. Štybar -11:33.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Podhráský vyhrál v Riu rychlopalbu, Přívratský byl druhý v třípolohové střelbě

19. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  20:32

Sportovní střelec Martin Podhráský vyhrál soutěž v rychlopalné pistoli na světové olympijské...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...