Mathieu Van Der Poel skáče za titulem cyklokrosového mistra světa. Ve dvaceti...

Mathieu Van Der Poel skáče za titulem cyklokrosového mistra světa. Ve dvaceti letech je nejmladším šampionem. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Tábor korunoval nejmladšího krále cyklokrosu. Nejlepším Čechem je Boroš

  • 30
Nizozemský cyklokrosař Mathieu van der Poel se v Táboře stal mistrem světa v nejprestižnější kategorii elite. Od Zdeňka Štybara přebírá korunu v pouhých dvaceti letech - jako nejmladší v historii. Jako první z českých závodníků projel cílem překvapivě Michael Boroš, zapsal si 13. místo.

Češi skončili na cyklokrosovém šampionátu poprvé od roku 2012 bez medaile. Nejlepším umístěním byla pátá příčka Kateřiny Nash ze sobotního závodu žen.

„Samozřejmě jsme chtěli medaili, ale musíme být realisti,“ komentoval šampionát reprezentační Stanislav Bambula. „Měli jsme obrovskou šanci, ale prostě nepovedlo se. Je tu asi přechod generací, bude to nějakou práci stát a když se podíváme na kategorii juniorů, té práce bude hodně.“

Závod elitní kategorie ovládla nastupující mladá generace. Van der Poel, jehož otec Adri se stal světovým šampionem v roce 1996, zvítězil po sólové jízdě o 15 sekund před svým belgickým vrstevníkem Woutem van Aertem. Loňský mistr světa do 23 let v souboji o stříbro porazil třiadvacetiletého Nizozemce Larse van der Haara.

Van der Poel získal medaili na čtvrtém šampionátu po sobě. V letech 2012 a 2013 se stal mistrem světa mezi juniory a loni byl třetí mezi jezdci do 23 let.

„Byl to psychicky hodně náročný závod. Neměl jsem moc velký náskok, pořád se to pohybovalo kolem deseti sekund. Ale hodně jsem si věřil, i díky minulému víkendu,“ připomněl Van der Poel závěrečný závod Světového poháru v Hoogerheide, kde rovněž triumfoval před Van Aertem, dokonce o více než minutu.

Dvaadvacetiletý Boroš odjel při debutu na MS v kategorii elite výborný závod. Po prvním kole byl ještě patnáctý, ale už jako nejlepší z Čechů, neboť Radomír Šimůnek projížděl cílem jako průběžně 23. a Martin Bína byl kvůli výměně kola ve špatné kóji dokonce diskvalifikován.

Hned v dalším okruhu se Boroš posunul do desítky a tuto pozici hájil až do posledního kola, v němž nabral ztrátu a klesl na 13. pozici. „Nechal jsem tam všechno, vypadalo to na první desítku, ale bohužel jsem měl v posledním kole hned defekt za cílovou rovinkou a měl jsem to daleko do depa,“ popisoval Boroš. „Bojoval jsem, ale nevyšlo to.“

Závod skončil zklamáním pro velikána cyklokrosové historie Svena Nyse, který se musel spokojit s 17. příčkou.

VÝSLEDKY

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře

Muži elite: 1. Van der Poel (Niz.) 1:09:12, 2. Van Aert (Belg.) -15, 3. Van der Haar (Niz.) -17, 4. Pauwels -1:06, 5. Vantornout -1:12, 6. Meeusen -1:17, 7. Vermeersch (všichni Belg.) -2:26, 8. Meisen -2:37, 9. Walsleben (oba Něm.) -2:43, 10. Fontana (It.) -2:54, ...13. Boroš -3:19, 18. Paprstka -3:38, 24. Petruš -4:41, 29. Lasák -5:05, 39. Šimůnek -2 kola, Bína (všichni ČR) diskvalifikován.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa