Jarmila Machačová

Jarmila Machačová | foto: Reuters

Machačová zahájila světový šampionát dráhařů pátým místem ve scratchi

  • 0
Česká reprezentantka Jarmila Machačová zahájila mistrovství světa v dráhové cyklistice v nizozemském Apeldoornu pátým místem ve scratchi. Suverénní vítězství slavila domácí Kirsten Wildová před Belgičankou Jolien D’Hooreovou a Amalií Dideriksenovou z Dánska.

Machačová jela scratch na světovém šampionátu naposledy před dvěma lety v Londýně, kde rovněž skončila pátá. „Scratch je loterie. Bylo to hlavně o výkonnosti, zachovala jsem až do konce chladnou hlavu a zbyly mi síly i na závěr,“ řekla Machačová.

V polovině závodu se pokusila o únik, soupeřky ji ale dojely. Na konci se ještě Machačová posunula dopředu. „Snažila jsem se být co nejlépe pozičně a neplýtvat silami, s čímž jsem mívala předtím problémy. Kdybych se nenechala odpojit, mohlo to být ještě lepší,“ dodala.

Pavel Kelemen, Martin Čechman a Robin Wagner vybojovali v týmovém sprintu sedmé místo, což je nejlepší český výsledek v této disciplíně. Původně sice v kvalifikaci skončili stejně jako vloni na šampionátu v Hongkongu devátí a těsně nepostoupili, po diskvalifikaci polského týmu ale šli dál. Ve prvním vyřazovacím kole pak podlehli suverénním Nizozemcům, kteří nakonec získali zlato.

Dvaatřicetiletá mistryně světa v bodovačce z roku 2013 Machačová plánuje v Apeldoornu ještě další dva starty. Představit by se měla v bodovacím závodu a v omniu.

„V omniu nemám šanci bojovat o medaile, potřebuji hlavně získat co nejvíc bodů do žebříčku UCI. Bodovačka je moje parádní disciplína, takže doufám, že umístění ze scratche ještě vylepším,“ řekla Machačová.

Individuální start vyhlíží i elitní sprinter Kelemen, který by mohl patřit mezi medailové uchazeče v keirinu či na kilometru s pevným startem.

Týmový sprint žen ovládly už počtvrté Němky Kristina Vogelová a Miriam Welteová, jež mají z této disciplíny ve sbírce i olympijské zlato z Londýna. Pro Vogelovou to byl už desátý titul z mistrovství světa a jen jedno vítězství ji dělí od Australanky Anny Mearesové, která vede s jedenácti triumfy historické tabulky.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Apeldoornu

Muži:
Týmový sprint - finále:
Nizozemsko (Van Thoenderdaal, Lavreysen, Hoogland) 42,727 - Velká Británie (Carlin, Owens, Kenny) 43,231, o 3. místo: Francie (Pervis, Vigier, Lafargue) 43,373 - Rusko 43,5834, ...7. Česko (Kelemen, Čechman, Wagner) - vyřazeni v 1. kole.

Ženy:
Scratch:
1. Wildová (Niz.), 2. D’Hooreová (Belg.), 3. Dideriksenová (Dán.), ...5. Machačová (ČR).

Týmový sprint - finále: Německo (Welteová, Vogelová) 32,605 - Nizozemsko (Lamberinková, Braspennincxová) 33,124, o 3. místo: Rusko (Šmelevová, Vojnovová) 32,990 - Čína 33,282.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa