Tereza Korvasová v časovce na mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice.

Tereza Korvasová v časovce na mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice. | foto: ČTK

Obhájkyně spadla, českou šampionkou v časovce je Korvasová

  • 0
Česku šampionkou v cyklistické časovce se v Karlových Varech stala Tereza Korvasová. Druhá dojela zkušená Jarmila Machačová, třetí příčkou potvrdila nadvládu Dukly Praha Melissa van Neck. Obhájkyně prvenství Nikola Nosková brzy po startu spadla a závod nedokončila.

Brzy dvaadvacetiletá Korvasová zvládla dvacetikilometrový okruh z karlovarského Divadelního náměstí, kde trasa souboje s chronometrem také končila, za 35 minut a 18 sekund.

Dvaatřicetiletá Machačová, mistryně světa z bodovacího závodu na dráze z roku 2013, na ni ztratila 46 sekund, o dalších 23 zpět zůstala Van Neck.

„Ty pocity jsou skvělé, mám samozřejmě obrovskou radost, že jsem vyhrála, protože je to pro mě v podstatě teprve druhá sezona v cyklistice a první titul od přechodu z atletiky, takže je to pro mě samozřejmě velmi cenné vítězství,“ líčila Korvasová.

Letěla do hrazení. Srazilo ji auto. Ale ta smůla už skončí, věří Nosková

Hodně smutná byla obhájkyně Nosková, která loni dokonale využila neúčasti nejlepší silničářky posledních let Martiny Sáblíkové a radovala se z double z časovky i silničního závodu. Tentokrát absolvovala pouhých 300 metrů do první levotočivé zatáčky.

„Zlomila jsem přední kolo, karbonový výplet je totálně prasklý - a závod pro mě skončil. Jsem sice dost potlučená, mám naražená ramena, ale naštěstí to nevypadá na nic zlomeného, normálně s tím hýbu. Teď to chladím ledem, aby se to zklidnilo, a věřím, že v sobotním silničním závodě nebudu chybět,“ uvedla Nosková.

Závod příliš nevyšel ani další z favoritek Anežce Drahotové. Závodnice, která kolo kombinuje s atletikou, skončila s takřka tříminutovým mankem na vítězku až šestá.

V ranním závodě juniorek byla suverénně nejrychlejší Markéta Hájková.

Odpoledne je na programu očekávané klání elitní kategorie mužů. První domácí závodník vyjede na trať v 16:30, hlavní favorité odstartují krátce před pátou hodinou.

Mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice

- časovka v Karlových Varech

Ženy (20 km): 1. Korvasová 35:18, 2. Machačová (obě Dukla Praha) -46, 3. Jaseková (SR) -54, 4. Van Neck -1:09, 5. Bajgerová (obě Dukla Praha) -1:21, 6. Hanesová (SR) -2:41.

Juniorky (20 km): 1. Hájková (SKP Duha Lanškroun) 35:57, 2. Sásková (ČS Specialized junior MTB team) -1:17, 3. Jandová (TJ Favorit Brno) -2:02.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa