EVROPSKÝ BRONZ. Nikola Nosková projíždí cílem táborského mistrovství Evropy v...

EVROPSKÝ BRONZ. Nikola Nosková projíždí cílem táborského mistrovství Evropy v cyklokrosu na třetím místě. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Cyklokrosařka Nosková bere v závodě do 23 let bronz. Ťoupalík zklamal

  • 0
Na jaře udělala důležitý krok v kariéře – přestoupila do silničního týmu BePink Cogeas a prožila úžasný první rok na silnici. Na podzim se ale Nikola Nosková vrátila do cyklokrosového prostředí. V Táboře na evropském šampionátu si dojela pro bronz v kategorii U23. V mužské kategorie dojel Adam Ťoupalík, největší česká medailová naděje, na jedenáctém místě.

Loni oslavila stříbrnou medaili na světovém šampionátu v cyklokrosu v kategorii do 23 let v belgickém Heusden-Zolderu. Letos v květnu poprvé oblékla dres italského ženského worldtourového týmu BePink Cogeas.

A v něm prožila výtečnou debutovou sezonu na silnici.

V červnu vyhrála v Itálii jednorázový závod Giro del Trentino Alto Adige-Südtirol a následně při absenci Martiny Sáblíkové ovládla na mistrovství republiky časovku, i závod s hromadným startem.

Užila si i premiéru na Giru d´Italia, kde dojela devatenáctá a ještě před měsícem a půl v norském Bergenu reprezentovala Česko na mistrovství světa na silnici.

Až poté přeskočila zpátky do terénu.

„A to bylo dost pozdě. Vlastně jsem nevěděla, jak na tom budu,“ přiznávala.

Rozhovor po závodě

O čem Nikola Nosková mluvila?

O průběhu závodu
Bylo to hodně náročné. Čekala jsem, že pojedeme pět okruhů. Nakonec ale ty čtyři byly dobrý. Když nám odjela Italka, nevěřila jsem, že to dokážeme dojet. 

O chybách v technice
Ještě jsem v ní nevyježděná. Před šesti týdny jsem ještě jela na silnici mistrovství světa v Bergenu. Nejvíc problémů mi dělala ta spodní louka a výjezd za schody, kde jsem to raději běhala na jistotu. Bylo to ale samozřejmě o něco pomalejší. Naštěstí jsem to každé kolo dojela. 

O závěru
To běhání mi vzalo trochu sil, které potom chyběly do toho finiše.

S cyklokrosem ale začínala, i proto pro ni byl přechod zpátky ke kořenům o to rychlejší a příjemnější. A i proto od začátku závodu jela v úplném čele.

Utvořila nakonec pětičlennou skupinu s Nizozemkami Kastelijnovou a del Carmenovou, jela s nimi také Belgičanka Laura Verdonschotová a Italka Chiara Teocchiová.

Dvacetiletá Češka často řešila problémy s vycvaknutým pedálem, do grupy se musela složitě vracet a ztrácela cenné síly. Přesto v polovině závodu často tahala tempo.

Ještě do závěrečného kola vjížděla pětice pohromadě, vtom ale přišel pád del Carmenové z druhého místa, který obě Nizozemky odsunul na čtvrtou, respektive pátou příčku.

Zaváhání Nizozemky využila Italka Teocchiová, která upalovala vpřed. Vytvořila si až 30metrový náskok, který spolu zkracovaly Nosková s Verdonschotovou. Zatímco Belgičanka se těsně před cílovou rovinkou za Italku zavěsila, Nosková už odstup nesmazala.

05.listopadu 2017 v 11:02, příspěvek archivován: 05.listopadu 2017 v 11:29

Laura Verdonschot médaillée d’argent de la course des espoirs dames sur les chpts d’Europe de #cyclocross derrière Chiara Teocchi https://t.co/MP2UGuqrxp

Cílem projela se na třetím místě, ale zklamaná nebyla.

„Ještě při nájezdu do depa jsem přitom doufala, že bych mohla jít s oběma do spurtu, ale chyběly mi síly. Titul byl hodně blízko, ale i za bronzovou medaili jsem hodně ráda,“ povídala česká cyklokrosařka za cílem.

O evropský titul si to tak v závěrečných metrech rozdaly Teocchiová s Verdonschotovou. Právě Belgičanka se snažila Italku zaskočit delším spurtem, ale rodačka z Bergama byla připravená. Znovu po roce tak oblékla dres evropské šampionky.

Domácí trápení Adama Ťoupalíka

V táborském areálu Komora vyrostl. Zná zde každou zatáčku, nástrahu i ideální stopu. I proto se Adam Ťoupalík neukázal na oficiálním tréninku. Kolem nachystaného okruhu se procházel pouze v civilu.

Před dvěma lety se mladý Jihočech na světovém šampionátu v Táboře potýkal s technickými problémy a dojel v kategorii U23 na 22. místě.

O dva roky později na ME patřil mezi hlavní kandidáty na stupně vítězů. Nakonec se ale 21letý cyklokrosař nevměstnal ani mezi elitní desítku Evropanů.

„Nejsem spokojený. Chtěl jsem útočit na pódium, ale dneska jsem na nejlepší nestačil,“ líčil po závodě.

Přitom Ťoupalík do závodu odstartoval výborně. Při nájezdu do terénu se pohyboval na druhém místě. Až do čtvrtého ze sedmi kol se český reprezentant držel na čele s dalšími 14 závodníky.

Poté ale přišla chyba, pád a Ťoupalík rázem na nejlepší ztratil. „Tu desetimetrovou mezeru už jsme nedokázal zalepit. Navíc se na mě dotáhli další závodnici,“ popsal Ťoupalík, jenž nakonec dojel jedenáctý.

O titulu mistra Evropy rozhodl závěrečný spurt mezi Thomasem Pidcockem a Elim Iserbytem. Brit se snažil přes Belgičana v závěrečných metrech dostat podél pravé bariéry. Marně.

05.listopadu 2017 v 12:26, příspěvek archivován: 05.listopadu 2017 v 12:43

Don't think @IserbytEli left his line there #EuroCross17 https://t.co/NAjVn3I6zH

Dvacetiletý Belgičan k loňskému titulu mistra světa v kategorii U23 přidal v Táboře i ten evropský. Na třetím místě dojel Nizozemec Sieben Wouters.

Mistrovství Evropy v cyklokrosu v Táboře

Muži do 23 let: 1. Iserbyt (Belg.) 53:19, 2. Pidcock (Brit.) stejný čas, 3. Wouters (Niz.) -7, ...11. A. Ťoupalík (ČR) -35, 23. Mayer -2:54, 24. Jelínek -2:56, 26. Vaníček -3:24, 29. Březina -3:56, 30. Šulc -4:00, 35. Kunt -5:14, 38. Honzák (všichni ČR) -7:15.

Junioři: 1. Rouiller (Švýc.) 39:16, 2. Kopecký (ČR) -2, 3. Tulett (Brit.) -8, ...18. J. Ťoupalík -1:55, 24. Schierl -2:22, 26. Říman -2:27, 28. J. Hník -2:28, 29. Ježek -2:30, 31. Mikšaník -2:33, 35. Tomášek (všichni ČR) -2:55.

Ženy do 23 let: 1. Teocchiová (It.) 35:36, 2. Verdonschotová (Belg.) stejný čas, 3. Nosková -4, ...7. Mišoňová -36, 10. Šafářová -57, 13. Czeczinkarová -1:12, 21. Švihálková -1:57, 26. Ungermanová -2:25, 27. Bajgerová -2:44, 28. Švecová (všechny ČR) -2:52.

13:00 ženy elite, 14:30 muži elite.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa