O cyklokrosový titul pojede Boroš v novém týmu: Chceme ukázat sílu

  14:12
Oblékl si poprvé v závodě dres nového klubu a svým výsledkem, a byť ovlivněn pádem, do kterého se nezaviněně přimotal, jako by chtěl potvrdit současnou změnu k lepšímu. „V dresu to ale nebylo, ten mistrovský, ve kterém jezdím, je totiž hodně podobný tomu, který jsem měl v Táboře,“ uvedl český cyklokrosař Michael Boroš.
Michael Boroš, cyklokrosový mistr republiky

Michael Boroš, cyklokrosový mistr republiky | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Čtyřnásobný český šampion o víkendu poprvé závodil za hradeckou cyklistickou stáj Elkov Kasper, jejímž členem se stal začátkem letošního roku. V závodě cyklokrosového světového poháru, v němž v Nizozemsku dojel na 22. místě a svým výkonem potvrdil vzrůstající formu. S tou se zítra v Kolíně postaví na start domácího šampionátu, v němž bude obhajovat titul z loňska.

Pokud se mu to podaří, bude v jeho kariéře pátý pro něj a zároveň po dlouhých čtyřiadvaceti letech první pro hradeckou stáj.

Budete největším favoritem, předpokládám, že obhajoba titulu pro vás je prioritou. Třeba i s přihlédnutím k tomu, že by to byl výborný vstup do nového angažmá.
Samozřejmě bych rád vyhrál, ale půjde hlavně o to, abychom ukázali sílu, kterou teď v cyklokrose jako Elkov Author máme. Podle mě jeden z nás vyhrát musí. Buď já, nebo jeden z bratrů Ťoupalíků.

Vaším příchodem do hradecké stáje, jež se soustřeďuje hlavně na silnici, došlo k paradoxní situaci. Jste totiž asi nejsilnější i v cyklokrosu. Hrálo to nějakou roli při rozhodování, zda nabídku právě nejlepší české silniční stáje přijmete?
Určitě ne, spíš to vyznění je takové vtipné. Pro nás je to ale jenom dobře, můžeme si hodně pomoct, máme k sobě i dost blízko, jsme všichni z Tábora.

Prvním společným závodem vás tří bude domácí šampionát. Jak se vám zamlouvá trať v Kolíně, na které se pojede?
Je taková spíše jednoduchá, není potřeba moc techniky, ani tam moc nehrozí nějaké výrazné záludnosti, bude to spíš takové kritérium. Právě tam by se dala síla našeho týmu využít, budeme ve třech, vlastně nejsilnější tým.

Kolín hostí cyklokrosový šampionát. Hon na Boroše slibuje bitvu v písku

S bratry Ťoupalíky jste se potkával dlouhá léta jako soupeř, poráželi jste se navzájem. Jací to byli soupeři?
Velmi kvalitní, silní od malinka, což poté potvrzovali i dál, měli super výsledky i v angažmá v zahraničí. Je dobře, že jsme teď v jednom týmu.

Oni se pro silniční cyklistiku rozhodli dříve než vy. Co k tomuto rozhodnutí přivedlo vás?
Beru silnici jako základ, kdo ji nezvládá, neobstojí ani v cyklokrosu. Beru to jako možnost posunout se dál, ale s tím, že se cyklokrosu budu věnovat i nadále. Cyklistika je přece jen jedna a i na silnici už mám něco za sebou.

Co by mělo být na silnici v týmu Elkov Kasper vaší hlavní doménou?
Tohle ještě musíme prodiskutovat, do začátku sezony ještě pár týdnů zbývá. Každopádně mají super program.

Kde by v něm pro vás mělo být místo?
O tom určitě ještě budeme mluvit, ale kdybych měl říct, jak na tom jsem, asi ne úplně nejlépe přejedu největší kopce, spíš pro mě budou jednorázové závody. Ostatně před lety se mi podařilo získat silniční titul mistra republiky do 23 let a v elite jsem byl jednou pátý.

Čech Michael Boroš na Světovém poháru v cyklokrosu v Táboře.

Pojďme ale zpátky k cyklokrosu, který bude naplňovat váš závodní program v příštích dnech a týdnech. Začněme u již zmíněného víkendového startu ve světovém poháru. Spokojenost?
S výkonem určitě ano, škoda jen pádu borců přede mnou krátce po startu. Tam se nedalo projet a začínal jsem tak na nějakém čtyřicátém pětačtyřicátém místě. Tím byl lepší výsledek pryč, tak jsem to alespoň zkusil po fyzické stránce dát tak, abych byl spokojený.

Povedlo se?
Myslím si, že ano, znovu mi to potvrdilo, že letošní sezona je obratem k lepšímu. Minulé dvě tři totiž byly z mé strany těžké, bylo to i psychicky náročné období. Teď konečně znovu po dlouhé době cítím, že do toho můžu pořádně šlápnout. Je to zároveň i velká motivace posunout se dopředu.

Michael Boroš

Michael Boroš, cyklokrosový mistr republiky
  • Devětadvacetiletý cyklokrosový reprezentant, od Nového roku nový člen hradecké převážně silniční stáje Elkov Kasper.
  • Patří už celou dekádu k absolutní domácí špičce, na svém kontě má mimo jiné čtyři tituly mistra republiky v kategorii elite (2017, 2018, 2019, 2021), k tomu přidal po dvou stříbrných a dvou bronzových medailích.
  • V týmu Elkov Kasper se sešel s Adamem a Jakubem Ťoupalíky, kteří se dříve cyklokrosu věnovali výrazně.
  • Zajímavost: v roce 2015 získal ve Slaném titul Adam Ťoupalík a Boroš byl třetí, o tři roky později v Mladé Boleslavi bylo pořadí těchto nově kolegů v jednom cyklistickém týmu obrácené.

První další možnost přijde v sobotu v Kolíně, pak vyrazíte na kratší soustředění s Elkovem do Španělska, odtamtud na závod světového poháru v Evropě a poté do USA na mistrovství světa. Podruhé v kariéře, jak se tam těšíte?
Hodně, protože v Americe závodím rád, je tam výborná atmosféra. Těžko se to popisuje, ale třeba v Belgii a v Nizozemsku chodí také hodně lidí, ale v Americe se fandí jinak. Je to přátelské, fandí se všem, nejen tomu, kdo vede, závodí se tam opravdu hezky.

Vy už jste tam jeden světový šampionát před devíti lety zažil, jak na něj vzpomínáte?
Tehdy to bohužel bylo trochu neobvyklé. V místě šampionátu byly problémy s povodněmi, všechny závody se proto jely v jeden den, když jsme závodili jako poslední my, tak už jsme jezdili opravdu v bahně a bylo to hodně těžké.

Mluvil jste o motivaci, kterou vám dává současná sezona, na co by to v USA na šampionátu mohlo stačit?
Kdybych tam dojel v první desítce, byl by to super úspěch.

Je to reálné?
To ukáže až závod, každopádně mistrovství světa je ze světových závodů v sezoně vlastně ten nejjednodušší. Belgičané a Nizozemci tam mají omezený počet závodníků, takže jich tam jede třeba polovina oproti závodům Světového poháru. V tom pak je větší šance se prosadit.

V sobotu se rozhodne, zda do USA vyrazíte jako pětinásobný český šampion. Který ze čtyř předcházejících titulů pro vás bylo nejtěžší získat a kterého si nejvíc vážíte?
Takhle to nemám, všechny bylo těžké získat, pokaždé to bolelo, i když pokaždé asi trochu jinak. Být první není nikdy jednoduché, proto jsou pro mě všechny cenné.

Elkov může navázat na čtvrtstoletí starý triumf

Přestože se celých třicet let své existence soustřeďuje především na silniční cyklistiku, v níž dlouhodobě drží pověst nejsilnější české stáje, v sobotu bude hradecký tým Elkov Kasper patrně nejsilnější i na startu závodu mistrovství republiky v cyklokrosu.

Na mistrovskou trať v Kolíně totiž v kategorii elite mužů vyšle hned tři špičkové borce. Vedle Adama a Jakuba Ťoupalíků, kteří jsou v hradecké sestavě už déle, totiž přibude Michael Boroš, obhájce titulu z loňska.

„Pojedou opravdu všichni tři a papírově asi nejsilnější opravdu budeme,“ připustil manažer týmu Elkov Kasper Vladimír Vávra.

Bratři Ťoupalíkové za sebou mají výbornou cyklokrosovou minulost, kterou sice od příchodu do Hradce oživují jen příležitostně, přesto ji v sobě nezapřou a jsou schopní konkurovat nejlepším. Boroš přišel čerstvě s tím, že cyklokros bude jeho zimní prioritou.

Všichni tři jsou před domácím vrcholem sezony v dobré formě. Boroš předvedl o víkendu velmi slušný výkon v závodě světového poháru v Nizozemsku, bratři Ťoupalíkové si to rozdali o vítězství v závodě v Terezíně, kde byl úspěšnější mladší Jakub, staršího Adama v boji o prvenství zdržel defekt.

Hradecká stáj má ve své dlouhé historii jeden mistrovský domácí cyklokrosový zápis, do klubové síně slávy ho v roce 1998 pořídil Radomír Šimůnek starší, cyklokrosový mistr světa ho pro tým vyjel v závěru kariéry v Lošticích. Ještě před ním dnešní Elkov Kasper tým v cyklokrosu bodoval díky Zdeňku Mlynářovi. Jeden z nejlepších světových juniorů své éry ho získal v hradeckých barvách v 90. letech v kategorii do 23 let.

Posledním borcem s výraznou cyklokrosovou minulostí byl krátce před příchodem Adama Ťoupalíka Jiří Polnický. Medailista z juniorského mistrovství světa se ale během angažmá v Hradci cyklokrosu věnoval minimálně.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...