Paříž-Roubaix: Historky z podsvětí. Když i Peklo může být fraška

  14:40
Miliony slov o něm byly napsány. Mnohokrát se rozebírala jeho náročnost, diskutovalo se o brutálních dlážděných úsecích, citovala se slova vítězů. Ve stínu těchto témat se však na cyklistickém závodě Paříž-Roubaix, jehož 116. ročník se jede tuto neděli, děly i věci, na které se zapomnělo – ať už úmyslně, nebo čistě proto, že se o nich nehodilo hovořit. Kuriozity a osobní tragédie rovněž zdobí historii Pekla severu.

BRÁCHO, VYHRAJEŠ! Legendární Fausto Coppi (vpravo) v roce 1949 na první místo na Paříž-Roubaix dosadil svého bratra Serseho. | foto: Profimedia.cz

1907 – Horlivý četník a povinná výbava

Začněme jednou humornou historkou.

Paříž-Roubaix

Legendární závod sledujte v neděli od 12 hodin podrobně online.

Představte si následující situaci. Ve dvanáctém ročníku zaútočil mladý francouzský cyklista Georges Passerieu pár kilometrů před cílem z vedoucí skupinky. Věděl, že by při hromadném dojezdu neměl šanci stanout na stupních vítězů.

Ujet všem byla jediná šance, jak slavnou klasiku vyhrát.

Až do cílového Roubaix jej poté marně stíhal o dva roky zkušenější Belgičan Cyrille van Hauwaert, než svůj boj definitivně vzdal a na stadion dojel přesvědčený, že skončil druhý.

13.května 2014 v 15:29, příspěvek archivován: 06.dubna 2018 v 13:34

Cyrille Van Hauwaert (Win #MSR #Roubaix 1908) http://t.co/ZPfXatPQtB

Jeho šok a nechápající výraz, když jej v cíli pořadatelé dekorovali jako vítěze, by dnes mohl směle soupeřit s Ester Ledeckou po olympijském triumfu v super-G na hrách v Pchjongčchangu.

Co se tehdy stalo?

Za všechno mohl francouzský četník, který vedoucího Francouze zastavil kvůli kontrole povinné cyklistické výbavy! Proto Passerieu tak na trati prohrál. Triumfu se dočkal až po rozhodnutí od zeleného stolu.

1930 – Nehodí se vítěz? Žádný problém – vyměníme

Z dnešního pohledu neuvěřitelná situace se přihodila v roce 1930. Tehdy 20letý Jean Maréchal projel cílem půlminutu před druhým Belgičanem Julienem Vervaeckem. Z výhry se přesto neradoval.

Po závodě byl totiž obviněn z incidentu, při kterém měl údajně Vervaecka během dne shodit do příkopu.

Důkazy? Žádné.

03.listopadu 2017 v 08:58, příspěvek archivován: 06.dubna 2018 v 13:39

03/11/1899 - Naissance de Julien Vervaecke. Le gagnera Paris-Roubaix 1930 après le déclassement de Jean Maréchal (ici en arrière-plan). https://t.co/qjmZkO8Zsg

Jen jistý anonymní svědek řekl, že Francouz do Belgičana strčil ramenem, což zavinilo Vervaeckův pád. Mladý Maréchal se proti nařčení bránil až do konce svého života, přesto marně. Byl přesunut na druhé místo a na Paříž-Roubaix nikdy netriumfoval.

Pikantní na celém případu je, že Maréchal jel závod v roce 1930 sám za malý provinční tým Colin, zatímco Vervaecke disponoval hrůzu nahánějící stájí Alcyon, vedenou Ludovikem Feuilletem. A to byl největší kamarád ředitele závodu.

1934 – Bez čísla nejsi nic

Pětatřicátý ročník závodu byl obzvlášť krutý pro francouzského vítěze Tour de France z roku 1937 Rogera Lapébieho.

I on dojel do cíle na velodromu v Roubaix na prvním místě, přesto neslavil. Na kole mu totiž chyběla nálepka se startovním číslem, a tak byl pořadateli závodu diskvalifikován.

Z triumfu se radoval Belgičan Gaston Rebry, jenž se díky tomuto milodaru stal třetím cyklistou v historii, který dokázal zvítězit na obou nejslavnějších kostkových klasikách – závodech Kolem Flander a na Paříž-Roubaix – v jednom kalendářním roce.

1936 – Maesova kletba – nevyhraješ!

V roce 1936 se na Paříž-Roubaix projevila francouzská chamtivost a svou roli také sehrála napjatá politická situace v Evropě. Prokazatelným vítězem na pásce byl totiž Belgičan Romain Maes, nevole publika a šachy v zákulisí však výsledek závodu změnily.

Za vítěze byl prohlášen druhý v pořadí Georges Speicher – ano, Francouz, jak jinak.

04.dubna 2018 v 22:49, příspěvek archivován: 06.dubna 2018 v 13:40

El maillot arcoiris. Georges Speicher. PR 1934. https://t.co/Y7kekEfFur

Prokletí Romaina Maese se navíc opakovalo také v roce 1938 na závodě Paříž-Brusel, kde se stal opět smutným hrdinou, když znovu přišel o jasné vítězství, tentokrát však vlastní chybou.

Na velodrom, kde závod končil, přijel s luxusním náskokem. Dojel za cílovou čáru a zastavil. Závodníci za ním ale věděli, že do cíle chybí ještě jedno kolo. Než se stačil belgický cyklista vzpamatovat, bylo příliš pozdě.

1949 – Jeden závod, dvě trasy, dva vítězové

Čtyři roky po druhé světové válce byli na velodromu v Roubaix poprvé a naposled vyhlášeni dva vítězové.

Francouzský cyklista André Mahé jel ve vedoucí tříčlenné skupině, která ale na velodrom dojela kvůli neschopnosti pořadatelé z opačné strany. Cílem projela v protisměru, Mahé přesto slavil.

„Je hloupé o tom mluvit. Ale je to zábavná historka. U vjezdu na velodrom byly davy fanoušků, nikde volná cesta. A tak jsme jeli podél vnější zdi až k týmovým autům. To bylo divné. Nebylo to jako dnes, kdy jsou všude televize. Lidé volali, že bych měl znát trasu závodu. Jak si chcete pamatovat trasu, když jste celý den na kole?“ vracel se ke slavnému momentu Mahé v roce 2007.

A pokračoval: „Nakonec to byl novinář, kdo nás navedl na správnou cestu. Jeli jsme zpátky podél vnější zdi až k nějaké bráně, kde stáli novináři. Tak jsme tam vjeli a já vyhrál sprint.“

Když poté další skupina dojela do cíle ve správném směru, prvním na pásce byl bratr slavného Fausta Coppiho – Serse. „Velký Fausto“ začal hned po dojetí do cíle do rozhodnutí pořadatelů mluvit, a nakonec dotáhl svého. Na nejvyšší stupínek vedle Mahého protlačil i svého bratra.

„Všechno se zdálo v pohodě, do té doby, než se do toho vložil Fausto. Nejprve řekl bratrovi, aby šel za pořadateli, aby mě diskvalifikovali, což ale bylo podle mě pod jeho úroveň. Byl to velký šampion, chtěl získat vítězství pro svého bratra, ale za takovou cenu? Cyklista jako on by se k tomu nikdy neměl snížit,“ vracel se Mahé k půlstoletí starému incidentu.

1988 – Igelitový sáček určil vítěze

Tak zajímavý byl průběh závodu, a tak naprosto fádní byl jeho závěr v roce 1988.

Už na sedmadvacátém kilometru se od pelotonu oddělila pětičlenná skupina jezdců, která svůj únik dotáhla až do cíle. Tedy téměř. Na jednom z kostkových úseků před Roubaix se z vedoucího kvinteta oddělila dvojice Thomas Wegmuller a Dirk Demol.

10.dubna 2015 v 20:51, příspěvek archivován: 06.dubna 2018 v 13:42

The longest winning break in Paris - Roubaix at 222km is held by Dirk Demol of Belgium in 1988 http://t.co/vUUkZJMwRh

Peklo severu si však s Wegmullerem krutě zahrálo.

Když se vedoucí duo dostalo do cílového města, Švýcarovi se do přehazovačky zamotal igelitový sáček. Nemohl kvůli tomu přeřadit, což byla fatální nevýhoda pro závěrečný spurt. Pomocí týmových mechaniků se mu sice sáček povedlo odstranit, přehazovačka však stále nefungovala správně a výměna kola v této fázi závodu nepřipadala v úvahu.

Wegmuller tak pokračoval na poškozeném kole a smiřoval se s faktem, že po 240kilometrovém úniku přijde veškerá dřina nazmar. Demol, vědom si své technické převahy, se držel v závěsu.

Když přišlo na spurt, nezbylo Wegmullerovi nic jiného než se s odevzdaným výrazem dívat na záda svého přemožitele. Už nikdy v budoucnu se nedostal tak blízko ke kýženému triumfu.

2006 – Přes to vlak nejede!

Před dvanácti lety došlo ke kontroverzní diskvalifikaci trojice Leif Hoste, Peter van Petegem a Vladimír Gusev, která jela za osamoceným Fabianem Cancellarou a bojovala o druhé místo.

Deset kilometrů před cílem totiž trio narazilo na uzavřený vlakový přejezd! Samozřejmě nečekalo, až vlak projede a závory vyletí nahoru. Prostě projelo.

Podobné situace byly v dřevních dobách cyklistiky běžné, ale v roce 2006?

Podívejte se na záběry z Paříž-Roubaix v roce 2006:

Trio sice dojelo až do cíle, ale z druhého, třetího a čtvrtého místa se dlouho neradovalo, následovala diskvalifikace.

„Znám pravidla moc dobře, ale nechápu, proč nás někdo nezastavil. Nebo proč nám nikdo nic neřekl v těch následných deseti kilometrech. O diskvalifikaci jsme se dozvěděli 2 minuty před vyhlášením vítězů. Cancellara si vítězství zasloužil, ale sám pro sebe budu vždy na druhém místě, a to i přes diskvalifikaci,“ nechal se slyšet Leif Hoste.

Vtipně celou situaci okomentoval také jeho souputník ve skupině a vítěz Roubaix z roku 2003 van Petegem: „Je to celé šílené, vždyť v Belgii by zastavili vlak!“

Ve výsledcích tak na druhém místě najdeme Toma Boonena před třetím Alessandrem Ballanem.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Dortmund doma zvládl obrat. Dál jde i PSG, Barcelonu srazila červená a penalta

16. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  23:49

Fotbalová Liga mistrů už zná první semifinalisty. Přestože španělské týmy do úterních odvet mezi...

První bod ve finále? Fajn. Ale chceme hrát ještě lépe, říká Nestrašil

16. dubna 2024  23:06

Vyhrát hned úvodní finále na ledě Pardubic, vítěze základní části extraligy a zřejmě největšího...

První dramatický duel o extraligový bronz zvládli volejbalisté Kladna

16. dubna 2024  22:09

Volejbalisté Kladna vstoupili do série o třetí místo v extralize výhrou 3:2 nad Příbramí. Domácí...

Klasický Třinec, nepřekvapil mě, líčil Radil po úvodní finálové prohře

16. dubna 2024  22:03

Třinecká aura v play off hokejové extraligy je zřejmě nevyčerpatelná. Po famózním semifinálovém...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...