Jarmila Machačová (vlevo)

Jarmila Machačová (vlevo) | foto: Reuters

Machačová byla na MS dvanáctá v omniu, Wildová má druhé zlato

  • 0
Jarmila Machačová obsadila na mistrovství světa v dráhové cyklistice dvanácté místo v omniu. Dráhový víceboj jí zdaleka nevyšel tak jako scratch, v němž na úvod šampionátu skončila pátá.

Dvaatřicetiletá Machačová se v Apeldoornu představí ještě v bodovacím závodu, v němž se v roce 2013 stala mistryní světa.

Zvítězila domácí Nizozemka Kirsten Wildová, která na šampionátu ovládla už středeční scratch. Vyhrála dvě z úvodních tří disciplín omnia a v závěrečné bodovačce jí už stačilo jen kontrolovat vedoucí pozici.

Finále sprintu mělo stejné obsazení i stejný výsledek jako loni, opět triumfovala Němka Kristina Vogelová a stříbro zbylo na Stephanii Mortonovou z Austrálie. Kyrgyzská rodačka Vogelová v 27 letech přidala k dvěma olympijským zlatům už 11. světový titul, čímž na MS vyrovnala rekordní bilanci Australanky Anny Mearesové.

Stíhací závod vyhrál Ital Filippo Ganna, který se vrátil na trůn po loňském stříbru. Nicolas Pietrula porazil v kvalifikaci osm soupeřů a skončil třináctý. Jan Kraus bodovací závod nedokončil, popáté zvítězil Australan Cameron Meyer, jenž má z MS ještě čtyři zlaté z jiných disciplín.

Program závodů na 45 minut přerušila srážka hongkongské cyklistky Tiao Siao-ťüan s rozhodčím, který šel během úvodní disciplíny omnia sebrat z dráhy spadlý předmět. Muž byl po nehodě v bezvědomí a s krvácejícím zraněním odnesen z oválu na nosítkách, podle agentury AFP leží ve stabilizovaném stavu v nemocnici. Ani zraněná Tiao Siao-ťüan nemohla v soutěži pokračovat.

Z kvalifikace sprinterů postoupil mezi 28 nejrychlejších Martin Čechman, ale v prvním vyřazovacím kole prohrál o 37 tisícin sekundy s Edwardem Dawkinsem z Nového Zélandu. David Sojka skončil na 32. místě.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Apeldoornu

Muži:
Stíhací závod - finále:
Ganna (It.) 4:13,607 - Oliveira (Portug.) 4:15,428, o 3. místo: Jevtušenko (Rus.) 4:13,786 - Tanfield (Brit.) 4:15,930, ...v kvalifikaci 13. Pietrula (ČR) 4:24,414.
Bodovací závod: 1. Meyer (Austr.) 70, 2. Van Schip (Niz.) 52, 3. Stewart (Brit.) 49, ...Kraus (ČR) nedokončil.

Ženy:
Sprint - finále
: Vogelová (Něm.) - Mortonová (Austr.) 2:1, o 3. místo: Graboschová (Něm.) - Lee Wai Sze (Hong.) 2:0.
Omnium: 1. Wildová (Niz.) 121, 2. Dideriksenová (Dán.) 112, 3. Buchananová (N. Zél.) 106, ...12. Machačová (ČR) 73.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa