Roman Kreuziger ve žlutém trikotu vítěze závodu Kolem Švýcarska

Roman Kreuziger ve žlutém trikotu vítěze závodu Kolem Švýcarska | foto: Reuters

Otec Kreuziger: Na Tour pojede syn s čistou hlavou

  • 24
Nesmírně hrdým otcem byl včera večer Roman Kreuziger starší. Znovu se utvrdil, že jejich soukromá rodinná strategie, vedoucí pryč z Čech až do Itálie, byla správná. Ze syna roste cyklista pro úspěchy v největších závodech. Vítězství na etapách Kolem Švýcarska bylo dalším krokem.

Co vám syn před rozhodující časovkou řekl?
Co? Tati, je to 25 kiláků do kopce, co tam budeme vymýšlet. Nevzal si ani speciální řídítka. A pak jel hodinu na doraz. Spousta favoritů už byla sedmý den utahaná, ale on podal mimořádně profesionální výkon.

Věřil byste před sezonou, že může ve Švýcarsku porazit takové osobnosti, jako jsou Andreas Klöden nebo Andy Schleck, spolufavorité Tour?
Věřil. Roman je typem lídra a teď to potvrdil. Devítidenní těžké etapáky už může vyhrávat. Navíc si získal ve Švýcarsku nesmírnou autoritu u celého balíku, něco, co nikde nekoupíte. Neznamená to však, že už letos pojede vyhrát i Tour.

Jistě. Ještě je příliš brzy, že?
Určitě. Myslíme postupně. Získal kdysi titul juniorského mistra světa, teď po čtyřech letech vyhrál Kolem Švýcarska, je celkově třetí v Pro Tour. Nejdřív za dva roky může šlapat i na třítýdenní Tour o přední umístění.

A letos? Bude se tam chtít ukázat v některé z horských etap? Dosáhnout dílčího úspěchu?
Přesně tak. Pojede ji s čistou hlavou. Šéfové stáje ho nechtějí zahltit ani zničit. Naopak. Říkají mu: Když se budeš na Tour cítit hůř, zvolni. Poznávej tam terény a zvyklosti, uč se. Může jet tak, jak se bude cítit.

Přesto jste hned po dojezdu dnešní etapy do Bernu řekl: Tak a teď si ušil na sebe bič...
Protože znám české fanoušky. Obával jsem se, že příště se jim nemusí líbit, když dojede třeba až pátý. Přitom on zatím opravdu nikam spěchat nemusí.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa