Maximilian Schachmann slaví triumf v závodu Paříž-Nice. | foto: AP

Smolař Roglič. Po pádech přišel v poslední etapě o triumf na Paříž-Nice

  • 18
Slovinský cyklista Primož Roglič přišel po dvou pádech v poslední 8. etapě o celkové vítězství v závodě Paříž-Nice. Loňský triumf obhájil Němec Maximilian Schachmann, Roglič klesl z prvního až na patnácté místo.

Dvojnásobný vítěz Vuelty Roglič měl před dnešní krátkou etapou na Schachmanna zdánlivě bezpečný náskok 52 sekund. Lídra týmu Jumbo-Visma však během 93 kilometrů potkaly dva pády, přičemž po tom druhém zůstal bez pomoci kolegů a na náhradním kole se už nedokázal vrátit do pelotonu.

Vyčerpaný Primož Roglič v poslední etapě Paříž-Nice.

Soupeři na Rogličovy potíže reagovali zvýšením tempa a slovinský favorit přijel do cíle s roztrhanými kraťasy a krvavými hýžděmi na 56. místě s tříminutovým odstupem. Vítěz tří letošních etap tak zažil francouzské déja vu. Loni přišel na Tour de France o předpokládaný triumf v rozhodující časovce, když ho den před dojezdem do Paříže vysvlékl ze žlutého trikotu krajan Tadej Pogačar.

Schachmann skončil desátý ve stejném čase jako etapový vítěz Magnus Cort Nielsen z Dánska. Sedmadvacetiletý cyklista týmu Bora-hansgrohe vyhrál prestižní „závod za sluncem“ před dvojicí jezdců Astany. Druhý byl s odstupem 19 sekund Rus Alexandr Vlasov, třetí o další čtyři sekundy za ním Španěl Ion Izagirre.

Závod navzdory svému názvu nekončil kvůli koronavirovým opatřením v Nice, ale ve vnitrozemí ve městě Levens.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour)

8. etapa (92,7 km):

1. Cort (Dán./EF Education-Nippo) 2:16:58, 2. Laporte (Fr./Cofidis), 3. Latour (Fr./Total Direct Energie), 4. Teuns (Belg./Bahrain Victorious), 5. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic), 6. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) 28:49:51, 2. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -19, 3. I. Izagirre (Šp./Astana-Premier Tech) -23, 4. Hamilton (Austr./BikeExchange) -41, 5. Benoot (Belg./DSM) -42, 6. G. Martin (Fr./Cofidis) -1:14.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa