Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Team Astana

Kreuziger po roce vyhrál etapu, teď ho čeká těžký Lutych

  • 16
Mám před sebou poslední den závodu Kolem Trentina, psal ráno na Twitter. Ty předchozí v italském podniku se Romanu Kreuzigerovi nevydařily, hvězda týmu Astana přesto slibovala: Na Giru budu ve formě. Její záblesk český cyklista ukázal už teď - poslední etapu Trentina vyhrál.

"Ještě uvidím, jestli pojedu naplno, nebo se budu trošku šetřit na Lutych," připomínal před startem nedělní účast ve slavné jednorázovce. Nakonec se do závodu obul a v závěrečném testu dlouhém 161,5 kilometru si připsal první letošní vavříny, první v barvách nového zaměstnavatele.

Na etapové vítězství čekal víc než rok. Loni v únoru kraloval celému pětietapovému závodu Kolem Sardinie ještě coby lídr stáje Liquigas.

Triumfem v horském dojezdu na Madonna di Campiglio ve výšce 1 500 metrů nad mořem si navíc dodal sebevědomí před blížícím se Girem d´Italia.

Ve finiši Kreuziger přespurtoval Itala Emanuela Sellu, třetí dojel Ukrajinec Jaroslav Popovič. Na cílové pásce řval Čech radostí, ruku měl nad hlavou, zaťatou v pěst. A pak hlásil: "Bylo důležité, aby se mi etapa podařila. Jsem moc šťastný."

Celkovým vítězem závodu se stal domácí cyklista Michele Scarponi, který udržel těsný náskok sedmi sekund před Portugalcem Tiagem Machadem.

Už v neděli na Kreuzigera čeká závod Lutych-Bastogne Lutych, poslední z jarních klasik. Růžové etapy, ve kterých by chtěl usilovat o pódium, odstartují 7. května v Miláně.

Kolem Trentina - 4. etapa (161,5 km)

1. Kreuziger (ČR) 4:09:03 2. Sella (It.) stejný čas, 3. Popovyč (Ukr.) -8, 4. Voeckler (Fr.), 5. Machado (Portug.), 6. Scarponi (It.) všichni -24.
Konečné pořadí: 1. Scarponi 13:54:07, 2. Machado -7, 3. Ascani -33, 4. Pozzovivo (oba It.) -35, 5. Morabito (Švýc.) -38, 6. Kiserlovski (Chorv.) -42, ..15. Kreuziger -2:24.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa