Nils Eekhoff původně vyhrál závod cyklistů do 23 let  na mistrovství světa v...

Nils Eekhoff původně vyhrál závod cyklistů do 23 let na mistrovství světa v Harrogate, potom byl však diskvalifikován. | foto: AP

Eekhoff se kvůli diskvalifikaci na cyklistickém MS obrátil na arbitráž

  • 4
Nizozemský cyklista Nils Eekhoff se kvůli diskvalifikaci v závodě do 23 let na mistrovství světa v Británii obrátil na Arbitrážní soud pro sport v Lausanne. Podle televizní stanice NOS podporuje odvolání jezdce i národní cyklistická federace.

Eekhoff dojel před měsícem v závodě s hromadným startem první a slavil zlato, ale o několik desítek minut později skončil v slzách po diskvalifikaci.

Rozhodčí ho potrestali za to, že po pádu zhruba 130 km před cílem využil k návratu do pelotonu zákrytu za týmovým vozidlem. Mistrem světa byl vyhlášen původně druhý Samuele Battistella z Itálie.

Jedenadvacetiletý Eekhoff se podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI) proti diskvalifikaci po závodě odvolat nemohl, jeho manažerská společnost SEG nicméně okamžitě slibovala právní dohru.

Verdikt UCI vzbudil v cyklistickém světě velký rozruch, neboť využívání vzduchového pytle za týmovými auty je v pelotonu běžnou praxí a trest pro nizozemského jezdce byl podle mnohých neadekvátní.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa