Štybar před italskými závody: Nikdo nestojí o to zůstat 14 dní v karanténě

  16:29
Loni vyhrál hned zahajovací belgickou klasiku Omloop Het Nieuwsblad a na konci série kostkových klasik dojel osmý na Paříž - Roubaix. I proto se letos Zdeněk Štybar snaží, aby mu forma kulminovala až později. Jeho další cesty by nyní měly vést do Itálie. Ale odcestuje skutečně? Hrozba koronaviru mění mnohé plány.

Zdeněk Štybar (v bílém vepředu) během klasiky Omloop Het Nieuwsblad. | foto: Deceuninck - Quick-Step

Vaše stáj Deceuninck - QuickStep má také letos z úvodního klasikářského víkendu na kontě vítězství. V týmu by tedy měla panovat s víkendovou bilancí velká spokojenost, ne?
Jo, byl to pro nás povedený víkend, Yves Lampaert bojoval v sobotu v úniku o vítězství na Omloopu (World Tour) a prohrál až ve spurtu. V neděli se pak po neuvěřitelném výkonu povedlo Kasperu Asgreenovi vyhrát závod Kuurne - Brusel - Kuurne (Europe Tour). Takže jsme určitě spokojení. A teď budeme všichni čekat, co se bude dít dál.

Právě. Sobotní Strade Bianche ani další italské worldtourové akce zatím nikdo nezrušil, přesto je stále nejisté, jak to s vaší účastí na nich bude. Nebo snad už víte víc?
Nikdo nic neví. Tým má v pondělí mimořádnou schůzi o nejbližším programu. Já mám jet kompletní italskou sérii, tedy Strade Bianche, potom etapové Tirreno-Adriatico a monument Milán-San Remo. Teď jde jednak o to, jestli organizátor nakonec tyto závody nezruší (k čemuž se podle pondělní odpolední zprávy zatím společnost RCS nechystá), ale zároveň je ve hře i to, jestli nás tým do Itálie opravdu pošle. Protože nikomu se nechce následně zůstat v průběhu klasikářské sezony třeba 14 dní v karanténě.

Momentálně tedy řešíte, jestli se do Itálie vůbec vydat?
A pokud ano, tak jakým způsobem. Jestli vezmeme na sebe riziko tím, že poletíme, nebo jestli radši pojedeme auty. Jen doufám, že se vše rozhodne hodně rychle, abychom se mohli zařídit a vymyslet případně nějaký plán B. V tuhle chvíli ani žádný nemáme.

Statistika nárůstu případů koronaviru v Itálii a poměrného zastoupení jednotlivých regionů. Sobotní závod Strade Bianchi se koná v Toskánsku, které patří do položky Ostatní regiony (Altre Regioni):

Kdy se dozvíte verdikt?
Asi v úterý, až budeme mít jasnější zprávy o situaci v Itálii. A tím, že tým už v pondělí připraví různé varianty plánů. Nejde jen o Itálii. Je otázkou, co se bude dít ve Francii, protože ta údajně chce rušit veškeré veřejné akce nad 5000 diváků, do čehož by patrně zapadalo i Paříž-Nice.

Události ze závodů Kolem Emirátů, kde byly v realizačních týmech zjištěny dva případy koronaviru a cyklisté museli zůstat na hotelech v karanténě, klidu moc nenahrály, že?
Přesně tak, navíc situace z Emirátů blokuje situaci i jinde. Dva naši kluci, kteří tam závodili, měli teď během týdne jet závody v Evropě, ale ještě nejsou zpátky. Je to hodně složité. Organizátoři ani týmy nechtějí, aby se taková situace opakovala. Kluci v Emirátech si nemohli dojít ani pro válce, pro ergometry, aby na nich během karantény mohli na hotelu trénovat, nemohli tam dělat nic. Pokud by nás takhle zavřeli na 14 dnů v Itálii, že bychom vůbec nesměli trénovat, byla by celá zima a půlroční příprava na klasiky fuč.

Epidemie nového koronaviru

Co si osobně o všech těchto preventivních opatřeních myslíte? Máte strach ze zdravotního rizika v Itálii?
Abych se přiznal, tak z pohledu statistik sice ani má věková kategorie nemá úplně skvělou imunitu a nějaké riziko tam je, ale spíš se bojím, aby ten virus ode mě nedostal i můj syn, kdybych ho někde chytnul já. Ten by to určitě snášel mnohem hůř. Já bych se s tím virem pravděpodobně nějak popral, ale nevím, jak by reagoval organismus čtyřletého kluka.

V Belgii, kde je hlavní centrum jarních klasik, se zatím žádná bezpečnostní opatření při sportovních akcích neřeší?
Zatím ne, ale teď tu máme stejně jako v Česku první případy koronaviru, takže bůhví jak to za pár týdnů bude. Při závodech jako Kolem Flander nebo francouzském Paříž - Roubaix jsou jen na startu desetitisíce diváků. Teď se navíc všichni lidé začnou vracet domů po dovolené a po prázdninách, určitě spousta z nich byla lyžovat na severu Itálie, což je samozřejmě riziko. Koronavirus je obrovská čára přes spoustu plánů. Na druhou stranu, když už mnozí ti lidé mají zůstat doma, tak ať mají aspoň nějakou zábavu a mohou se dívat na sport. Snad se to vše zase rychle zlepší a koronavirus se nebude šířit dál.

Vraťme se teď ke sportu. Před startem víkendových závodů jste prohlásil, že letos chcete klasikářskou sezonu postavit jinak, abyste měl největší formu na přelomu března a dubna. Máte i po prvních dvou klasikách pocit, že bude vaše forma za měsíc jiná?
Doufám, že jo. Samozřejmě nevím, jak se vše bude vyvíjet, ale po oba dny jsem měl ze svého výkonu dobrý pocit. Ještě něco málo mi chybělo, abych byl úplně top, ale tak jsem to sám chtěl. Nemám ani takový závodní rytmus jako v tomto období v minulých letech. Letos jsem závodil v Argentině dříve než obvykle (na začátku února) a potom jsem skoro měsíc usilovně trénoval. Trénink a závody je něco jiného. Uvidíme, jak mi forma bude gradovat.

V sobotu, kdy jste měli v úniku Yvese Lampaerta, jste ve skupině favoritů při stoupání na Muur pokrýval útoky Van Avermaeta i Van Aerta. Zdálo se, že výbušnost máte dobrou.
Byl to trochu zvláštní závod. Předtím nám z auta řekli, že vedoucí skupina, ve které jsme měli dva kluky, má náskok dvě a půl minuty (a že tým tím pádem jede na Yvese Lampaerta), čímž pro mě závod víceméně skončil. Když pak na dalším kopci odjeli z naší skupiny Van Aert a Benoot, hned nás z týmového auta ponoukali: Dojeďte to, dojeďte. Jenže já už byl trochu vypnutý, tak nám trochu poodjeli.

Zdeněk Štybar (v bílém vepředu) během klasiky Omloop Het Nieuwsblad.

Ale pak byli tito dva uprchlíci opět polapeni a vy jste byl znovu vidět.
Jo, před posledními kopci Muurem a Bosbergem jsem už zase ve skupině  fungoval vepředu. Ale nebylo to tak, že bychom se snažili ujet a dojet k uprchlíkům. Navíc nahoře na Bosbergu jsem devět kilometrů před cílem píchnul a následně se propadl až do nějaké čtvrté skupiny. (Dojel pak na 36. místě.)

Přesto, kdyby se závod vyvíjel jinak a rozdávali si to o titul největší favorité a nikoliv uprchlíci, byl byste připravený bojovat o nejvyšší příčky?
Určitě, byl jsem i na tenhle víkend připravený dobře, přestože jsem věděl, že mi asi něco malinko bude chybět. Do středy jsem ještě trénoval na Mallorce, jezdil jsem tam hodně i za skútrem, ale bylo mi jasné, že kluci, kteří právě absolvovali závod Kolem Algarve, na tom budou se závodním rytmem lépe. Ty tréninky by mi ale měly pomoci s posouváním největší formy na konec března.

Statistika říká, že vítěz Omloopu nikdy nevyhraje monument Kolem Flander. I proto, že je obtížné držet si vrcholnou klasikářskou formu takřka dva měsíce?
Když jste už na Omloopu na vrcholu, tak potom mezi závody už jen odpočíváte a nemáte šanci formu doladit, jen ji udržujete. A pokud vám pak nesednou jeden nebo dva závody, s formou to jde dolů. Maximálně ji máte začátkem dubna na Paříž - Roubaix podobnou jako ze začátku sezony. Já naopak doufám, že se letos s přibývajícími klasikami budu lepšit.

Zdeněk Štybar během klasiky Omloop Het Nieuwsblad.

Každopádně i v současném stavu vás především v neděli na Kuurne - Brusel - Kuurne sportovní ředitelé chválili, jak jste pochytával útoky cyklistů, kteří se snažili stíhat vašeho kolegu Kaspera Asgreena, ujíždějícího osamoceně před pelotonem.
Jo, v neděli jsem se cítil možná ještě o trochu líp než v sobotu. Po Omloopu jsem dobře zregeneroval. Také to je dobré znamení, že se mi trénink povedl. Myslím, že jsem byl všude, kde jsem měl být, nikdo nám nikde neujel.

Navíc jste se držel u vašeho sprintera Fabia Jakobsena a byl připravený rozjet mu spurt, kdyby byl Asgreeen dojetý?
To byl náš plán. Šance, že Kasper (Asgreen) vedení udrží, byly 50 na 50. Foukal vítr, za ním se střídaly v tahání tempa tři týmy, ale byl to těžký závod, takže těch sil už moc neměly. Kasper nakonec o chlup vedení uhájil, klobouk dolů před ním za jeho výkon.

Už loni na jaře jste ho chválil, že dozrál do role potenciálního lídra. Teď to ukazuje.
Určitě. Loni se předvedl, když dojel na Flandrech druhý, a byl pak skvělý i na závodě Kolem Kalifornie. Je klasickým časovkářem, ovšem má i dobrý spurt. Určitě se s ním musí počítat.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Xavi si rozmyslel konec v Barceloně, tým povede i v další sezoně

24. dubna 2024  22:44

Fotbalový trenér Xavi Hernández si rozmyslel odchod z Barcelony a dodrží smlouvu, kterou má do...

Bejlek vyřadila v Madridu Blinkovovou a má první výhru mezi tenisovou elitou

24. dubna 2024  22:37

Osmnáctiletá tenistka Sára Bejlek porazila v Madridu Annu Blinkovovou 4:6, 6:3, 6:3 a dočkala se...

Páté finále nám nesedlo. Ale titul moc chceme, je to jako droga, řekl Nestrašil

24. dubna 2024  22:13

V patnácté minutě pátého extraligového finále mohl Andrej Nestrašil třinecké Oceláře poslat do...

Sedlák velebil fantoma v brance: Wilda pomůže, když potřebujeme. Zachránil nás

24. dubna 2024  21:41

Hokejisté Pardubic jsou krok od extraligového titulu. Na domácím ledě zvládli pátý finálový duel,...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...