Larry Warbasse v čele skupinky uprchlíků - ilustrační foto

Larry Warbasse v čele skupinky uprchlíků - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Warbasse a historický úspěch druhodivizního týmu. Cink táhl svého lídra

  • 14
Celý den strávil v úniku. Zatímco jeho soupeři na čele ztráceli, Larry Warbasse zvládl první horský dojezd ze všech nejlépe a pro svou prokontinentální stáj Aqua Blue Sport získal historické vítězství. Po prvním horském testu cyklistického závodu Kolem Švýcarska se do žlutého převlékl Damiano Caruso z BMC.

Nikdy závod Kolem Švýcarska neabsolvovali. Dokonce až v letošním roce prožívají premiéru mezi prokontinentálními týmy, tedy mančafty druhé divize.

Irská stáj Aqua Blue Sport na 81. ročník slavného závodu přijela s divokou kartou od pořadatelů

A Larry Warbasse se jim patřičně odvděčil.

13.června 2017 v 17:27, příspěvek archivován: 13.června 2017 v 17:43

Here he is: stage winner @larrywarbasse @AquaBlueSport #TourdeSuisse https://t.co/uFf82m7XKk

Hned v úvodu 143 kilometrů dlouhé etapy z Bernu do lyžařského střediska Villars-sur-Ollon odskočil do čtyřčlenného úniku.

V polovině závodu měl kvartet závodníků na hlavní balík náskok sedmi minut. Stále je však čekaly dvě horské prémie první a mimořádné kategorie.

Přesto se 26letý Američan nevzdal a narozdíl od svých kolegů z úniku pokračoval v nastoleném tempu. A vyplatilo se.

„Je to moje první profesionální vítězství,“ vyprávěl v cíli. „Dříve jsem jezdil za švýcarský tým IAM (před letošní sezonou zanikl). Miluju tenhle závod, diváci mě podporovali, cítím se tu jako doma.“

Po projetí cílem ještě své emoce tolik najevo nedával. Vše si ale vybral při rozhovoru, kdy došlo i na slzy. „Věřil jsem ve vítězství, když jsem se dostal do úniku. Konečně se to vyplatilo,“ dodal.

Do cíle jezdec Aqua Blue Sport dorazil se 40sekundovým náskokem před Damianem Carusem z BMC, jenž vysvlékl Michaela Matthewse ze žlutého trikotu pro lídra závodu.

Při závěrečném stoupání, které měřilo 10,2 kilometru s průměrem 7,6 procenta, se zpočátku po boku hlavních favoritů pohybovali Češi Jan Hirt i Ondřej Cink.

Zatímco dvanáctý muž letošního Gira ztratil kontakt v polovině stoupání a do cíle dorazil na 37. příčce se ztrátou 6:27 minuty, Cink v dresu Bahrain-Merida šlapal po boku Iona Izaggireho, pro kterého obětavě pracoval. Zjevně vyčerpaného lídra své stáje nakonec přivezl do cíle na 30. místě se ztrátou 4:29 minuty.

„Konečně jsem se cítil dobře. Pro našeho lídra (Iona Izaggira) to však byl špatný den. Musíme s ním zůstat a pomáhat mu nadále. Dnes jsme ale odvedli skvělou práci,“ pochvaloval si Cink.

O žlutém dresu rozhodl až spurt

Čtvrtá etapa závodu Kolem Švýcarska zavedla peloton poprvé do hor. Porce 143 kilometrů z Bernu až na vrchol Villars-sur-Ollon nabídla dvě horské prémie, přičemž první výšlap na Col Des Mosses, 13,4 kilometrů dlouhé stoupání s průměrem čtyři procenta, přišel až po úvodních spíše rovinatých 90 kilometrech.

Ještě v polovině závodu měla na čele čtyřčlenná skupina uprchlíků, v níž nejvíce pozornosti poutal Lars Boom, bývalý cyklokrosař v dresu LottoNL-Jumbo, náskok sedmi minut. Poté, co Nizozemec ztratil kontakt s čelem závodu, k trojici cyklistů z prokontinentálních týmů se hlavní balík stále rychleji přibližoval.

Jenže tehdy už na čele šlapal osamocen Larry Warbasse.

13.června 2017 v 17:22, příspěvek archivován: 13.června 2017 v 18:06

#TourDeSuisse What a ride by @CarusoDamiano! He gave it everything to take the yellow jersey! https://t.co/4DPqelcOFh

Při nájezdu do cílového stoupání Villars-sur-Ollon činil jeho náskok čtyři minuty a deset sekund. Za ním tvrdili tempo jezdci FDJ. Ti postupně odpárali lídra závodu Matthewse, Toma Dumoulina, vítěze letošního Gira, nebo Jana Hirta. Náskok Warbasseho se ale výrazně neztenčoval.

Ani následné nástupy Domenica Pozzoviva, Stevena Krujswijka či Simona Špilaka, šampiona z roku 2015, už skupinu hlavních favoritů na osamoceného uprchlíka nedotáhly.

Zatímco Warbasse v cíli vstřebával životní úspěch, o žlutý trikot a vteřinové bonifikace za druhé či třetí místo spurtovali Damiano Caruso, Krujswijk i Pozzovivo.

Do žlutého posléze míří znovu jezdec domácího týmu BMC. Po Rohanu Denisovi a Stefanu Küngovi ho nyní oblékne Damiano Caruso.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska

WorldTour

4. etapa (150,2 km): 1. Warbasse (USA/Aqua Blue) 3:48:55, 2. Caruso (It./BMC), 3. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 4. Špilak (Slovin./Kaťuša) všichni -40, 5. Pozzovivo (It./AG2R) -44, 6. Frank (Švýc./AG2R) -47, ...29. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) -4:29, 37. Hirt (ČR/CCC) -6:27, 95. Bárta (ČR/Bora), 96. Štybar (ČR/Quick-Step) oba -16:21.

Průběžné pořadí: 1. Caruso 12:08:35, 2. Kruijswijk -15, 3. Pozzovivo, 4. Špilak oba -24, 5. Soler (Šp./Movistar) -31, 6. Frank -33, ...32. Hirt -7:07, 34. Cink -8:50, 63. Štybar -16:29, 67. Bárta -17:22.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa