PÁNOVÉ, KDE JSTE? Ital Petacchi podruhé ovládl etapu Tour de France.

PÁNOVÉ, KDE JSTE? Ital Petacchi podruhé ovládl etapu Tour de France. | foto: AP

Na dědka to není špatné, co? smál se Petacchi. Ital vládne etapám Tour

  • 3
Pod Atomiem jsi vyhrál jen proto, že se všichni soupeři včetně Marka Cavendishe váleli po zemi, shazovali jeho triumf v 1. etapě. Ve středu Alessandro Petacchi druhým triumfem na Tour de France dokázal: Vidíte, já formu opravdu mám. Italský veterán kosí všechny mladší soupeře.

"V Bruselu jsem taky zaslechl, že na dědka si nevedu úplně špatně," smál se 36letý Ital z týmu Lampre.

No vážně nevede. O jeho prvním triumfu možná rozhodl pád soupeřů, v Remeši ale projel páskou suverénně první v plné konkurenci. "Je opravdu silný," říkal i lídr bodovací soutěže Thor Hushovd.

"V tuto chvíli je absolutně nejlepším sprinterem závodu," klaní se Nor svému soupeři.

Na majitele zeleného trička Petacchi ztrácí jen deset bodů, před Cavendishem má obří náskok 55 bodů. "Gratuluji Alessandrovi k dalšímu skvělému vítězství," utrousil Brit naštvaně.

To on měl kralovat rovinatým etapám, loni jich vyhrál šest. Teď už ale ví, že do bitvy o zelený trikot asi nezasáhne. I Hushovda přepadly obavy, že svoje loňské prvenství v bodovací soutěži nemusí obhájit. "Jo, Alessandro bude velký rival," svěřil se Viking z Grimstadu.

Alessandro PetacchiPODRUHÉ! Ital Alessandro Petacchi ovládl 4. etapu Tour de France.

Italská formace Lampre je zásluhou své spurterské jedničky po pěti etapách nejúspěšnějším týmem v pelotonu. "Alessandrovo druhé vítězství nám hodně zvedlo morálku," pochvaloval si Damiano Cunego, někdejší vítěz Gira. "A myslím, že nemusí zůstat jen u dvou."

Petacchi si ve středu připsal 156. profesionální prvenství kariéry. Už jenom Eddy Merckx (64) a Mario Cipollini (57) mají ve velkých etapácích víc dílčích úspěchů. On jich na kontě má 46.

V roce 2003, při své druhé účasti v Tour, vyhrál během prvního týdne čtyři dějství. Tentokrát sice nemá vláček někdejších parťáků z Fassa Bortolo, ale zase spoléhá na zkušenosti. U remešské katedrály se nalepil na kolo Cavendishe a když ten vzdal svoje snažení o vavříny, AleJet vyrazil.

A znovu vyhrál.

"V kariéře jsem absolvoval víc než dvě stovky spurtů," vypočítal cyklista, který se v minulosti nevyhnul dopingovému obvinění. "Už na první pohled vím, o co jde, a jak se ve skupině pohybovat. Proto jsem si vybral Markovo zadní kolo."

"Jelo se opravdu rychle, to byl spurt přesně pro Petacchiho," povídal Němec Gerald Ciolek.

Stejně jako v roce 2003 může Petacchi před Alpami zabalit kufr a odjet domů. Bude mít splněno.

A co boj o zelený trikot? "Moje Tour už je u konce, zítra můžu jet klidně domů," tvrdil. "Ale jsem profesionál, budu se snažit vítězit, jak dlouho to půjde."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa