Sezona snů pokračuje. Evenepoel je po dominantním výkonu mistrem světa

  8:52aktualizováno  10:27
Po deseti letech čekání se Belgie znovu dočkala mistra světa v silniční cyklistice. Pro duhový dres si výkonem o úroveň nade všemi ostatními dojel dvaadvacetiletý Remco Evenepoel. Čerstvý vítěz španělské Vuelty předvedl v australském Wollongongu dvacet pět kilometrů dlouhé sólo a čtyři roky po triumfu na juniorském světovém šampionátu získal zlato i v elitní kategorii. Z českých závodníků se nejlépe umístil Zdeněk Štybar na 42. místě. Celý závod byl velmi aktivní Michael Kukrle, který po účasti v celodenním úniku skončil na 59. příčce.
SPLNĚNÝ SEN. Belgický cyklista Remco Evenepoel vítězí v silničním závodě na...

SPLNĚNÝ SEN. Belgický cyklista Remco Evenepoel vítězí v silničním závodě na mistrovství světa v australském Wollongongu. | foto: AP

Před dvěma lety se dostával z hrozivého pádu do strže na Lombardii.

Loni si vyslechl spoustu kritiky svých schopností a ochoty obětovat se pro druhé.

Letos ale zažívá Remco Evenepoel sezonu snů.

Na jaře ovládl monument Liege-Baston-Liege, v srpnu obhájil vítězství na klasice San Sebastian a v září se stal šampionem Vuelty. Vše pak završil v neděli, když si dojel pro titul světového šampiona.

Celý závod se pro něj vyvíjel perfektně. Zachytil nástup Francouzů více než sedmdesát kilometrů před cílem a dostal se do silné skupiny před peloton. Uprchlíci si rychle vybudovali minutový náskok a v ostrém tempu se řítili dál.

Evenepoel se snažil útočit ve sjezdu i ve stoupání, ostatní závodníci si na něj ale dávali příliš velký pozor. Až na rovině při nájezdu do předposledního okruhu zastihl soupeře nepřipravené a společně s Alexejem Lucenkem (Kazachstán) se mu podařilo od čelní skupiny odpoutat.

Ve stoupání pak nechal za sebou i Lucenka a dvacet pět kilometrů dlouhou spanilou jízdou si řekl o duhový dres.

Belgický cyklista Remco Evenepoel slaví titul mistra světa v silničním závodě.

„Po tak dlouhé sezoně je neskutečné, co jsem dokázal. Letos jsem vyhrál všechno, co se dalo,“ radoval se v cíli nový mistr světa. „Jsem rád, že jsem měl dnes takové nohy. Hned jsem měl pocit, že jsem silnější než Alexej, a nechtěl jsem s útokem moc dlouho čekat. Na posledním kopci jsem už skoro necítil nohy, ale věděl jsem, že pak už to bude jen po rovině, tak jsem do toho dával všechno,“ popisoval rozhodující momenty.

Zatímco Evenepoel šlapal ve vedoucí skupině, v pelotonu jel spolulídr belgického týmu Wout van Aert, který nakonec spurtoval na čtvrtém místě. „Byla to týmová práce, nezáleželo nám na tom, kdo vyhraje. Já jsem plánoval zaútočit z větší dálky, zatímco Wout spíš čekal na závěr. Myslím, že si duhový dres zasloužíme,“ řekl k taktice Evenepoel.

Dlouho se zdálo, že o zbylé medaile zabojují jezdci z úniku, v posledních stovkách metrů se ale zezadu přihnal peloton. Pro druhé místo tak dospurtoval Christophe Laporte, bronzovou medaili vybojoval Michael Matthews. Francie má díky Laportovi další medaili do sbírky, zatímco Matthews zajistil cenný kov pořadatelské zemi.

NEJLEPŠÍ TRIO NA SVĚTĚ. Medailisté silničního závodu světového šampionátu. Zleva Christophe Laporte, Remco Evenepoel a Michael Matthews.

Michael Kukrle dlouhou dobu ukazoval české barvy na čele závodu. Záhy po startu se dostal do úniku a mezi uprchlíky vydržel až do rozpadnutí skupiny třicet kilometrů před cílem. Po více než dvě stě kilometrech v úniku protnul cíl jako 59.

Další dva čeští závodníci se většinu dne pohybovali v hlavním poli. Zdeněk Štybar nakonec dojel na 42. místě, zatímco Jan Hirt závod nedokončil.

Jak se vše odehrálo

Slunný mistrovský den. Do 267 kilometrů dlouhého dne vyrazili cyklisté z Helensburghu. Před sebou měli téměř čtyři tisíce výškových metrů a jedenáct kol na městském okruhu. Na cestu jim svítilo slunce, teplota vzduchu nepřesáhla dvacet stupňů a trať lemovali nadšení australští fanoušci.

PŘES MOŘE ZA DUHOU. Cyklisté na trati světového šampionátu v australském Wollongongu.

Únik dne. Netrvalo ani patnáct kilometrů, než se z pelotonu oddělila jedenáctičlenná skupina i s Michalem Kukrlem. Jezdci nabitou volnost využili a rychle si vypracovali náskok až šesti minut.

Francouzi útočí. Než cyklisté dorazili do Wollongongu na městský okruh, museli zvládnout sedmikilometrové stoupání na Mount Keira. Situace využili Francouzi, kteří v čele s Romainem Bardetem a Pavlem Sivakovem začali z hlavního pole nastupovat. Nakonec se především jejich aktivitou oddělila z pelotonu skupina pětadvaceti závodníků, ve které nechyběli Tadej Pogačar nebo Wout van Aert. Kdo naopak zůstal v balíku, byl lídr Francouzů a obhájce titulu Julian Alaphilippe.

Odstoupení favorita. O jednoho z hlavních adeptů na vítězství přišel závod už po třiceti kilometrech po startu. Mathieu van der Poel, na kterého byl postavený nizozemský tým, nedokázal prolomit neúspěšnou druhou půlku sezony a ze šampionátu krátce po startu odstoupil. Van der Poel strávil noc na místní policejní stanici kvůli incidentu s dvěma náctiletými dívkami na hotelu.

Zběsilá jízda. Druhá hodina závodu svou intenzitou vůbec nepřipomínala fakt, že do cíle zbývalo ještě téměř dvě stě kilometrů. K čelní jedenáctce se snažila dojet početná skupina s van Aertem, kterou zase ze všech sil stíhal peloton vedený Němci – ti totiž na čele neměli žádného zástupce. Ke zklidnění situace nepřispěl ani dvojnásobný vítěz Tour de France Pogačar, který ve stoupání na Mount Pleasant z van Aertovy skupiny několikrát zaútočil.

Chvíle odpočinku. Doopravdy odjet se ale podařilo Australanům Benu O’Connorovi a Luku Plappovi společně s třemi dalšími závodníky, kteří se postupně přibližovali vedoucí jedenáctce. Zbytek van Aertovy skupiny Němci po velkém vypětí dojeli a následovalo třicet poklidných kilometrů, ve kterých náskok už šestnáctičlenného úniku vyšplhal až k osmi minutám.

Nová situace. Výhodu uprchlíků mazaly svou aktivitou týmy Španělska a Nizozemska. 77 kilometrů před cílem ve stoupání na Mount Pleasant se na čelo pelotonu posunul francouzský vláček, ze kterého záhy zaútočil Quentin Pacher. Jeho nástup zachytilo dvacet dalších jezdců, kterým se společně podařilo vytvořit na peloton minutový náskok. Mezi uprchlými závodníky nechyběli Bardet, Evenepoel, Nairo Quintana nebo Jai Hindley. Z největších favoritů ale v pelotonu zůstali van Aert, Pogačar i Alaphilippe.

DUHOVÁ JÍZDA. Belgický cyklista Remco Evenepoel jede za vítězstvím v silničním závodě na mistrovství světa v australském Wollongognu.

Atak na rovině. Bylo jasné, že Evenepoel je při současné formě z čelní skupiny nejsilnějším jezdcem, přesto když před vjezdem do předposledního kola nastoupil na rovině, dokázal se ho zachytit pouze Lucenko. I když Francouzi vydali mnoho sil na smazání výhody, dvojici se jim dojet nepodařilo. Peloton měl v té chvíli už přes dvě minuty ztráty a bylo čím dál jasnější, že do boje o titul závodníci z hlavního pole nepromluví.

Spanilá duhová jízda. Evenepoel záhy odpáral i vadnoucího Lucenka a rychle si před ním vybudoval náskok. S každým šlápnutím se teď přibližoval duhovému dresu. Na ostatní zbyl boj pouze o stříbro a bronz. K taktizující skupině zbylých uprchlíků se s nečekanou rychlostí přihnal Jan Tratnik a zdálo se, že zajistí Slovinsku alespoň stříbrnou medaili. Těsně před cílem se ale přes Slovince převalil peloton a medaile získali Francouz Laporte a Australan Matthews.

MS v silniční cyklistice ve Wollongongu (Aust.)

závod s hromadným startem

Muži (266,9 km): 1. Evenepoel (Belg.) 6:16:08, 2. Laporte (Fr.), 3. Matthews (Austr.), 4. Van Aert (Belg.), 5. Trentin (It.), 6. Kristoff (Nor.), 7. P. Sagan (SR), 8. Bettiol (It.), 9. Hayter (Brit.), 10. Skjelmose Jensen (Dán.) všichni -2:21, ...42. Štybar -3:01, 59. Kukrle -4:50, Hirt (všichni ČR) nedokončil.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Podhráský vyhrál v Riu rychlopalbu, Přívratský byl druhý v třípolohové střelbě

19. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  20:32

Sportovní střelec Martin Podhráský vyhrál soutěž v rychlopalné pistoli na světové olympijské...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...