Italská cyklistka Marta Bastianelliová získala jedenáct let po světovém titulu evropské zlato v silničním závodě s hromadným startem | foto: Reuters

Cyklistka Bastianelliová získala zlato na ME, Van Neck nedokončila

  • 3
Italská cyklistka Marta Bastianelliová získala jedenáct let po světovém titulu evropské zlato v silničním závodě s hromadným startem.

Jednatřicetiletá závodnice porazila na šampionátu v Glasgow ve spurtu pelotonu slavnou Nizozemku Marianne Vosovou, stejně jako se jí to povedlo právě na MS ve Stuttgartu v roce 2007.

Pro bronz si na devíti okruzích po 130 kilometrech dojela Němka Lisa Brennauerová, jež v sobotu v Glasgow vyhrála stíhačku na dráze.

Kvůli nahuštěnému programu na velodromu a silnici nestartovala v dnešním závodě úřadující mistryně republiky Jarmila Machačová, jež se představí až ve středeční časovce. Jediná česká zástupkyně Melissa Van Neck neudržela kontakt s pelotonem a zhruba po polovině závodu byla stažena.

„Asi jsem podcenila, jak moc technická trať je. Ztrácela jsem v zatáčkách, taky ve dvou sice krátkých, ale prudkých stoupáních. Ve skupince, ve které jsem v závodě pokračovala, jsme se snažily jet tempo, abychom závod dokončily, ale nakonec nás odvolali a tím pro mě závod skončil,“ uvedla šestadvacetiletá česká cyklistka.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa