Richard Carapaz z Ineosu vítězí v první horské etapě závodu Kolem Švýcarska 2021. | foto: AP

Carapaz na Švýcarsku útočil v horách. Bere etapu i žlutý dres

  • 10
Pátá etapa závodu Kolem Švýcarska cyklisty zavedla do hor. Jezdci, kteří usilují o triumf v celkovém pořadí, tak konečně měli příležitost změřit síly. Skvělou formu ukázal Richard Carapaz z Ineosu, jenž v dramatickém spurtu přelstil Jakoba Fuglsanga. Ekvádorec se posunul i do vedení v celkovém hodnocení.

Nahoru, dolů a znovu nahoru... Takový byl závěr páté etapy závodu Kolem Švýcarska.

Útočit se začalo už v předposledním (a nejtěžším) stoupání. Ze skupiny hlavních favoritů postupně vystřelili Esteban Chaves (BikeEchange) a Jakob Fuglsang (Astana).

Udrží si svůj náskok před hlavní skupinou i v závěrečném kopci?

Zatímco Kolumbijec to nedokázal, Dán pokračoval dál.

Skupina favoritů byla v klidu.

Čtyři kilometry pod vrcholem suverénně nastoupil Richard Carapaz z Ineosu. Ekvádorec se rychle prohnal vedle Chavese a naháněl Fuglsanga. Souboj dvou vynikajících vrchařů musel nakonec rozsoudit až závěrečný spurt.

Fuglsang začal sprintovat už 300 metrů před cílem. Carapaz se udržel jeho zadního kola a v posledních metrech přebral iniciativu, vrátil zkušenějšímu Dánovi útok a zvítězil.

Vítěz Gira z roku 2019 se kromě etapového triumfu raduje i z posunu do celkového vedení v závodu.

Druhý Fuglsang na Ekvádorce v celkovém pořadí ztrácí 26 sekund. Na třetí pozici se propadl Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), který má na druhého Dána manko sedm sekund.

Zajímavou taktiku, jak uhájit žlutý dres, zvolil dosavadní lídr závodu a vítěz druhé a třetí etapy Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix.)

Nizozemec se dostal hned na úvodním stoupání první kategorie s dalšími třemi jezdci do denního úniku. Jeho putování před hlavní skupinou skončilo 30 kilometrů před cílem.

V závodě už nepokračuje tým Jana Hirta Intermarché-Wanty-Gobert. Po úterním pozitivním testu u jednoho z členů doprovodného týmu, jezdci belgické stáje nenastoupili už do středeční etapy a švýcarský etapák pro ně skončil ještě před horami. Jediným Čechem ve startovním poli tak je Petr Vakoč (Alpecin-Fenix).

Vakoč první horskou zkoušku dokončil na 86. místě s mankem devatenácti minut.

V pátek na jezdce čeká další náročná horská výzva, ve které budou muset překonat dvě prémie první kategorie, včetně 18kilometrového výšlapu na Lukmanierpass.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 5. etapa (175,2 km):

1. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 4:01:52, 2. Fuglsang (Dán./Astana-Premier Tech) stejný čas, 3. Woods (Kan./Israel Start-Up Nation), 4. Hamilton (Austr./BikeExchange), 5. Urán (Kol./EF Education-Nippo), 6. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) všichni -39. ...86. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -19:09.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz 16:42:50, 2. Fuglsang -26, 3. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -33, 4. Schachmann -38, 5. Urán -1:11, 6. Hamilton -1:31, ...72. Vakoč -24:05.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa