TŘPYTÍ SE TO A JE TO ZLATO. Elizabeth Armitsteadová - vítězka siilničního závodu na MS žen. | foto: Reuters

Ferrandová-Prévotová neobhájila. Zlato slaví Britka Armitsteadová

  • 19
Konečně se dočkala. Elizabeth Armitsteadová měla medaili z olympijských her. Byla i mistryní světa na dráze, ale na silnici nic. To už ale neplatí. Šestadvacetiletá Britka slaví zlato z mistrovství světa v silniční cyklistice z amerického Richmondu. Druhá dojela Nizozemka Anna Van Der Breggenová, bronz bere domácí Megan Guarnierová. Češka Zuzana Neckářová do cíle nedojela.

Byl to zvláštní závod bez Marianne Vosové. Nizozemská legenda chyběla na startu kvůli zranění kolena, a favoritek na zlato tak bylo spoustu.

Obhájkyně Ferrandová-Prevotová před startem vyhlašovala: „Jasně, že jsem přijela pro zlato.“ Pokud by vyhrála, stala by se první ženou v historii, která by vyhrála mistrovství světa v cyklokrosu, horských kolech i na silnici. To vše v jednom roce. Letos to nedopadlo. V devítičlenné spurtující skupině obsadila šesté místo.

Pátá byla další favoritka Johanssonová, čtvrtá Italka Longaová Borghiniová.

Spurt o zlato byl ale soubojem dvou děvčat – Armitsteadové s Van Der Breggenovou. Třetí Američanka Guarnierová byla přece jenom daleko.

Britka potvrdila, že ve spurtu ji porazí málokdo a Britové tak oslavují pátou mistryni světa. „Ještě pořád jsem doufala, že v těch kopcích na konci je sjedeme. Ale pořád tomu nemůžu uvěřit, je to zvláštní pocit,“ popisovala dojatě nejistý závěr závodu čerstvá vítězka.

V Richmondu to totiž byl bláznivý závod a ještě 5 kilometrů před cílem to vypadalo, že žádná z favoritek nevyhraje...

Na 136 cyklistek čekalo 8x16,2 kilometru v centru Richmondu. Celkem tedy téměř 130 kilometrů. Trasu lemovala i tři krátká prudká stoupání, dvě z nich po kostkách.

Závod odstartoval přesně v 19:00 SEČ šéf Mezinárodní cyklistické unie Brian Cookson. Hned od začátku se na čelo dostaly Američanky, což vyvolalo potlesk diváků, kterých bylo v sobotu asi nejvíc za celý týden. Dopředu se ale tlačily Němky, Holanďanky, postupně se připojily i Italky či Britky. Všechny se snažily kontrolovat závod a nástupy nikde.

Po 10 kilometrech – nic.

20 kilometrů – nic.

Ani po 30 kilometrech se nevytvořila skupinka, která by si vybudovala aspoň minimální náskok. Vlastně se o to žádná z cyklistek ani nepokusila. Takové bylo tempo! Jakýkoliv defekt nebo pád a hlavní pole už jste neviděli.

První odvážlivkyní byla Kolumbijka Peňuelaová, ale její sólojízda trvala jen chvíli.

Jediná Češka na startu Zuzana Neckářová se už ve třetím okruhu držela pelotonu jen zuby nehty. Na čelo totiž vjely Nizozemky a nasadily kruté tempo.

Elizabeth Armitsteadová vyhrála na MS silniční závod.

Zleva: Anna Van Der Breggenová, vítězka Elizabeth Armitsteadová a bronzová Megan Guarnierová.

Začala eliminace.

Neckářová zůstala v jedné z posledních skupin a bylo jasné, že do cíle nedorazí. Až na konci čtvrtého kola se Světlana Vasiljevová z Ruska odpoutala od pelotonu na trochu větší vzdálenost. To do cíle zbývalo 65 kilometrů. Náskok? Osmnáct sekund a v pelotonu zbývalo asi 80 cyklistek.

Vasiljevová se před hlavním polem držela pár kilometrů, než se pokorně vrátila zpět. Pak následoval útok za útokem. Zkoušely to Garfootová a Williamsová z Austrálie, Blaaková z Nizozemska, všechny neúspěšně.

Necelých 30 kilometrů před cílem odjela devítka závodnic druhého sledu. Nebyla zde žádná favoritka, ale téměř všechny favorizované země měly zastoupení. A náskok se zvyšoval.

Spolupráce ale vázla a pět kilometrů před cílem už byla vepředu pouze dvojice Kitchenová z Austrálie a Italka Scandolarová. To už se zezadu valil zredukovaný peloton favoritek.

800 metrů do cíle a Armitsteadová poprvé zaútočila. Dojela vedoucí dvojici, ale za ní se hnaly Van Der Breggenová, Longo Borghiniová a dalších 6 cyklistek.

Rozhodovalo se ve spurtu.

Britka ho rozjela z prvního místa a chvíli se zdálo, že se přes ni Nizozemka přežene. Pak ale šestadvacetiletá cyklistka naposledy zabrala a cílem projela jako první.

Je nejsilnější, je novou mistryní světa.

Výsledky

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu (USA)

Silniční závod:
Ženy (129,6 km):
1. Armitsteadová (Brit.) 3:23:56, 2. Van der Breggenová (Niz.), 3. Guarnierová (USA), 4. Longová-Borghiniová (It.), 5. Johanssonová (Švéd.), 6. Ferrandová-Prévotová (Fr.), 7. Niewiadomá (Pol.), 8. Amjaljusiková (Běl.), 9. Neffová (Švýc.) všechny stejný čas, 10. Van Dijková (Niz.) -9, ...Neckářová (ČR) nedokončila.

Junioři (129,6 km): 1. Gall (Rak.) 3:11:09, 2. Betouigt-Suire (Fr.) stejný čas, 3. Pedersen (Dán.) -1, ...47. Otruba -1:12, 85. Spudil -6:33, Brázda (všichni ČR) nedokončil.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa