POTŘETÍ KRÁLEM. Biker Jaroslav Kulhavý s korunou pro vítěze ankety Král

POTŘETÍ KRÁLEM. Biker Jaroslav Kulhavý s korunou pro vítěze ankety Král cyklistiky, kterou vyhrál potřetí za sebou. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Biker Kulhavý je Králem cyklistiky, anketu ovládl potřetí v řadě

  • 3
Vláda krále Jaroslava pokračuje. Třetí rok po sobě se biker Jaroslav Kulhavý stal vítězem ankety Král cyklistiky, v níž získal nejvíce hlasů hlavně díky svému zlatému úspěchu z olympijských her v Londýně. "Je to super," usmíval se staronový šampion. "Vyhrát během dvou let všechno, co vyhrát jde, to se moc často nestává."

Sedmadvacetiletý Kulhavý svým londýnským úspěchem zkompletoval sbírku snad všech možných zlatých medailí. Loni, ve své super dominantní sezoně, podruhé vyhrál mistrovství Evropy, pak triumfoval na mistrovství světa, celkově byl nejlepší ve Světovém poháru.

A v sezoně 2012 získal zatím nejdůležitější prvenství svého života, na trati v Hadleigh Farm ovládl závod pod pěti kruhy.

"Když se podívám na ostatní závodníky, tak není zrovna moc takových, kterým se povedlo předvést takové dvě sezony," uvažoval člen továrního týmu Specialized. "Možná Lanci Armstrongovi, ale to bylo při jednom závodě. Takže já jsem spokojený."

Kulhavý v hlasování odborníků a zástupců médií triumfoval už potřetí v řadě, což před ním dokázali jen bratři Pospíšilové, dvacetinásobní mistři světa v kolové a s osmi triumfy i rekordmani ankety, a také někdejší úspěšný spurtér Ján Svorada.

Za suverénním vítězem hlasování skončil silničář Roman Kreuziger, který dokázal letos na italském Giru získat etapový vavřín v horské etapě. Třetí skončil další biker Ondřej Cink, letošní vládce kategorie do 23 let, který vyhrál jak mistrovství Evropy, tak to světové.

Mimo hlavní kategorie se vyhlašovaly i doplňkové kategorie. Bikerům vládl opět Kulhavý, silničářům Kreuziger, mezi cyklokrosaři byl nejlepší Zdeněk Štybar, přestože se mu v terénu po náročné silniční sezoně příliš nedařilo a titul na mistrovství světa v belgickém Koksijde neobhájil.

Na dráze byli nejlepší Pavel Kelemen a Jarmila Machačová, v BMX Romana Labounková, mezi sálovými cyklisty Filip Zahálka a Marek Topolář, v trialu Vlastimil Kabeláč Čiháček a mezi handicapovanými paralympijský šampion z Londýna Jiří Ježek.

Při slavnostním večeru v pražském divadle Hybernia byla vyhlášena i soutěž o Největšího sympaťáka a sympaťačku podle zpravodajského serveru iDNES.cz. Nejvíce hlasů v ní získali Jaroslav Kulhavý a Tereza Huříková.

VÝSLEDKY

Král cyklistiky: Jaroslav Kulhavý 415 bodů, Roman Kreuziger 73, Ondřej Cink 70, Jiří Ježek 56, Zdeněk Štybar 24
Vítězové jednotlivých disciplín - MTB: Jaroslav Kulhavý, Silnice: Roman Kreuziger, Cyklokros: Zdeněk Štybar, Dráha: Pavel Kelemen a Jarmila Machačová, BMX: Romana Labounková, Sálová: Filip Zahálka a Marek Topolář, Trial: Vlastimil Kabeláč Čiháček, Handicapovaní: Jiří Ježek, Sympaťák a sympaťačka podle iDNES.cz: Jaroslav Kulhavý a Tereza Huříková


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa