Dánský dráhový cyklista Michael Mörköv (uprostřed)

Dánský dráhový cyklista Michael Mörköv (uprostřed) | foto: Profimedia.cz

Koronavirus nemá, dráhař Mörköv opustil karanténu a na MS startovat může

  • 0
Dánský cyklista Michael Mörköv může startovat na mistrovství dráhařů v Berlíně. Kvůli obavám, že by mohl být nakažen novým koronavirem, strávil po příletu do německé metropole 34 hodin na hotelovém pokoji. Den před jeho plánovaným startem v nedělním bodovacím závodě dvojic mezinárodní unie UCI oznámila, že Mörköv nepředstavuje pro ostatní účastníky šampionáty hrozbu.

Mörköv se přesunul do Berlína ze silničního závodu Kolem Spojených arabských emirátů, jehož závěrečné etapy byly v pátek zrušeny, protože dva italští členové doprovodu měli pozitivní test na virus.

Účastníci závodu byli následně uzavřeni v karanténě v hotelu v Abú Zabí a podrobeni testům. Organizátoři a ministerstvo zdravotnictví v tomto emirátu dnes oznámili, že všech 167 dosud provedených testů mělo negativní výsledek.

Epidemie nového koronaviru

Díky tomu mohl Mörköv dnes opustit svůj hotelový pokoj v Berlíně.

„I když se u něj nevyskytovaly žádné příznaky onemocnění, podrobil se preventivním opatřením. Těší se výbornému zdraví a byli jsme ujištěni, že nepřišel do kontaktu se dvěma členy doprovodu na Tour SAE, u kterých se objevily příznaky koronaviru. Proto UCI a organizační výbor usoudily, že nepředstavuje žádné riziko a může se volně pohybovat všude včetně velodromu,“ uvedla UCI v prohlášení.

Čtyřiatřicetiletý mistr světa i Evropy v bodovacím závodě dvojic zatím trénoval na trenažéru. „Cítím se dobře. Myslím, že můj výkon to nijak neovlivní. Možná spíš v dobrém smyslu, protože mám ještě větší motivaci zajet dobrý závod než předtím,“ citovala Mörköva agentura Reuters.

Přiznal, že se bál, zda nenakazil své reprezentační kolegy, s nimiž slavil ve čtvrtek jejich titul ve stíhacím závodu družstev. O dvou případech onemocnění v Emirátech se dozvěděl až poté.

„Zjistil jsem to až po návratu na hotel. Došlo mi, že bych mohl být nositelem toho viru a samozřejmě si uvědomil, že jsme se na velodromu pořád objímali. Cítil jsem se provinile,“ uvedl Mörköv.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa