KONEC VLÁDY. Chris Froome počtvrté za sebou Tour de France nevyhrál. Smutnit...

KONEC VLÁDY. Chris Froome počtvrté za sebou Tour de France nevyhrál. Smutnit ale nemusí, protože může slavit se stájovým kolegou ze Sky Geraintem Thomasem. | foto: Reuters

Froome se vrátil po těžkém zranění: Jet je samo o sobě obrovské vítězství

  • 4
Osm měsíců po těžkém pádu a vážném zranění se Chris Froome znovu představil v pelotonu. V úvodní etapě závodu Kolem Spojených arabských emirátů dojel čtyřnásobný vítěz cyklistické Tour de France na 115. místě ve stejném čase jako vítězný Němec Pascal Ackermann. Z návratu po dlouhé pauze měl čtyřiatřicetiletý Brit neskrývanou radost.

„Je to skvělý pocit být zpátky v balíku. Hodně kluků za mnou přišlo a říkali, že jsou rádi, že mě vidí,“ pochvaloval si Froome. 

Loňská sezona pro něj předčasně skončila v červnu, kdy při tréninkové jízdě během závodu Critérium du Dauphiné narazil do zdi a zlomil si stehenní a hrudní kost, krční obratel, loket a žebra.

„Je vidět, že i po tak dlouhé době je možné se vrátit. Ale pořád mi zbývá dlouhá cesta k tomu, abych se dostal na úroveň, na které jsem byl. Už jenom mít závodní číslo a bojovat lokty v pelotonu je úžasné,“ řekl člen týmu Ineos. „Před třemi měsíci jsem sotva chodil, takže jet ve WorldTour je samo o sobě obrovské vítězství,“ prohlásil Froome.

Kolem SAE

1. etapa (148 km)

1. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe) 3:29:19, 2. Ewan (Austr./Lotto Soudal), 3. Barbier (Fr./Israel Start-Up Nation), 4. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 5. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 6. Dainese (It./Sunweb), ...105. Hirt (ČR/CCC) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Ackermann 3:29:09, 2. Ewan -4, 3. Stojnič (Slovin./Vini Zabu-KTM) -5, 4. Barbier, 5. Tortomasi (It./Vini Zabu-KTM) oba -6, 6. Čerkasov (ČR/Gazprom-RusVelo) -7, ...107. Hirt oba -10.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa