Momentka ze závodu v disciplíně madison na mistrovství světa v dráhové...

Momentka ze závodu v disciplíně madison na mistrovství světa v dráhové cyklistice v Saint Quentinu. | foto: Reuters

Bláha s Hačeckým dojeli na mistrovství světa dráhařů šestí

  • 0
Dvojice Martin Bláha a Vojtěch Hačecký se v poslední den světového šampionátu v dráhové cyklistice ve francouzském Saint Quentinu postarala o nejlepší umístění českých barev. V disciplíně madison (bodovací závod dvojic) dojeli šestí.

Obhájci loňského stříbra z Cali Bláha s Hačeckým potvrdili největší ambice, které do nich byly před šampionátem vkládány. Na medaili to však nestačilo. České duo sice patřilo k šestici týmů, které odjely plný počet okruhů a nenabraly kolo ztráty, jenže v bodovaných sprintech si stihlo připsat pouhé tři body, na cenný kov jich bylo potřeba 15.

Vítězní Francouzi Bryan Coquard a Morgan Kneisky jich pak nasbírali celkem 21, druzí Italové Liam Bertazzo s Eliou Vivianim získali pouze o jeden méně.

Rovněž ve sprintu jednotlivců přišla radost domácích barev, o niž se postaral Grégory Baugé. Třicetiletý Francouz se tak dočkal prvního triumfu od roku 2012, kdy zvítězil v Melbourne.

V akci byla i Lucie Záleská, která byla po sobotě, jež byla prvním dnem omnia, na průběžné 14. příčce. Tu však neudržela a skončila osmnáctá. Své druhé zlato po týmové stíhačce získala Australanka Annette Edmondsonová. Druhou Britku Lauru Trottovou za sebou nechala o 16 bodů, ještě o bod méně nastřádala bronzová Kirsten Wildová z Nizozemska.

V keirinu se vytouženého zlata dočkala Australanka Anna Mearesová a po stříbru z pětistovky a bronzu z týmového sprintu zkompletovala na francouzském oválu medailovou sbírku.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Saint Quentinu

Muži
Sprint - finále:
Baugé (Fr.) - Dmitrijev (Rus.) 2:0, o 3. místo: Lafargue (Fr.) - Hoogland (Niz.) 2:1, ...15. Kelemen, 25. Ptáčník (oba ČR).

Madison (bodovací závod dvojic): 1. Coquard, Kneisky (Fr.) 21 bodů, 2. Bertazzo, Viviani (It.) 20, 3. De Buyst, Vergaerde (Bel.) 15, ...6. Bláha, Hačecký (ČR) 3.

Ženy
Omnium:
1. Edmondsonová (Aus.) 192 bodů, 2. Trottová (Brit.) 176, 3. Wildová (Niz.) 175, ...18. Záleská (ČR) 64.

Keirin: 1. Mearesová (Aus.), 2. Braspennincxová (Niz.) -0,064, 3. Rodriguezová (Kuba) -0,219.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa