Romana Labounková

Romana Labounková | foto: Val di Sole Bikeland

Labounková na MS ovládla fourcross, medaili mají i Slavík a Nevrkla

  • 1
Cyklistka Romana Labounková se stala mistryní světa ve fourcrossu. Zlato, které vybojovala ve Val di Sole, přidala k dvěma stříbrům a dvěma bronzům z předchozích let.

Na šampionátu v Itálii získali ještě Tomáš Slavík stříbro a Mikuláš Nevrkla bronz, v mužském finále byl nejrychlejší Francouz Quentin Derbier.

Devětadvacetiletá Labounková obhajovala ve Val di Sole loňské stříbro, ale dokonale využila toho, že na startu letos chyběla pětinásobná šampionka Caroline Buchananová z Austrálie.

Ve finále předčila druhou Britku Natashu Bradleyovou i třetí Němku Raphaelu Richterovou a získala ve fourcrossu už pátou světovou medaili. Další cenný kov dokázala v minulosti na MS vybojovat i v bikrosu.

„Je to dlouho chtěný titul, je to přesně deset let, kdy jsem poprvé startovala na mistrovství světa ve fourcossu a bylo to tady ve Val di Sole. Takže mám velkou radost,“ citoval server mtbs.cz Labounkovou, která se soupeřkami neměla příliš práce, neboť semifinále i finále s přehledem vyhrála.

Dvojnásobný mistr světa Slavík vyhrál stejně jako Labounková čtvrteční kvalifikaci a ve vyřazovacích jízdách měl možnost výběru dráhy, ale na třetí titul po letech 2010 a 2014 nakonec těsně nedosáhl. K dvěma mužským medailím přidal ještě Tomáš Brožík osmé místo.

Slavík ve finálové jízdě vedl, ale v závěru zaváhal a Derbier ho před cílem předjel. „Myslel jsem, že jsou kluci dál za mnou, už jsem si říkal, že je to v pohodě, že pojedu závěrečnou rockgarden na jistotu. Jenže jsem najel do lajny, kterou jsem předtím vůbec nejel, a málem jsem šel přes řídítka,“ řekl Slavík.

MS v jízdě na horských kolech ve Val di Sole (Itálie)

Fourcross

Muži: 1. Derbier (Fr.), 2. Slavík, 3. Nevrkla, ...8. Brožík, 25. Penc, 31. Faistaver (všichni ČR).

Ženy: 1. Labounková (ČR), 2. Bradleyová (Brit.), 3. Richterová (Něm.).

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa