Jan Hirt

Jan Hirt | foto: CCC Sparndi Team

Hirt s Cinkem se prali o vítězství v etapě. Švýcarsku ale vládl Pozzovivo

  • 35
Byl to pro českého fanouška ve čtvrteční královské zkoušce závodu Kolem Švýcarska krásný pohled. Jan Hirt s Ondřejem Cinkem totiž bojovali o vítězství v etapě. Jeden šlapal celý den v úniku, druhý se dopředu vydal v závěrečném stoupání, kde ale oběma nakonec došly síly. Z triumfu i žlutého dresu lídra závodu se raduje Domenico Pozzovivo.

Už při prvním stoupání dne na San Bernardino vyrazil vpřed v desetičlenném úniku Ondřej Cink. V závěrečném výjezdu na Albulapass pak z této skupiny zaútočil Michael Woods, kterého se vydal stíhat právě český cyklista.

V tu samou chvíli ze zrychlující skupiny favoritů začal odjíždět Jan Hirt. Dvanáctý muž letošního Gira pak míjel jednoho muže z úniku za druhým, až 18 kilometrů před cílem dorazil k Cinkovi.

Spolu pak české duo chvíli pokračovalo, Cink svému kamarádovi dva kilometrů potáhl, než Hirt začal ujíždět i jemu a jal se stíhat vepředu jedoucího Woodse.

15.června 2017 v 17:07, příspěvek archivován: 15.června 2017 v 17:56

Hirt drops Cink, starting a solo chase after Woods! #TourdeSuisse https://t.co/Edfu0r5aMh

Tentokrát ale neměl už tolik sil jako před půlměsícem v Itálii.

Skupina favoritů českého cyklistu stáje CCC po dalších dvou kilometrech pohltila a Hirt, podobně jako Cink, se v ní nakonec neudržel.

Do cíle pak oba Češi dorazili pospolu na osmnáctém (Hirt), respektive devatenáctém (Cink) místě.

Ve skupině favoritů jel při stoupání na Albulapass dlouhou dobu osamocen vedoucí muž závodu Damiano Caruso - musel si tak neustále sám hlídat nástupy svých konkurentů, až nakonec jeden nepohlídal.

Domenico Pozzovivo se vydal vpřed tři kilometry pod vrcholem průsmyku, nahoře si doskočil k Woodsovi a v následném mokrém sjezdu mu bez problémů poodjel.

Při průjezdu cílem zašermoval rukou, mohl slavit své první vítězství kariéry ve Švýcarsku. „A je to také jeden z mých nejvýznamnějších triumfů,“ připomněl čtyřiatřicetiletý Ital. „Mám za sebou přitom dost těžké Giro, jsem rád, že se mi povedlo vyhrát hned nejtěžší etapu celého ročníku.“

15.června 2017 v 17:48, příspěvek archivován: 15.června 2017 v 17:57

The new man in yellow: Domenico Pozzovivo @AG2RLMCyclisme #TourdeSuisse #GCleader https://t.co/fCFb2Sk0ED

A nejenom to. Za Pozzovivem totiž až na sedmém místě se ztrátou patnácti vteřin dorazil do cíle žlutý Caruso, což v součtu s desetivteřinovou bonifikací pro Pozzoviva znamenalo jediné - bude se převlékat.

Před posledními třemi švýcarskými etapami tak závod vede italský cyklista, který má ale totožný čas jako Caruso. Třináct vteřin ztrácí třetí Steven Kruijswijk.

Jak se vše odehrálo

Už čtyři dny před koncem si na závodu Kolem Švýcarska organizátoři přichystali královskou etapu letošního ročníku.

Trasa z Locarna do La Punt měřila 166 kilometrů a cyklisté během ní nastoupali 3 950 výškových metrů.

Čekaly je totiž dvě prémie mimořádné kategorie - nejprve 31kilometrový výstup na San Bernardino (2 012 metrů nad mořem) a těsně před cílem pak výjezd na Albulapass (2 315), ze kterého ještě následoval devítikilometrový sjezd do La Punt.

Na startu v Locarnu se závodníci scházeli těsně před jednou hodinou. Chyběl ale vítěz Gira - Tom Dumoulin, který se od prvních etap pral s únavou. „Potřebuje pauzu před další částí sezony,“ vysvětloval trenér Sunwebu Marc Reef.

Kromě Dumoulina v průběhu etapy odstoupili také Georg Preidler, Jarlinson Pantano, Tyler Farrar, Alexis Gougeard nebo Alex Dowsett.

15.června 2017 v 17:11, příspěvek archivován: 15.června 2017 v 18:00

#TourdeSuisse 15km to go, @Carlos_Verona is chasing just off the yellow jersey group, 1:00" behind Woods (Cannondale) attacks coming now. https://t.co/yXJo8LPFtG

Dlouho se ve čtvrtek bojovalo o únik dne. Sérii útoků odstartoval David de la Cruz, zkoušel to i Michael Matthews, ale až pod úpatí San Bernardina zůstával peloton pohromadě.

Pak se silnice poprvé výrazněji zvedla a odjel Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal) a spolu s ním devítka dalších cyklistů. Byli v ní třeba Jan Bakelants (AG2R), Michael Woods (Cannondale), Carlos Verona (Orica), ale také Ondřej Cink.

Desítka cyklistů vyjela na vrchol prvního stoupání dne s náskokem dvou minut a podobný odstup pak peloton vedený týmem BMC udržoval během celé etapy.

Až 40 kilometrů před cílem začal tým žlutého Damiana Carusa vedoucí skupinu stahovat. Pod Albulapass tak desítka přijížděla jen s minutovým náskokem.

Ten pak nejdéle držel Michael Woods. Ani on ale nedokázal odolat náporu Domenika Pozzoviva.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska

6. etapa (166,7 km): 1. Pozzovivo (It./AG2R) 4:38:49, 2. Costa (Portug./SAE Team Emirates), 3. I. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 4. Frank (Švýc./AG2R) všichni -4, 5. Špilak (Slovin./Kaťuša), 6. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba -12, ...18. Hirt (ČR/CCC), 19. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) oba -2:22, 76. Bárta (ČR/Bora) -24:59, 77. Štybar (ČR/Quick-Step) -25:07.

Průběžné pořadí: 1. Pozzovivo 22:03:28, 2. Caruso (It./BMC) stejný čas, 3. Kruijswijk -13, 4. Špilak -22, 5. Frank -23, 6. Soler (Šp./Movistar) -35, ...24. Cink -10:54, 31. Hirt -19:01, 65. Štybar -41:22, 66. Bárta -42:44.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa