Šok na Paříž-Roubaix. Téměř 38letý Hayman sebral Boonenovi pátý triumf

  17:00
Tak tomu se říká šok. Takřka osmatřicetiletý Mathew Hayman ze stáje Orica vyhrál nejslavnější klasiku cyklistů Paříž-Roubaix. Australský veterán ovládl spurt pěti nejsilnějších jezdců na velodromu. Tom Boonen, lídr stáje Etixx, v souboji s ním marně usiloval o rekordní pátý titul a skončil druhý.

A JE KONEC. Momentka z cíle klasiky Paříž-Roubaix, vítězem se stal Mathew Hayman (vpravo). | foto: AP

Třetí nejstarší muž ve startovním poli a aktér šestnácti ročníků Pekla severu i 36 klasických Monumentů vyzrál na všechny protivníky a po devíti letech zařídil další australský triumf.

Hyman přitom šlapal už v původní skupině uprchlíků, která se oddělila v počáteční části závodu. Přečkal na čele veškeré přeskupování pelotonu!

Někdejší vítěz her Commonwealthu měl v posledních deseti sezonách na kontě jediné vítězství, v roce 2011 na semiklasice Paříž-Bourges. Na Roubaix bylo v minulosti jeho maximem 8. místo z roku 2012.

A zčistajasna ovládl Královnu klasik.

Aby cyklista vyhrál Paříž-Roubaix až při svém 15. startu na tomto závodě, historie nepamatuje. Dosavadním „rekordmanem“ byl v tomto směru Gilbert Duclos-Lasalle, jenž v roce 1992 zvítězil při svém dvanáctém pokusu.

10.dubna 2016 v 17:20, příspěvek archivován: 10.dubna 2016 v 17:32

This was the one he wanted... More than anything! Congrats Mat, spine tingling stuff. #ParisRoubaix #OGErocks pic.twitter.com/c1i0fhBf3Z

„Nemohu tomu uvěřit,“ svěřoval se Hayman. „Vždyť před šesti týdny jsem si zlomil ruku a přišel tak o další závody. Až minulý týden jsem se ve Španělsku vrátil do pelotonu. A teď vyhraju můj nejoblíbenější závod.“

Pro třetí příčku spurtoval Ian Stannard ze stáje Sky, ve vedoucí pětičlenné skupině s nimi bojovali ještě Nor Boasson Hagen a Belgičan Vanmarcke.

Zdeněk Štybar po třech startech, kdy se na Roubaix stále zlepšoval až k loňskému druhému místu, tentokrát skončil v poli poražených. Kontakt ztratil už za polovinou závodu, dojel na 110. místě se ztrátou 18 minut. Nejlepším z Čechů byl osmaosmdesátý Jan Bárta.

„Od úterka jsem bral antibiotika. Věřil jsem, že se z toho dostanu včas, ale nepovedlo se. Měl jsem dnes vyloženě špatný den,“ řekl Štybar pro iDNES.cz.

Také největší favorité závodu Peter Sagan a Fabian Cancellara zůstali 114 kilometrů před cílem po hromadném pádu v pelotonu odděleni od Haymanovy a Boonenovy skupiny.

Ztrátu, činící až minutu a půl, sice později stahovali, jenže Švýcarův pád na kostkách Mons-en-Pévele definitivně rozbil jejich soukolí.

Sagan dorazil do cíle se ztrátou 2:20 minuty na 11. místě, zatímco Cancellara přijel s odstupem 7:35 minuty čtyřicátý a svůj rozlučkový start na Roubaix zakončil pádem i na velodromu.

10.dubna 2016 v 17:20, příspěvek archivován: 10.dubna 2016 v 17:54

Thank you, @tomboonen1, for everything you did today! You are and will always be a huge champion and a great person! pic.twitter.com/O8eKl4fYKs

Jak se vše odehrálo

Hromadný pád 114 kilometrů před cílem zásadním způsobem ovlivnil další průběh 114. ročníku Paříž-Roubaix.

Hlavní pole se po něm rozdělilo a za skupinou uprchlíků, jedoucích od 70. kilometru v popředí, se najednou utvořila skupina 21 jezdců, tažená obdivuhodně pracujícím Tony Martinem z Etixxu pro týmového lídra Boonena. Byli v ní například i Vanmarcke z Lotto NLJumbo, Boasson Hagen z Dimension Data a hned čtyři jezdci týmu Sky v čele s Rowem a Stannardem.

Až za nimi šlapala další početná skupina se Saganem a Cancellarou, kde zůstali rovněž Nor Kristoff či jezdci Etixxu Štybar a Terpstra. A jejich ztráta narůstala: 45 vteřin, minuta, minuta a půl.

Průjezd obávaným Arenbergem, na němž padl kromě jiných i Viviani ze Sky (po srážce s motocyklem musel vzdát), pole jezdců ještě více nadělil. Oslabený Štybar tady už ztrácel kontakt i s Cancellarovou a Saganovou skupinou.

Jenže ani ztráta dvou superfavoritů se příliš nezmenšovala. Zvlášť když Kristoff musel s technickými potížemi k doprovodnému vozu a z tahání tempa se stáhla stáj jeho Kaťuša. Osmdesát kilometrů před cílem měla Boonenova skupina na ně stále k dobru minutu, přestože velký kus práce pro své lídry nyní odváděli jejich pomocníci Stuyven (Trek) i Juraj Sagan (Tinkoff).

Šedesát kilometrů před metou se Boonenova skupina dotáhla na původní uprchlíky, mezi kterými šlapal i pozdější vítěz Hayman. Svoji fušku v této chvíli ukončila „lokomotiva“ Martin.

Za nimi ve druhé skupině nasadili k útoku Cancellara a Sagan, k nimž se posléze dotáhli Terpstra i další jezdci. Záhy byla jejich ztráta jen 40vteřinová.

Tempo vedoucí skupiny diktovalo kvarteto jezdců Sky, jenže při výjezdu z úseku Auchy-lez-Orchiez na mokré pasáži za zatáčkou upadl Moscon a sejmul k zemi i lídra týmu Rowea, posléze upadl také Puccio. Přesto se alespoň Rowe vrátil ke kolegovi Stannardovi do popředí.

Pětihvězdičkový úsek Mons-en-Pévele (48 km do cíle) přinesl další klíčový moment. Ve druhé skupině na vlhkém podkladu podklouzlo kolo Cancellarovi, upadl a srazil tím Terpstru i mnohé další. Akrobatickým kouskem musel jeho kolo přeskakovat Sagan.

Úsek, kde před šesti lety vyrazil Cancellara za prvenstvím, byl tentokrát pro Švýcara osudným. Též Saganova okleštěná skupinka ztrácela brzy naděje. Čtyřicet kilometrů před cílem činil její odstup 1:10 minuty, Cancellarův dokonce 2:50.

Na sektoru Camphin-en-Pévele se v čele oddělila pětice Boonen, Vanmarcke, Stannard, Hayman, Boasson Hagen.

Přišel Carrefour de l ́Arbre, poslední pětihvězdičkový úsek. Nastoupil Vanmarcke a unikal ostatním, ale jen dočasně, Belgičana opět dostihli.

Šest kilometrů před cílem vyrazil vpřed Stannard, ale ani toto ještě nebyl rozhodující útok. Ani ten další v podání Haymana, či následující v režii Boonena nebo další atak Stannarda.

Když zbývalo 2 800 metrů, u kraje silnice vyrazil vpřed znovu Boonen a k němu se přidal Hayman. Těsně před cílovým velodromem je však dostihl Vanmarcke a na velodromu i ostatní dva.

Ale byl to ten, na kterého se před závodem sázelo suverénně nejméně, kdo si z této pětice dospurtoval pro senzační vítězství.

Paříž-Roubaix, závod World Tour (257,5 km)

1. Hayman (Austr./Orica) 5:51:53, 2. Boonen (Belg./Etixx-Quick-Step), 3. Stannard (Brit./Sky), 4. Vanmarcke (Belg./LottoNL) všichni stejný čas, 5. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) -3, 6. Haussler (Austr./IAM), 7. Sieberg (Něm./Lotto), 8. Saramotins (Lot./IAM) všichni -1:00, 9. Erviti (Šp./Movistar) -1:07, 10. Petit (Fr./Direct Energie) -2:20,... 88. Bárta (ČR/Bora-Argon 18), 110. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) oba -18:30.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Páté finále nám nesedlo. Ale titul moc chceme, je to jako droga, řekl Nestrašil

24. dubna 2024  22:13

V patnácté minutě pátého extraligového finále mohl Andrej Nestrašil třinecké Oceláře poslat do...

Sedlák velebil fantoma v brance: Wilda pomůže, když potřebujeme. Zachránil nás

24. dubna 2024  21:41

Hokejisté Pardubic jsou krok od extraligového titulu. Na domácím ledě zvládli pátý finálový duel,...

Sladká pomsta. Ústí svléklo Pardubice do naha a podruhé slaví semifinále

24. dubna 2024  21:11

Natřískaná hala burácela a slavila, domácí hrdinové si pořizovali tradiční, tentokrát hodně...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...