Německý cyklista John Degenkolb.

Německý cyklista John Degenkolb.

Mela před cílem. Po hromadném pádu ovládl 5. etapu Gira rychlík Degenkolb

  • 2
Pátá etapa cyklistického Gira měla být etapou pro spurtery a její dojezd do mírného stoupání měl sedět německému rychlíkovi Johnu Degenkolbovi z týmu Argos-Shimano. Papírové předpoklady platily: Degenkolb skutečně vyhrál. Ale z hromadného spurtu celého pelotonu byly trosky. Giro zůstalo věrno své pověsti. Poklidné dny se tu nekonají.

Zhruba 1200 metrů před cílem způsobil zle vyhlížející pád "zemětřesení" v čele uhánějícího pelotonu. V mokré zatáčce šel z druhé pozice k zemi jeden z Degenkolbových pomocníků a za ním i dlouhá řada dalších cyklistů.

Vpředu najednou zůstalo jen pár cyklistů a za etapovým primátem letěl Marco Canola z druhodivizní stáje Bardiani. Jenže Degenkolb ukázal svoji sílu, Itala dostihl, předstihl, v cíli triumfoval a za ním se vyčerpáním zřítil na asfalt.

K pěti etapovým primátům z loňské Vuelty tak připojil teprve 24letý Němec i první vítězství z Gira a pottvrdil pověst muže, který bude letos zatápět Cavendishovi a na Tour i Saganovi.

"Poté, co došlo k pádu, byl přede mnou jen Canola. Ohlédl jsem se a vidím za sebou jen Vivianiho," líčil Degenkolb. "Jel jsem pak na plný plyn, tak tvrdě, že na posledních metrech jsem už ani neviděl, byl jsem úplně prázdný. Bylo to vážně moc těžké, ale zvládl jsem to. Celý můj tým dnes pracoval skvěle, kontrolovali jsme závod."

Už na 5. kilometru se zrodil únik šestičlenné skupiny jezdců druhého sledu, která zpočátku favority příliš nevzrušovala a v deštivém počasí si vypracovala takřka desetiminutový náskok, než se peloton probral a začal uprchlíky stíhat.

Na metě 22 kilometrů před cílem byl únik zlikvidován, vzápětí se trať zvedla od moře na 309 metrů vysokou vrchařskou prémii 4. kategorie v Montescagliosu. Tady se trápil Mark Cavendish, který 600 metrů před prémií odpadl a na jejím vrcholu nabral 45 vteřinovou ztrátu. Za pomoci dvou kolegů z týmu Omega se při následném sjezdu marně snažil dotáhnout do hlavního pole. Když pochopil marnost svého úsilí, svěsil nohy a do cíle nakonec dorazil v poklidu se ztrátou více než šesti minut.

V závěrečných kilometrech se nejprve pokusilo o únik trio Vrečer, Gastauer a Bak, potom i osamocený Francouz Dupont z týmu AG2R, ale peloton, kde oplývala aktivitou Evansova stáj BMC i Degenkolbův Argos Shimano, učinil jejich snaze rázný konec. A jelikož i další přední sprinter, Australan Goss, zůstal za hlavním polem, tak v prastarém městě Matera, které je zapsáno na seznamu UNESCO, hrálo vše do karet Degenkolbovi. I když tak bláznivou koncovku si rozhodně nepředstavoval...

Luca Paolini z Kaťuše dojel v hlavním poli a uhájil růžový dres. Za ním podle provizorního pořadí klesl Kolumbijec Uran z týmu Sky ze druhého na páté místo a přepustil druhou příčku dalšímu Kolumbijci v barvách Sky, Sergio Henaovi. Jejich kapitán Bradley Wiggins v tomto pořadí dokonce chyběl v Top Ten. Velké zmatky měl však na svědomí hromadný pád, k němuž došlo v neutralizační zóně. V následné verzi celkové klasifikace už platilo na předních příčkách status quo ze startu dnešní etapy.

Právě o obou Kolumbijcích ze stáje Sky se však už před etapou hojně diskutovalo. Podle článku italské Gazzetty dello Sport se nesnaží na Giru pomáhat Wigginsovi a jedou si svůj vlastní závod - i proto, že po sezoně chtějí oba z britské stáje odejít. Vedení týmu Sky tyto zprávy popřelo. Zatímco Uranův odchod do jiného týmu, kde bude sám lídrem, je na podzim takřka jistý, Henao má naopak u Britů zůstat.

Giro se nyní ze samého konce italské boty otočí k severu. Zítřejší 7. etapa z Bari do Margherita di Savoia je ještě "placatější" než ta šestá. Cavendish a ti sprinteři, pro které měl dnešní dojezd hořkou příchuť, si mohou spravit chuť.

Cyklistický závod Giro d'Italia

5. etapa: Cosenza - Matera (203 km): 1. Degenkolb (Něm./Argos) 4:37:48, 2. Vicioso (Šp./Kaťuša), 3. Martens (Něm./Blanco), 4. Henao (Kol./Sky), 5. Trentin (It./Omega Pharma-Quick-Step), 6. Pantano (Kol./Colombia), 7. Oss (It./BMC), 8. Keukeleire (Belg./Orica), 9. Bole (Slovin./Vacansoleil), 10. Kangert (Est./Astana) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Paolini (It./Kaťuša) 19:56:39, 2. Urán (Colombia / Team
Sky) -17, 3. Intxausti (Šp./Movistar) -26, 4. Nibali (It./Astana) -31, 5. Hesjedal (Kan./Garmin), 6. Wiggins (Brit./Team Sky) oba -34, 7. Caruso (It./Kaťuša) -36, 8. Henao -37, 9. Santambrogio (It./Vini Fantini) -39, 10. Evans (Austr./BMC) -42.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa