Estonský cyklista Peeter Pruus z lotyšské stáje Rietumu-Delfin se raduje z...

Estonský cyklista Peeter Pruus z lotyšské stáje Rietumu-Delfin se raduje z vítězství v Krakonošově cyklomaratonu 2016. | foto: Archiv MF DNES

Cyklisty čeká na Krakonošově cyklomaratonu pekelné stoupání

  • 1
Biker Tomáš Paprstka, silničáři Jiří Polnický, Martin Hunal a Jiří Šorm z hradecké stáje Elkov Author, paraolympionik Jiří Ježek nebo borci z týmu Favorit Brno poměří síly na pátečním 4. ročníku Krakonošova cyklomaratonu.

Na 145 kilometrů dlouhé trase silničáře čekají čtyři vrchařské prémie včetně extrémně náročného stoupání na Pražskou boudu.

Hlavní závod odstartuje v 10 hodin na náměstí Republiky u kulturního centra Uffo v Trutnově. Na trase budou tři vrchařské prémie druhé kategorie (Pomezní Boudy, Strážné, Hoffmanovy Boudy) a jedna prémie první kategorie na Pražské boudě. Závodníci dohromady nastoupají 2 616 výškových metrů.

„Závod není primárně určen pro elitní kategorii, snažíme se dělat závod pro sportovně zaměřené a hobby jezdce. Účast elitních závodníků je určitým zpestřením,“ říká ředitel závodu Jan Slavíček.

Už dva týdny před startem ve startovní listině figurovalo 450 cyklistů. Organizátorům by se tak mohlo podařit překonat loňskou účast, která se poprvé v historii závodu přehoupla přes hranici 600 cyklistů. To je dvojnásobná účast ve srovnání s prvními ročníky závodu, který se tak během krátké doby zařadil mezi nejobsazovanější silniční závody u nás.

„Roli hraje několik faktorů. Trať je pro závodníky hodně atraktivní, její zabezpečení i zajištění celého závodu jsou na vysoké úrovni. Snažíme se dělat špičkový závod a myslím si, že se nám to daří,“ dodává Slavíček.

Kromě vloni třetího Tomáše Paprstky budou k velkým favoritům na celkové prvenství patřit borci z hradecké stáje Elkov Author. „Trénovat do Krkonoš jezdím opravdu často, protože tu jsou dlouhé kopce, kterých se na závodech za sezonu moc nevidí. Na závod se dost těším, protože svou neobvyklostí se jedná o výborné zpestření sezony,“ říká Jiří Polnický, který naposledy vyhrál závod Lidice 2017 a s hradeckým týmem také vybojoval titul mistrů republiky v časovce družstev.

Na startu se objeví i úspěšný paraolympionik a mistr světa Jiří Ježek, pro kterého je letošní sezona rozlučková. „Čekám kvalitní závodní kilometry, ale zároveň taky uvolněnou kamarádskou atmosféru. Mám za sebou víc než 20 let nádherné kariéry a každý z letošních startů je pro mě odměnou. I když nevím, jestli se 145 kilometrů v náročných kopcích dá chápat jako odměna,“ přiznává Jiří Ježek.

Cyklisté na kratší distanci 93 kilometrů vyjedou pět minut po odstartování hlavního závodu, zdolat budou muset porci 1 403 výškových metrů. Kvůli opravám museli pořadatelé oproti loňsku mírně změnit trasu. Závodníci tentokrát nepojedou na Hrádeček, ale přes Zlatou Olešnici, Bernartice a Lampertice rovnou zamíří k hraničnímu přechod v Královci.

Polská část trasy bude ve srovnání s předchozím ročníkem delší. Peloton poprvé zavítá do Miszkowic a pojede podél jezera Bukowka do Kamenné Hory, odkud začne stoupat na Pomezní Boudy.

Tváří letošního ročníku je bývalá špičková lyžařka Šárka Strachová, která přijede účastníky podpořit. „Šárka sice sbírala největší úspěchy na lyžích, ale také hodně jezdí na kole. Účastníci Krakonošova cyklomaratonu i diváci budou mít příležitost si s ní v Trutnově popovídat,“ poznamenal Slavíček.

V loňském roce se z vítězství radoval estonský cyklista Peeter Pruus z lotyšské stáje Rietumu-Delfin. Na stupních vítězů ho doplnili druhý Jan Kovář a třetí biker Tomáš Paprstka.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa