Biker Ondřej Cink

Biker Ondřej Cink | foto: Ivana Roháčková

Domácí mistrovství světa je pro mě víc než olympiáda, říká biker Cink

  • 0
Rokycanský rodák Ondřej Cink je českou medailovou nadějí na mistrovství světa horských kol, které se už od úterý koná v Novém Městě na Moravě. Prodáno už je více než 20 tisíc vstupenek.

Už v úterý v Novém Městě na Moravě odstartuje mistrovství světa horských kol v cross country. A jednou z hlavních opor českého týmu má být bronzový medailista z letošního evropského šampionátu, biker Ondřej Cink.

V aktuálním žebříčku UCI najdete jeho jméno na šestnácté příčce, v letošním Světovém poháru mu po třech ze šesti závodů patří až osmatřicátá pozice. Přesto by měl být pětadvacetiletý jezdec Multivan Merida Biking Teamu na světovém šampionátu ve Vysočina Areně jednou z velkých nadějí domácího týmu.

Čeští fanoušci budou doufat, že dokáže navázat na třetí místo z letošního mistrovství Evropy, které na začátku května hostila švédská Huskvarna.

„Jsem rád, že se mi to povedlo. Medaile z mistrovství Evropy nebo světa se vždy počítá,“ pochvaluje si rodák z Rokycan, odchovanec Authoru Stupno a účastník olympiády v Londýně. „Povzbudilo mě to do dalšího tréninku, do dalších startů.“

Závody Světového poháru majiteli bronzové medaile z loňského světového šampionátu v Andoře zatím výsledkově příliš nevyšly. V australském Cairns ve druhé půli dubna dojel osmatřicátý, v německém Albstadtu 22. května třináctý a ve francouzském La Bresse 29. května do cíle vůbec nedorazil.

Ondřej Cink během závodu Světového poháru v Novém Městě.

„Cítil jsem se dobře i v Austrálii, kde jsem mohl jet do desítky nebo i do pětky. Ale bohužel jsem měl na startu pád. A úvod mi nevyšel ani v Albstadtu, kde jsem jinak měl skvělé časy. Kolem čtvrtého pátého místa,“ vzpomíná.

A do třetice ho zradil začátek závodu také ve Francii. „Hned čtyřikrát jsem nenakopl do pedálů,“ líčí své trable. „Propadl jsem se na nějaké padesáté místo. A pak už to bylo o hlavě. Neměl jsem motivaci se honit někde kolem padesátého, šedesátého místa. Proto jsem ze závodu raději odstoupil,“ popisuje.

Je tak nasnadě, na čem musí Cink před blížícím se šampionátem zapracovat. „Cross country je teď hodně o startu. Člověk musí být vpředu hned od začátku. Když tam není, těžko to pak dokáže sjet. Pokud tedy zrovna nejste Schurter nebo Absalon,“ jmenuje s úsměvem vedoucí závodníky elitního seriálu.

„Pro české bikery je tohle mistrovství obrovská motivace. Lidi nás poženou.“

Ondřej Cink

„Na starty se prostě musím zaměřit. Potřebuji při nich mít více štěstí. Budu na tom pracovat,“ líčil Cink před pár dny na vysokohorském soustředění v Rakousku.

„S výkonností jsem spokojen, jen to potřebuji prodat i v závodě,“ přeje si. Ideální příležitostí by byl právě zmiňovaný světový šampionát na Vysočině. Ten je pro Cinka větším vrcholem letošního roku než olympiáda v brazilském Rio de Janeiru. „Olympiáda je velký závod, ale tenhle rok je mistrovství světa doma. A proto je to pro mě víc,“ říká otevřeně.

Po soustředění v rakouských Alpách český biker testoval minulý víkend formu v bundesligovém závodě v německém Heubachu. A v konkurenci vítězného Švýcara Floriana Vogela, Francouze Juliena Absalona nebo Španěla José Antonia Hermidy Ramose obsadil šesté místo.

Spokojeně tak mohl prohlásit: forma na mistrovství světa by měla být dobrá. „Na závod jsem cestoval s tím, že chci otestovat tempo. Ale zároveň jsem tam jel rovnou z vysokohorského soustředění, z plného tréninku. Takže jsem očekával, že by se mi nemuselo jet dobře.“

Nakonec byl však příjemně překvapen. „Na to, jaký jsem absolvoval trénink, jaké tam byly podmínky - těžká bahnitá trať - jsem spokojený jak s výkonem, tak s výsledkem,“ usmíval se biker.

Na Vysočině už to nebude s tréninkem přehánět. „Budu se na kole jen vozit. Čekají mě poslední dva důležité tréninky na trati, kde si dám nějakou intenzitu. Ale už nic moc extra těžkého,“ těší se.

Mistr světa kategorie do 23 let z roku 2012 a bronzový medailista z loňského světového šampionátu by chtěl ve Vysočina Areně na své předchozí úspěchy navázat.

„Samozřejmě je to můj cíl. Chci obhájit bednu a dojet do třetího místa,“ přeje si. I když ví, že konkurence bude silná. Ale spoléhat může na výjimečnou atmosféru. „Pro nás, české závodníky, bude tohle mistrovství světa obrovská motivace. Fanoušci nás poženou,“ říká Cink.

Šampionát začíná už v úterý, závodí se od středy. Cinkův velký den by měl přijít v neděli v 15 hodin. To startuje závod elite.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa