Hon na Gannu. O světový titul v časovce zabojují i van Aert či Pogačar

  7:59
Po roce opět začíná souboj o duhové trikoty. A hned ten úvodní - v časovce - slibuje velké drama. Filippo Ganna, Wout van Aert, Remco Evenepoel, Stefan Küng, Tadej Pogačar, ti všichni se totiž v Belgii objeví na startu mistrovství světa. Chybět nebude ani Josef Černý. Jak klání dopadne?
Ital Filippo Ganna během závěrečné časovky na Giru d'Italia

Ital Filippo Ganna během závěrečné časovky na Giru d'Italia | foto: Reuters

Není nepřemožitelný.

To letos poznává Filippo Ganna i jeho soupeři.

Ano, stále má na svém kontě čtyři časovkářské vítězství a suverénní vystoupení na italském Giru, jenže v loňské sezoně byl zvyklý dominovat všude, kde se dalo.

Loni proti chronometru nevyhrál jen jednou - v prvním závodě sezony na Vueltě San Juan, jenže potom to už jelo.

Titul z italského šampionátu.

Světový titul z Imoly.

Tři triumfy na Giru.

Celkem šest vítězství za sebou.

Jeho letošní sezona však pokaždé tak výtečná nebyla. Na konci loňského roku si stěžoval na nesmírnou únavu, když pak začal závodit, už nebyl vládcem časovek. V Romandii dokonce obsadil až deváté a desáté místo.

V DUHOVÉM DRESU. Filippo Ganna projíždí cílem úvodní časovky na Giru v nejrychlejším čase.

„Romandie zasadila ránu mé psychice. Nalomilo mě, když jsem tam dojížděl s takovou ztrátou na nejlepší,“ líčil pětadvacetiletý Ital.

Následovalo sice skvostné představení na Giru s dvěma triumfy i dvěma dny v růžové, jenže od té doby znovu v individuální časovce nevyhrál.

Na domácím šampionátu skončil čtvrtý, na hrách v Tokiu, které byly jeho velkým cílem, pátý a na nedávném mistrovství Evropy druhý.

„Letošním rokem zklamaný nejsem,“ tvrdí ale. „Je to všechno strašně vyrovnané. Jen se podívejte na olympijské hry, od druhého do pátého místa nás dělilo jen pět sekund. Je to o detailech, každá sekunda se letos počítá.“

Nyní věří, že pokud se zopakuje podobně těsný souboj, sekundy budou hrát v jeho prospěch. Nebo ještě lépe: na žádný takový souboj nedojde a on triumfuje s jasným náskokem.

„Mám za sebou dobrou přípravu. Navíc jsem do své sbírky přidal na mistrovství Evropy zlato (z týmové časovky) a stříbro, takže zůstávám sebevědomý,“ líčí Ganna.

Radost má i z trati, která by mu měla sedět. V letošní sezoně doplácel i na pro něj nevýhodné profily, v Tokiu museli třeba závodníci dvakrát zdolávat téměř dvoukilometrový kopec s průměrem 6,2 procent. Není divu, že 1,93 metru vysoký a více než osmdesát kilogramů vážící Ganna ztrácel.

V Belgii ho nic takového nečeká. Trasa je sice na dnešní poměry dlouhá, měří 43,3 kilometru, jenže celou dobu vede po naprosté rovině.

Což je přesně Gannův styl.

I proto ho trenéři italského týmu nenasadili do hromadného závodu, který se pojede za týden a v němž měl původně startovat. Po časovce ho čeká už jen týmové klání, a tak se na ni může maximálně koncentrovat.

Silné belgické duo

Takový luxus Belgičan Wout van Aert nemá. Toho o týden později hromadný závod na 270 kilometrů čeká a měl by v něm být jedním z nejvážnějších kandidátů na titul. Ale že by to pro něj měl být problém?

To si nikdo netroufne ani naznačit.

Utkají se o duhu? Van der Poela už zase bolí záda, zato van Aert září

Vždyť neustále ukazuje, jak velkým univerzálem je. Na letošní Tour de France vyhrál tři etapy. A jaké! Nejprve slavil v náročném dějství s přejezdy Mont Ventoux, poté vyhrál v časovce a nakonec přidal i prvenství ve sprinterském dojezdu na Champs-Élysées.

„Příprava probíhá naprosto hladce,“ vzkazuje loni stříbrný muž. Po olympijských hrách absolvoval vysokohorský kemp v Alpách a jako generálku zvolil závod Kolem Británie.

Na něm vyhrál čtyři etapy i celkovou klasifikaci a poté líčil: „Závod v Británii jsem začal s myšlenkou na mistrovství světa a na Paříž-Roubaix. V perfektních podmínkách to byla skvělá příprava, často na trati, která se v mnohém podobala té pro šampionát ve Flandrech.“

PRO VÍTĚZTVÍ. Wout Van Aert během dvacáté etapy Tour de France.

Vedle něj figuruje v domácí nominaci i mladíček Remco Evenepoel. V hromadném závodě sice slíbil, že se obětuje pro van Aerta, v časovce však pochopitelně nic takového neplatí.

„Uděláme s Woutem všechno, aby jeden z nás získal duhový dres pro Belgii,“ burcuje jedenadvacetiletý supertalent před časovkou.

Po rozpačitém úvodu sezony, kdy kvůli tréninkovému manku po vážném zranění odstoupil z Gira a nezářil ani v Tokiu, se dostává do formy. Od srpna si připsal pět triumfů a k tomu bronz z časovky a stříbro z hromadného závodu na mistrovství Evropy.

Vztekloun Evenepoel. Propásl šanci, teď se musí obětovat pro van Aerta

„Pro mě to bylo ale velké zklamání,“ líčil Evenepoel po druhém místu v Trentu. I proto by si nyní rád spravil chuť.

Roglič ne, Pogačar ano

Ve dvoučlenné slovinské nominaci překvapivě nefiguruje Primož Roglič, vítěz časovky v Tokiu a rovněž první muž obou časovek na španělské Vueltě. I přesto má dvoumilionová zemička v záloze dalšího vážného favorita.

Není jím nikdo jiný než Tadej Pogačar. Rovinatý profil by mu sice tolik sedět neměl, v minulosti už ale mnohokrát ukázal, že snad nemá hranice.

Třeba když před rokem v časovce sebral krajanovi Rogličovi titul z Tour, nebo letos když za sebou ve Francii nechal proti chronometru všechny soupeře a výrazně zadělal na druhý titul v řadě.

V BÍLÉM, ZATÍM... Tadej Pogařar v páté etapě Tour de France 2021.

Po Tour se Pogačar představil na olympijských hrách, kde byl v hromadném závodě třetí, a poté si naordinoval pauzu. „Dal jsem si týden bez kola a pak jsem se pomalu vracel do tréninku. Užíval jsem si léta, pláží a maličkostí v mém životě. Nejsem si jistý, v jaké teď budu formě,“ líčil na konci srpna, když se vracel do závodního režimu.

První ostré kilometry mu příliš nesedly. Bretagne Classic nedokončil, v časovce na mistrovství Evropy byl dvanáctý a v hromadném závodě pátý. „Jet mistrovství světa za Slovinsko je privilegium, dám do toho všechno,“ slibuje však.

Silný Küng i Černý

Už dlouhá léta patří Švýcar Stefan Küng ke skvělým časovkářům, na průlomové vítězství však zatím čeká. Ano, má už dva tituly mistra Evropy, k tomu zaznamenal v jízdě proti chronometru dalších dvanáct triumfů, jenže vítězství v nejprestižnějších soubojích ho stále těsně míjejí.

LONI. Stupně vítězů časovky na mistrovství světa v Imole. Zleva: druhý Belgičan Wout van Aert, první Ital Filippo Ganna, třetí Švýcar Stefan Küng.

Už dvakrát byl druhý v etapě Tour de France, loni byl třetí na mistrovství světa a o příčku níže skončil letos na olympijských hrách.

Kdo také startuje

Belgie: Van Aert, Evenepoel
Dánsko: Asgreen, Bjerg
Francie: Cavagna
Irsko: Mullen
Kolumbie: Urán
USA: McNulty, Craddock
Česko: ČERNÝ
VB: Hayter
Nizozemsko: Van Emden
Polsko: Kwiatkowski
Slovinsko: Pogačar, Tratnik
Švýcarsko: Küng, Bissegger
Itálie: Ganna, Afinni
Portugalsko: Oliveira
Německo: Martin

I proto, když letos přebíral trikot mistra Evropy, ihned líčil: „Je hezké, že mám tento dres, ale můj velký cíl je mít na sobě devatenáctého září v Belgii jiný dres. Pracuju na tom už od Tokia.“

Vedle Künga bude Švýcarsko reprezentovat i další dobrý časovkář Stefan Bisseger. Vysoké ambice by mohli mít i Francouz Rémi Cavagna, dvojice Dánů Kasper Asgreen, Mikkel Bjerg či Američan Brandon McNulty.

Na startu se objeví také čtyřnásobný světový šampion z let minulých Němec Tony Martin, byť ten už ve svých 36 letech k favoritům nepatří. Chybět budou naopak Nizozemec Tom Dumoulin, který má zlomené zápěstí, i Australan Rohan Dennis, jehož země se rozhodla časovky nezúčastnit.

A Češi?

Do časovky odstartuje republikový mistr Josef Černý. Naposledy se představil na španělské Vueltě, kde se mu proti chronometru dařilo výtečně. Nejprve byl pátý a poté čtvrtý, čímž si vylepšil dosavadní maximum ze závodů Grand Tour.

„Určitě můžeme myslet skoro ve všech kategoriích na hodně dobré umístění, což by byl výsledek v top 10,“ věří před šampionátem Tomáš Konečný, reprezentační trenér.

Potvrdí se to?

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Když nejlepší ligu rozhodují od stolu. A kluby se zlobí: Jako čekání na VAR

19. března 2024  10:41

Ze dvou těžkých ran během tří dnů se budou fotbalisté anglického Nottinghamu Forest sbírat těžko. V...

Ukončit sérii s Karlovarskem? Bylo by to krásné, sní budějovický Sedláček

19. března 2024  10:11

Volejbalisté českobudějovického Jihostroje jsou už jen jeden krok od extraligového semifinále....

Z VOLEJE: Exot, co sní o velké Sigmě. Beneš o kritice, prodeji i vizi

19. března 2024  9:59

Na přednášky na právnické fakultě dobíhal v adidasové teplákovce přímo z tréninků malých...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...