Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen (v modrém)triumfoval ve spurtu druhé etapy...

Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen (v modrém)triumfoval ve spurtu druhé etapy závodu Kolem Valonska. | foto: Profimedia.cz

Konec rehabilitace. Jakobsen slaví první vítězství od hrozivé nehody v Polsku

  • 5
Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen dosáhl na první vítězství od vážné nehody na loňském srpnovém závodu Kolem Polska, kde se ocitl v ohrožení života. Člen týmu Deceuninck-Quick Step triumfoval ve spurtu druhé etapy závodu Kolem Valonska na motoristickém okruhu v Zolderu.

„Myslím, že tohle znamená konec mé rehabilitace. Hádám, že můžu říct, že jsem zpět. Těším se na výhry v dalších etapách,“ uvedl při vyhlášení vítězů Jakobsen, jenž ve finiši porazil Kolumbijce Fernanda Gaviriu a Belgičana Amauryho Capiota.

Velký cyklistický návrat. Osm měsíců po brutálním pádu je Jakobsen zpět

Jakobsena natlačil vloni v srpnu ve spurtu úvodní etapy v Katovicích krajan Dylan Groenewegen do bariéry. Cyklista při hrozivém pádu utrpěl mnohočetná zranění hlavy a byl v ohrožení života. V nemocnici podstoupil pětihodinovou operaci mozku, následně musel absolvovat i sérii rekonstrukčních zákroků obličeje. K závodění se Jakobsen vrátil po dlouhé rehabilitaci v dubnu v Turecku.

Groenwegen dostal za zavinění nehody devítiměsíční distanc, po němž poprvé startoval až na Giru d’Italia. Své první vítězství po polském incidentu si shodou okolností připsal den před Jakobsenem v úterní úvodní etapě závodu Kolem Valonska. Dnes byl patnáctý, ale udržel před krajanem průběžné vedení.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa