Dědo, to je pro tebe. Jak Van der Poel napsal nádherný příběh s happy endem

  7:58
Mur-de-Bretagne (Od našeho zpravodaje) - Na začátku srpna bude Mathieu van der Poel v tokijském terénu bojovat o olympijský titul na horském kole. Ale na Tour dorazil, aby tu na kole silničním dokázal, oč jeho dědeček Raymond Poulidor patnáct let marně usiloval. Obléct si žlutý dres. Aspoň na jeden jediný den.
Nizozemec Mathieu van der Poel se po druhé etapě na Tour dostává do vedení v...

Nizozemec Mathieu van der Poel se po druhé etapě na Tour dostává do vedení v celkovém pořadí, a drží tak žlutý trikot. | foto: AP

Už v sobotu, při dojezdu úvodní etapy v Landerneaut, se Mathieu van der Poel, národností Nizozemec, ovšem s dědečkovou francouzskou krví v žilách, chtěl o žlutý dres hlasitě přihlásit. „Jenže na útok Juliana Alaphilippa jsem nenašel odpověď,“ doznal.

Démon Van der Poel. Na Mur de Bretagne si dojel pro triumf i žlutý dres

V celkovém pořadí pak ztrácel na Alaphilippa 18 sekund, přesto odmítl složit zbraně. Vždyť i nedělní, druhá etapa nabízela klasikářskou lahůdku podle Van der Poelova gusta.

Dvojnásobný výšlap na obávanou Mur-de-Bretagne.

Když na slavnou cyklistickou zeď zamířil peloton poprvé, odpoutal se dočasně od soupeřů a na vrcholu si dojel pro prémiových osm sekund. 

To byla předzvěst. 

A zároveň i žluté odrazové prkno.

Napodruhé svůj kousek zopakoval. Opět na Zdi unikl všem. Zdvihl triumfálně prst a v cíli poslal vzkaz do nebe.

Dědo, to je pro tebe.

Alaphilippe spurtoval pátý, o osm sekund později. Počty nebyly složité. S pomocí další 10sekundové bonifikace za etapové prvenství jej Van der Poel vysvlékl z maillot jaune. 

„Máš žlutý dres. Je to stoprocentně jisté,“ oznámili mu.

Vykřikl nadšením, skryl hlavu do dlaní a rozplakal se dojetím. „Je to tak moc emocionální,“ nezastíral. Výsostný dres, který Raymondu Poulidorovi v legendárních bitvách s Jacquesem Anquetilem i dalšími hvězdami neustále unikal, spočinul na ramenou vnuka.

Jeho prostřednictvím jakoby na něj populární Pou-Pou konečně dosáhl.

A Tour měla příběh s happy endem, po němž toužila.

Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel slaví vítězství ve druhé etapě na Tour de France.

Vyhrál jsi, kup si další krávu

Rodiče Raymonda Poulidora, farmařící u Limoges, ho stáhli ze školy ve čtrnácti letech, i když on sám by rád pokračoval ve studiích. Jenže málo platné, na malém hospodářství chyběly pracující ruce. 

Půda byla chudá, dřina velká a příjmy nízké. Pokud jim však o víkendu přece jen zbyl čas, bavili se vesničané závody v pytlích, soutěžemi o lahve domácího džemu nebo závody na kolech mezi vesnicemi. Poulidor je vyhrával. V sedmnácti si zažádal o cyklistickou závodní licenci, trénovat však mohl jen za tmy a v noci, po patnácti hodinách na poli.

Okolní svět mu byl dlouho cizí. Když roku 1955 narukoval do armády, jel poprvé v životě vlakem. Sloužil v Alžírsku coby řidič, ztloustl přitom o dvanáct kil, ale po vojně je usilovným cyklistickým tréninkem zase shodil. Ve svém druhém profizávodě dojel druhý a vydělal tolik peněz, že by na stejnou sumu dřel na rodičovském statku šest let.

Však si ho soupeři kvůli rolnické minulosti stále dobírali.

„Hej, Pou-Pou, vyhrál jsi, můžeš si koupit další krávu,“ říkávali mu.

„Víte co? Žádný závod, jakkoli těžký, není tak velká makačka jako žně,“ odpovídal jim.

Nebyla to úplně pravda, což měl Poulidor mnohokrát zjistit. Po drsném souboji tělo na tělo s Jacquesem Anquetilem na kráteru Puy de Dome v roce 1964 přiznal: „Nikdy jsem se na kole necítil tak zle.“

Tehdy svého největšího soka uštval a ujel mu, ale ne o dost, aby ho sesadil z první příčky pořadí. 

Rivalita, která jejich zarputilé souboje tehdy i v letech následujících provázela, byla Francouzi přijímána jako souboje mezi někdejší zemědělskou zemí, kterou Poulidor reprezentoval, a moderní průmyslovou Francií, v jakou se rychle proměňovala po 2. světové válce a jaká byla extravagantnímu Anquetilovi mnohem bližší.

Anquetil a Poulidor (vpravo) na Tour 1966:

Čtrnáct let se Poulidor na Tour vracel, až do svých čtyřicátin. Osmkrát stál v Paříži na stupních vítězů, ale vždy jako druhý nebo třetí muž celkové klasifikace. Vyhrál sedm etap, nikdy však neoblékl žlutý dres.

Po kariéře rok co rok vysedával během Tour v zářivě žluté košili ve sponzorské vesničce závodu, coby vážený host společnosti Credit Lyonnaise, sponzora žlutého dresu. Rozdával autogramy, ochotně pózoval pro společné fotografie a klábosil o dávných časech, jako by tu měl navěky patřit k inventáři. 

Až loni poprvé chyběl. V 83 letech opustil tento svět, Pou-Pouovo velké bojovné srdce mu vypovědělo služby.

Ovšem takové odhodlané srdce má i jeho šestadvacetiletý vnuk. 

Cyklistika koluje ve van der Poelově DNA v míře vrchovaté poté, co se Poulidorova dcera stala manželkou skvělého nizozemského profesionála Adrieho van der Poela.

Dva údery na žlutou

Na dědečkovu počest si letos Mathieu van der Poel a jeho tým Alpecin Fénix oblékli do první etapy fialovo-žluté retro dresy stáje Mercier, v nichž Poulidor naposledy na Tour závodil. 

Jenže jako by ten vzpomínkový dres v hektické etapě dvou hromadných pádů vážil přespříliš.

Ne, nešlo to. Sobotním cílem projel až dvacátý.

Velký útok na vysněný žlutý poklad tedy odložil na neděli, kdy už se svými kolegy vyrazil na trať v tradičních modro-červených týmových trikotech. 

Hlavní balík během druhé etapy Tour de France s dvojím výšlapem na Mûr de...

Peloton prožíval další hektický den se spoustou krátkých stoupání i nebezpečných sjezdů na úzkých silničkách mezi poli s pasoucími se stády krav, prokládanými technickými pasážemi v ulicích malých městeček.

Na samém konci čekala Mur-de-Bretagne. Bez ohledu na déšť, jenž se tu a tam spouštěl z bretaňské oblohy, k ní proudily davy fanoušků. 

Představením, které se tu odehraje, neměli být zklamáni. 

Spolujezdci včetně Petra Vakoče nachystali Van der Poelovi výbornou výchozí pozici. Potom udeřil. Poprvé... a podruhé.

Druhý útok si naplánoval na metu 700 metrů před cílem. Přehnal se kolem jezdců Ineosu, snažících se kontrolovat špici, a unikal ostatním.

Co udělá Julian Alaphilippe? 

Ne, chlapík ve žlutém nenašel v sobě nic, čím by Nizozemce zastavil.

OBROVSKÁ ENERGIE. Mathieu van der Poel se blíží do cíle druhé etapy Tour de France.

„Mathieu byl silnější, to je vše,“ bilancoval později Francouz. „Cítil jsem, že mé nohy jsou po sobotě trochu bolavé a těžké. Když nemáte den, tak prostě nemáte den. Ale nemám čeho litovat. Dal jsem do toho vše, stejně jako vždy. Jen to nebylo dost na to, abych uhájil žlutý dres.“

Nejen on, ani nikdo další nedokázal držet s van der Poelem krok. „Mé nohy úplně explodovaly,“ tvrdil Michael Matthews, ještě v sobotu druhý v cíli.

Tadej Pogačar projel druhý nedělním cílem, šest sekund za vítězem. 

„Rád bych bojoval o vítězství v etapě, ale mám radost i za Van der Poela. Dnes byl nejlepší a každého překvapil už svým prvním útokem na Mur,“ vykládal obhájce titulu, který si opět jednou všímal, jak se v porovnání s loňskem změnila jeho vlastní pozice v pelotonu.

„Spousta kluků si mě hlídala, bylo to jako partie šachu. Ale se druhým místem na Zdi jsem spokojený. I s tím, jak se v této fázi Tour cítím.“

Druhý je nyní také celkově, o sekundu před Primožem Rogličem. Dva Slovinci, ač v rozdílných dresech, jsou jako dvojčata. Jak v koncovkách závodů, tak při útocích na bonifikační prémie.

„Byl to každopádně dobrý den, lepší než včera,“ bilancoval lídr stáje Jumbo Visma. „Sice mě pořád trochu bolí následky sobotního pádu, speciálně na nohách, ale to pomine.“

To v táboře Ineosu panovala úplně jiná nálada. Nálada k debatám? Takřka nulová. Jen pár strohých povinných vět pro televizní mikrofony a víc nic, v mixzóně žádné další rozhovory. Jezdci  se vytratil k autobusu, kam za nimi média kvůli proticovidovým opatřením ani letos nesmějí.

Geraint Thomas nebyl na Zdi schopný udržet krok s největšími favority a přijel sedmnáct sekund za Slovinci. Celkově je se ztrátou 41 sekund čtrnáctý, o jednu příčku za parťákem Richardem Carapazem.

Nicméně na rozbor trablů stáje Ineos bude ještě dost času. V neděli vše a každého zastínila Van der Poelova spanilá jízda pro dědečka. 

Přál bych si, aby tu děda se mnou byl

„Můj tým byl dnes opravdu silný. Občas ve mně ti kluci věří víc než já sám. Ale věděl jsem, že si musím jet už pro bonus při prvním průjezdu zdí, jestli chci žlutý dres,“ popisoval na tiskové konferenci Nizozemec. 

Opět si utíral slzy dojetí, opakovaně se mu lámal hlas. Divíte se? „Můžete o takovém scénáři dlouho snít, ale poté, co se stal skutečností, nenacházím správná slova, abych vyjádřil, jak jsem šťastný.“

Tak moc si přál, aby tu dědeček mohl sedět s ním. „Bylo by krásné, kdybychom se spolu vyfotografovali, on ve své žluté košili od Crédit Lyonnais a já ve žlutém dresu,“ zasnil se.

Julian Alaphilippe přišel Van der Poelovi pogratulovat, oplatil mu tím gesto z první etapy. „V sobotu byl Mathieu tak moc zklamaný, přesto mi přišel blahopřát. Dnes jsem udělal totéž. Jako jezdci jsme si podobní a Mathieu je zasloužilým nositelem žlutého dresu.“

On sám si na pódium kráčel pro ten zelený, jelikož nadále zůstává lídrem bodovací soutěže. V pondělí se v něm rozjede na trať sprinterské třetí etapy. „Už jsem za kariéru nasbíral všechny dresy, které se na Tour předávají,“ usmíval se.

Co se týče toho nejcennějšího, Van der Poel si je vědom, že v konkurenci Rogliče, Pogačara a spol. nebude jeho majitelem dlouho. „Mohl by mi zůstat do středeční časovky, déle ne,“ uvažuje.

Neví ani, zda s pelotonem Tour dojede až do Paříže.

„Rád bych, vážně. Ale nechci si tím zničit šanci na olympijské zlato na horském kole. Budu se rozhodovat den po dni, podle stavu těla.“ 

Ať učiní konečný verdikt jakýkoliv, svoji misi na premiérové Tour kariéry už Mathieu van der Poel v neděli splnil.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Šéf cyklistiky: Odměny pro atlety? V rozporu s olympijskou myšlenkou

19. dubna 2024  9:53,  aktualizováno  14:25

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky...

Útočník Rekonen je po konci v Plzní další posilou Mladé Boleslavi

19. dubna 2024  14:08

Hokejisty extraligové Mladé Boleslavi posílil finský útočník Aleksi Rekonen. Třicetiletý rodák z...

V Číně v sobotu začne atletická Diamantová liga, s rekordním počtem mítinků

19. dubna 2024  13:59

Atletická sezona se rozjíždí na plné obrátky, v sobotu v Číně odstartuje nový ročník Diamantové...

Sedlák trest za střet s Marinčinem nedostal, Vsetínu bude chybět Jonák

19. dubna 2024  13:36

Kapitán Pardubic Lukáš Sedlák nebude dodatečně potrestaný za zákrok na třineckého obránce Martina...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...