Příběhy šampionů. Aru jel v dresu Scarponiho, Vanmarcke prohrál o centimetr

  6:59
Nejen v Žiaru nad Hronom se o víkendu rozhodovalo o dresech národních šampionů pro nadcházející rok. V Itálii vládl v Fabio Aru v dresu Michele Scarponiho, cenný double získal na ostrovech Stephen Cummings a Sep Vanmarcke přišel o právo nosit belgickou vlajku na dresu o pouhý centimetr. I takové byly příběhy národních šampionátů.

PRO MICHELEHO. Fabio Aru s dresem tragicky zesnulého Michele Scarponiho, se kterým vyhrál italský šampionát. | foto: Profimedia.cz

Fabio Aru zatím letos neprožíval nejvydařenější rok své kariéry.

Jen si to shrňme – na březnovém Tirrenu-Adriatiku musel odstoupit kvůli nachlazení. Následně si na tréninkovém kempu v Sierra Nevadě nepříjemně poranil koleno, které ho poté vyřadilo ze stého Gira. Gira, které startovalo na Aruově rodné Sardinii...

Místo, aby šestadvacetiletý cyklista na „svém“ ostrově zápasil s Vincenzem Nibalim, Tomem Dumoulinem a dalšími, stál na startu v civilu a nuceně se usmíval.

05.května 2017 v 12:12, příspěvek archivován: 26.června 2017 v 20:06

De geblesseerde Fabio Aru doet niet mee aan de Giro, maar is wel aanwezig bij de start op zijn thuiseiland Sardinië. https://t.co/arfICPl9V2 https://t.co/3N3FfB4mVM

Takhle to přece být nemělo, říkal si.

A tak se upnul k červencové Tour de France. Na její generálce Dauphiné hýřil aktivitou. Sám dojel pátý a k triumfu pomohl kolegovi z týmu Jakobu Fuglsangovi.

Forma pomalu přicházela. Aru odjel domů do Itálie, protože ještě před Tour měl před sebou jeden další úkol – stát se poprvé v kariéře italským šampionem. I proto si ještě před mistrovstvím spolu s Paolem Tiralongem projel nejdůležitější pasáže tratě.

„A hned jsem věděl, že můžu vyhrát,“ vyprávěl.

V nedělním závodě pak zaútočil v místě, které si předtím vytipoval – na úpatí závěrečného stoupání. A na jeho nástup nikdo nereagoval.

„Když jsem pak slyšel, že vedu o 50 vteřin, nevěřil jsem tomu,“ svěřoval se.

Do cíle dorazil osamocen, obě ruce vystřelily k nebi a triumf věnoval svému kamarádovi a stájovému kolegovi Michele Scarponimu, který v dubnu po srážce s nákladním autem tragicky zemřel.

„Nikdy jsem tohle nezažil. V kategorii do 23 let jsem byl nejlépe druhý, tak jsem rád, že jsem si splnil další ze svých snů,“ usmíval se.

To už stoupal na pódium a v ruce držel světlemodrý dres Astany, ve kterém závodil. Políbil ho a ukázal nebesům. Byl to dres Scarponiho.

26.června 2017 v 11:14, příspěvek archivován: 26.června 2017 v 20:05

ITALIAN NATIONAL CHAMPIONSHIPS. FABIO ARU IS THE NEW KING. https://t.co/dtlwRReWZj https://t.co/UR178jAwyq

„Během tréninkového kempu v Sierra Nevadě jsme si vyměnili dresy. Měl jsem velikost XS a chtěl jsem vyzkoušet S. Nikomu jsem to neřekl, ale když jsem po pauze začal závodit, jezdil jsem právě v tomhle Micheleho dresu. Chtěl jsem ho po svém prvním vítězství věnovat jeho ženě Anně a dětem Giacomovi s Tommasem. Tak teď konečně můžu,“ soukal ze sebe Ital dojatě.

Mimochodem, v roce 2014 vyhrál svůj první závod sezony na italském šampionátu jistý Vincenzo Nibali. O měsíc později ho dekorovali králem Tour de France.

Bílá, nebo černá?

Britské mistrovství se tentokrát odehrávalo na ostrově Man, proslaveném rodákem Markem Cavendishem. Ten ale letos nezářil.

Byl to totiž šampionát jiného muže – Stephena Cummingse.

Ten sice od začátku dubna, kdy si v Baskicku polámat klíční i hrudní kost a k tomu lopatku, nezávodil, znát to ale nebylo.

Bývalý dráhař skvěle zvládl už časovku, ve které porazil pětinásobného šampiona Alexe Dowsetta o osm vteřin. Nedělní hromadný závod pak pro něj byl jedním z nejhorších v kariéře. Od samotného startu se totiž neustále závodilo.

Stephen Cummings během loňské Tour de France.

„Hrozné. Nejhorší závod mého života, neustále nahoru a dolů, prostě hrozné,“ popisoval se smíchem. „Ale zároveň to bylo přesně to, co vám tak chybí, když závodit nemůžete.“

Až při nájezdu do poslední kola se odpoutal od vedoucí skupiny a pelášil za svým prvním domácím titulem v závodu s hromadným startem – v šestatřiceti letech se dočkal a stal se prvním Britem od Davida Millara (2007), který si na domácím mistrovství připsal vysněný double.

„A to je cool, ne? Normálně sem přitom nejezdím, protože se soustředím na Tour, ale letos jsem udělal výjimku,“ vysvětloval.

Na svém Twitteru se hned svých fanoušků ptal, jestli má k bílému dresu nosit stejnobarevné kraťasy, nebo se má uchýlit k tradiční černé barvě, 84 % z více než dvanácti tisíc se vyjádřilo pro černou.

25.června 2017 v 21:28, příspěvek archivován: 26.června 2017 v 20:07

Does a bear shit in the woods? Obvious answer.. https://t.co/cgGS8BfuUl

S tím souhlasil i mluvčí stáje Orica Brian Nygaard: „Se stylem, jakým závodíš, se nemusíš nikoho na nic ptát. (Ale vezmi si černé).“

Proti byl naopak Adam Blythe, který britskou vlajku na dresu nosil v uplynulém roce s bílými kraťasy. „Všechno bílé, Stevo!“ psal na sociální síť, kde ještě dodal: „To je, jako kdyby ses ptal, jestli medvěd s... v lese. Jasná odpověď,“ rozesmál fanoušky.

Vanmarcke prohrál o centimetr

Na domácí double dosáhli ještě Litevec Konovalovas z FDJ a také Ir Ryan Mullen z Cannondaleu.

Domácím fanouškům se na francouzské Tour představí v národním dresu Arnaud Démare, který v už tradičním spurtu porazil svého velkého rivala Nacera Bouhanniho. Časovku ve Francii zase trochu překvapivě ovládl třiadvacetiletý Pierre Latour, který přitom nikdy takovou dálku (51,6 km) na časovkářském speciálu neabsolvoval.

25.června 2017 v 19:15, příspěvek archivován: 26.června 2017 v 20:10

Champion de France!!! MA-GNI-FIQUE!! Mais quelle @EquipeFDJ Merci Messieurs #TousPourUn https://t.co/5vbtoRwVAX

V Německu slavil premiérový titul v hromadném závodě Marcus Burghardt, v časovce zase pošesté za sebou a posedmé v kariéře vládl Tony Martin.

Před úvodními čtrnácti kilometry na Tour, které se navíc jedou v německém Düsseldorfu, skvělá zpráva. „Všichni ví, že je pro mě sobota nejdůležitější. S formou jsem spokojený, všechno jde podle plánu,“ pochvaloval si čtyřnásobný mistr světa.

Španělský dres bude v časovkách vozit Jonathan Castroviejo, který vyhrál o 1:08 minuty i přesto, že se do závodů vracel po odstoupení ve Švýcarsku a na trati musel kvůli defektu měnit kolo. V hromadném závodě si triumf nenechal ujít Movistar, když vítězného Jesúse Herradu na druhém místě kontroloval Alejandro Valverde.

Zajímavý byl i belgický šampionát, ve kterém se o titul utkali čtyři skvělí klasikáři – Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Jens Keukeleire a Oliver Naesen.

Byl to Vanmarkce, kdo se v posledních kilometrech snažil svým kumpánům z úniku poodjet, všechno ale bylo marné. A tak zkusil poslední věc – dlouhý spurt.

„Poradil mi to Ken (Vanmarcke, bratr a sportovní ředitel), že je prý musím zaskočit. Byla to nejlepší možnost, tak jsem do toho šel,“ vysvětloval osmadvacetiletý cyklista.

Do posledních metrů vjížděl stále na první pozici. Už už se zdálo, že se dočká vysněného belgického titulu, ale pouhé 1,2 centimetry nakonec rozhodly ve prospěch Olivera Naesena, šestého muže letošních Flander.

25.června 2017 v 22:09, příspěvek archivován: 26.června 2017 v 20:11

So close... #BKAntwerpen #2nd #damn https://t.co/zc5QCoWbyy

„Sep šel do spurtu dost brzo a vytvořil si menší náskok. Já se za ním ale vyvezl a nakonec jsem to kolo před něj dostal. Na tohle vítězství jsem dlouho čekal,“ usmál se Naesen.

Heroický výkon na lucemburském mistrovství předvedl Bob Jungels. V časovce sice svůj čtvrtý titul neobhájil, ale hromadný závod osmému muži letošního Gira patřil bezezbytku.

Už ve čtvrtém z osmi okruhů zaútočil a po dvou hodinách a 75 kilometrech v osamění dorazil do cíle o devět minut před druhým Alexem Kirschem.

„Prostě jsem zaútočil a už jsem se neohlížel,“ smál se.

Který z národních dresů bude v sobotu na v Düsseldorfu startující Tour de France nejvíc vidět?

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Budějovický blokař Sedláček: Ega stranou, musíme tahat za jeden provaz

25. dubna 2024  8:05

Českobudějovičtí volejbalisté už mohli slavit extraligový titul, ale v úterý v Praze v hale Lvů...

Basketbalisté Miami uspěli v Bostonu i díky rekordním třiadvaceti trojkám

25. dubna 2024  7:58

Basketbalisté Miami zvítězili v Bostonu 111:101 a srovnali v osmifinále play off NBA na 1:1 na...

První velká výhra odškrtnutá. A teď jen ukecat trenéra, smála se Bejlek

25. dubna 2024  7:58

Madrid (Od naší zpravodajky) Během zápasu několikrát naštvaně praštila raketou, i přes slibné vedení ztratila první set. Pak se...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...