Alberto Contador na archivním snímku

Alberto Contador na archivním snímku | foto: Reuters

Contador v dešti útočil, ale vede Henao. V Baskicku rozhodne časovka

  • 16
Alberto Contador, v průběhu královské etapy podporovaný i Romanem Kreuzigerem, zaútočil na titul ze závodu Kolem Baskicka. Ale Sergio Henao z týmu Sky se vydal za ním a získal žlutý dres. Rovněž další protivníci ukázali svoji sílu. Veškeré tajenky rozluští až závěrečná sobotní časovka.

Obtížný profil tratě, deštivé počasí, ale i hromadné pády přinutily v průběhu královské etapy vzdát nejednoho z aktérů Baskicka. Závod opustili i Dan Martin, Simon Gerrans, Ryder Hesjedal, Warren Barguil, mistr světa v časovce Vasil Kiryjenka a po pádech také Simon Yates a Fabio Aru, šampion poslední Vuelty.

Celkem odstoupilo 32 jezdců!

Diego Rosa ze stáje Astana, jenž před etapou ztrácel 14 minut, nepředstavoval pro lídry celkové klasifikace hrozbu a ujížděl daleko přede všemi. S více než čtyřminutovým náskokem se drápal na poslední kopec dne.

Těsně před cílem vyplázl jazyk, zastavil, slezl z kola, zvedl ho nad hlavu a prošel s ním triumfálně páskou.

08.dubna 2016 v 20:07, příspěvek archivován: 08.dubna 2016 v 20:36

Diego Rosa (Ita) team Astana won stage 5 of the Vuelta al Pais Vasco. After a beautiful 100km escape. pic.twitter.com/HTBNjgCO6D

Sedmadvacetiletý Ital zatím zažil největší vítězství kariéry při loňské podzimní semiklasice Milán-Turín. Páteční baskický triumf, ve vynikající konkurenci a navíc po stokilometrovém sólu v zimě a mokru, však pro něj znamená mnohem víc.

Za ním už 30 kilometrů před cílem atakoval Mikel Landa z týmu Sky, úsilí jeho skupinky však bylo na posledních kilometrech neutralizováno a třetí muž průběžného pořadí poté neudržel kontakt ani s dalšími favority.

Velmi prořídlá skupina favoritů se šest kilometrů před cílem při výšlapu na vrchařskou prémii 1. kategorie Arrate začala ještě více štěpit. A k útoku se zde odhodlal muž, jenž má útočné sklony vepsány ve svém závodnickém genu.

Alberto Contador, lídr stáje Tinkoff.

Nezůstal sám. Sergio Henao se hned pověsil za jeho kolo. Společně se drápali mezi dešťovými kapkami vstříc cíli.

„Byl to složitý den. V tak rychlém tempu bylo nejdůležitější chránit se před zimou a pořádně jíst,“ líčil Contador.

V samém závěru etapy se nedaleko za jejich zády objevilo další duo: obhájce titulu Joaquim Rodríguez z Kaťuše a Thibaut Pinot ze stáje FdJ.

08.dubna 2016 v 19:29, příspěvek archivován: 08.dubna 2016 v 20:37

#Itzulia Confident @albertocontador attack leaves Vuelta al Pais Vasco GC race wide open https://t.co/mBp9NtNJKN pic.twitter.com/ogzYebWMRb

Tři minuty a 13 vteřin po již oslavujícím Rosovi proťali Henao s Contadorem pásku. Dvě vteřiny poté přijeli Rodríguez a Pinot, o dalších 25 vteřin později Španěl Sánchez a Kolumbijec Quintana.

„Útok Mikela Landy předtím přinutil ostatní týmy tvrdě pracovat,“ vykládal Henao. „Když jsme potom ujeli s Albertem, spolupracovali jsme, protože jsme chtěli najet co nejvíc času na další protivníky.“

Nizozemec Wilco Kelderman, cyklista ve žlutém trikotu, zaostal na 14. místě za touto dvojicí o více než minutu. Lídr stáje Lotto NLJumbo projel cílem společně s Landou, od nějž v předchozím průběhu Baskicka žlutý dres přebral.

Před sobotní časovkou na 16,5 kilometru, která vede ve své první polovině stále vzhůru, načež na jezdce čeká technický sjezd do cíle v Eibaru, je situace na čele celkové klasifikace mimořádně dramatická.

Nový lídr Henao má k dobru pouhých šest sekund na Contadora a deset na Pinota, který letos překvapil zřetelným zlepšením v boji proti chronometru (vítěz časovky na Critériu International). Dvanáct vteřin ztrácí slabší časovkář Rodríguez, 31 vteřin Sánchez a 38 Quintana.

„Kopcovitá časovka by mi měla svědčit,“ doufá Henao.

„Stále mohou vyhrát čtyři jezdci,“ tvrdí Dario Cioni, jeho sportovní ředitel ve stáji Sky. „Kdo z nich bude v časovce nejsilnější, ten dosáhne na titul.“

Roman Kreuziger se v pátek 35 kilometrů před cílem, na vrcholu vrchařské prémie 2. kategorie, držel těsně za skupinou favoritů.

„Potom už se do ní nestihl vrátit. Ve čtvrteční etapě předtím tvrdě pracoval,“ podotkl Steven de Jongh, sportovní ředitel stáje Tinkoff. Z Contadorových pomocníků zůstal s lídrem týmu v úvodu závěrečného stoupání Chorvat Kišerlovski.

Kolem Baskicka, etapový závod World Tour

5. etapa: Orrio-Arata (159 km): 1. Rosa (It./Astana) 4:19:19, 2. Sergio Henao (Kol./Sky), 3. Contador (Šp./Tinkoff) oba -3:13, 4. Rodriguez (Šp./Kaťuša.), 5. Pinot (Fr./FdJ) oba -3:15, 6. S. Sánchez (Šp./BMC) -3:40, 7. Quintana (Kol./Movistar) -3:41, 8. Craddock (USA/Cannondale) -3:56, 9. Costa (Port./Lampre), 10. Pauwels (Bel./Dimension Data) oba -4:12,... 51. Kreuziger (Tinkoff) -14:14.
Celkově po 5 ze 6 etap: 1. Sergio Henao 22:15:24, 2. Contador -6 vt., 3. Pinot -10, 4. Rodriguez -12, 5. S. Sánchez -31, 6. Quintana -38, 7. Craddock -1:00, 8. Kelderman (Niz./Lotto NLJumbo) -1:07, 9. Costa -1:09, 10. Reichenbach (Švýc./FdJ) -1:11,... 31. Kreuziger -14:23.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa